Translate

21. 03. 2014.

EP za stroža pravila o finansiranju političkih partija



EP za stroža pravila o finansiranju političkih partija    





 
Evropski parlament sprema nova pravila u cilju povećanja transparentnosti finansiranja panevropskih političkih partija. Tim pravilima predviđeno je da stranke ostanu bez novca od Evropske unije ako ne poštuju njene vrednosti. Pobornici novih pravila ističu da rizik da ostanu bez para od EU preti samo strankama sa rasističkim, diskriminatorskim ili nedemokratskim politikama ali su neki poslanici sumnjičavi i ukazuju na mogućnost da se o budućnosti neke stranke odluči glasanjem u Parlamentu. Planira se i bolja kontrola troškova partija EU koje će morati da poštuju strože propise o trošenju. Primenu novih pravila pratiće nezavisno telo koje će moći i da kažnjava.


Odbor za ustavnu reformu EP usvojio je 18. marta izveštaj kojim se postavlja osnova za budući "izgled" i veću transparentnost evropskih partija.


"Unapredili smo transparentnost", istakla je izvestilac za predlog Marijeta Janaku (Marietta Giannakou) i dodala da nova pravila "takođe daju političkim partijama širom EU pravni subjektivitet EU koji obezbeđuje veću transparentnost i odgovornost".

"Nismo tražili dodatna sredstva za evropske političke partije nego upravo suprotno", napomenula je Janaku.

Partijama će biti dozvoljeno da primaju veće donacije - 18.000 evra umesto sadašnjih 12.000 evra po donatoru godišnje, a za sve donacije veće od 3.000 evra moraće da budu objavljeno ime donatora. Kod donacija između 1.500 i 3.000 evra ime donatora će se naći u javnosti samo ako se on slaže.

Deo novca koji EU političke partije (EUPP) moraju da prikupe iz sopstvenih izvora da bi dobile novac EU ostaje 15%.

Poslanik Endrju Daf (Andrew Duff) i član parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja rekao je zaEurActiv.com da će nova pravila "obezbediti političkim partijama veću fleksibilnost jer će moći da prebacuju troškove iz jedne godine u drugu i uštede za kampanje u važnim izbornim godinama".

Primenu novih pravila pratiće nezavisno telo koje će moći da kažnjava i čak odlučuje o povlačenju statuta neke partije kada se prekrše pravila o trošenju. Evropski parlament će pak sa svoje strane moći da kazni partije ako ne objave valjane izveštaje o trošenju EU sredstava ili u slučaju krivične osude. Do sada je trošenje novca od strane partija nadgledao samo Evropski parlament.
Background
Evropske političke partije su krovne organizacije sastavljene od nacionalnih partija iz članica EU.

Prema ugovorima EU, "političke partije na evropskom nivou značajne su kao faktor integracije. One doprinose formiranju evropske svesti i izražavanju političke volje građana Unije".

Regulativom iz 2003. utvrđeni su kriterijumi koje partije moraju da ispune, kao i pravila finansiranja. Nova pravila su deo izveštaja Odbora za ustavna pitanja EP.


Predviđeno je da mandat nezavisnog tela za kontrolu počne u septembru 2016. a da nova pravila stupe na snagu 1. januara 2017. godine.

Poštovanje vrednosti EU

Novi status evropskih političkih partija podrazumeva i da one moraju da "poštuju vrednosti EU".

Ta odredba izazvala je kontroverze u Odboru za ustavna pitanja jer neki evroposlanici sumnjaju da će pravila o finansiranju sprečiti partije sa problematičnim stavovima da od EU dobijaju novac.

Evroposlanik Danijel Hanan (Daniel Hannan) iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) jedan je od četvoro koji su glasali protiv predloga. On dovodi u pitanje deo predloga kojim se omogućava "zatvaranje stranke glasanjem u EP, računajući i glasove njenih protivnika".

Međutim, oni koji podržavaju nova pravila ističu da su vrednosti EU jasno navedene u ugovorima EU i da rizik isključenja iz finansiranja preti samo partijama iz čijih se aktivnosti jasno vidi da su rasističke, diskriminatorske ili nedemokratske.

Iz Transparensi internešenela (Transparency International) ukazuju na niz zaštitnih mera u proceduri koje će osigurati da se nova pravila ne koriste protiv "neželjenih" partija.

"Postoje različite mere zaštite od zloupotrebe (novih pravila), konačno i mogućnost da se zbog uskraćivanja novca ide na sud", istakao je Roni Pac (Ronny Patz) iz Transparensija.

Istovremeno neki ukazuju da će kršenje vrednosti EU od strane neke partije biti teško dokazivo jer "partija koja ima imalo pameti neće u svom statutu napisati da je rasistička".

Očekuje se da nova pravila utiču na sastav novog Evropskog parlamenta u kojem će, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, posle majskih izbora u EU biti više partija sa krajnje desnice. Prema istraživanju, francuski Nacionalni front mogao bi da dobije 18 mesta u EP, mađarski Jobik (jobbik) četiri, grčka Zlatna zora tri a belgijski Flamanski interes jedno. Sve te partije suočene su sa optužbama da izazivaju mržnju i rasizam i neki njihovi članovi su ranije bili osuđivani.

O izveštaju Odbora poslanici Evropskog parlamenta glasaće na poslednjoj plenarnoj sednici pre izbora u EU, 14-17. aprila. Konačno odobrenje članica očekuje se u istom mesecu.

Evropske političke partije poslednjih meseci inače privlače pažnju medija inicijativom da se unapred objave zajednički kandidati za predsednika Evropske komisije, čime su, kako se ocenjuje, politizovale kampanju.

Trenutno postoji 13 zvaničnih evropskih političkih partija.

Izvor: EurActiv.rs 

Foto: Sxc.hu



Nema komentara:

Objavi komentar