Translate

19. 07. 2014.

Srpske vlasti optužene za medijsku cenzuru








Srpske vlasti optužene za medijsku cenzuru


16/06/2014

Srpska vlada na udaru je kritike zbog manjka slobode medija u zemlji.
Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 16.6.2014.

photo
Novinari u Srbiji kažu da im je „savetovano“ da izbegavaju kritične tonove, kaže ombudsman Saša Janković. [AFP]
Srbija se našla na udaru kritike međunarodnih organizacija zbog optužbi da vlasti cenzurišu medije koji su kritično izveštavali o reakciji vlade na katastrofalne poplave prošlog meseca.
Posle nekoliko incidenata sa navodnom cenzurom, predstavnica OEBS-a za medijske slobode Dunja Mijatović napisala je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome je izrazila svoju zabrinutost.
„Duboko sam zabrinuta tvrdnjama da su blokirani sajtovi i internet sadržaji. To je nesumnjivo kršenje prava na slobodu izražavanja“, rekla je Mijatovićeva.
Pomenuti incidenti odnose se na gašenje sajta Teleprompter nakon što je objavio kritične tekstove o vladi zbog njene reakcije na poplave koje su u maju zadesile Srbiju.
Blog novinara Dragana Todorovića, na kome je pisalo da bi Vučić trebalo da podnese ostavku zbog slabe reakcije vlade za vreme poplava, uklonjen je sa Blicovog sajta bez objašnjenja.
photo
Nekoliko sajtova je blokirano nakon što su objavili kritične tekstove o vlastima. [AFP]
Srđan Škoro, bivši urednik u Večernjim novostima, otpušten je u maju pošto je kritičkim tonom govorio o sastavu vlade u jednoj emisiji na Radio Televiziji Srbije.
A prvog juna, sajt Peščanik je hakovan, nakon što je objavio tekst u kome se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović optužuje za plagiranje doktorske disertacije koju je odbranio na Megatrend Univerzitetu.
„Sajt Pecanik.net oboren je distribuiranim napadom odbijanja usluge, koji se vrši velikim brojem istovremenih zahteva za pristupanje sajtu“, kaže urednica Svetlana Lukić za SETimes. „Neuobičajeno masovna poseta sajtu krenula je kada smo objavili članak.“
Vučić je odbacio optužbe.
„Žestina i snaga kampanje neistina, ma koliko puta ponavljana, ne može da promeni jednu stvar, a to je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja“, izjavio je premijer.
Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je za RTS da je kritikovanje vlade političko pitanje „velikih sila“.
„Velike sile ne žele srpskog premijera koji uživa podršku 50 odsto glasača“, rekao je Vulin.
Vučić je između ostalog optužio i međunarodnu zajednicu da vrši pritisak na medije u Srbiji kako bi vodili kampanju protiv njega i njegove porodice.
„Neću dopustiti nikome da napada Srbiju bez odgovora. Dovoljno sam jak i imam dovoljno snage da se usprotivim svim onima koji napadaju moju porodicu. Mi smo mali, a oni su veliki, ali to ne znači da ne treba da branimo slobodoljubive tradicije našeg naroda. Šta meni znači moja funkcija? Pa šta i ako ostanem bez nje?“ izjavio je Vučić 9. juna.
Međutim, ombudsman Saša Janković izdao je saopštenje u kome primećuje da „se neke informacije i kritike češće uklanjanju sa javno dostupnih medija i informativnog prostora“.
On dodaje da novinari sve češće tvrde da im je „savetovano“ da izbegavaju da kritikuju vladu i da su neki građani pozivani na informativne razgovore u policiju zbog širenja panike, „koju niko nije primetio, utvrdio, niti zabeležio njene posledice“.
Jelka Jovanović, bivša potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže da postoji nezvanična kontrola medija u Srbiji, u kojoj je najvažnija poluga ekonomska prinuda.
„Veliki broj medija, sve manje oglašavanja, otvaranje alternativnih medija. To su tri faktora koji tradicionalne medije, posebno štampu, čine zavisnim od ekonomskog lobija, i zbog prirode srpskog društva, i od političkog establišmenta“, kaže ona za SETimes.
Peter Stano, portparol komesara EU za proširenje Štefana Filea, rekao je novinarima u Briselu da Evropska komisija „pažljivo prati medijsku situaciju u Srbiji“ i da je u stalnoj komunikaciji sa vladom, ombudsmanom i predstavnicima građanskog društva.
Koje bi mere trebalo preduzeti kako bi se obezbedila sloboda medija u Srbiji? Napišite komentar i recite šta mislite u nastavku.
.

Nema komentara:

Objavi komentar