Translate

07. 11. 2013.

UVODNA RADIONICA PROGRAMA "STAŽIRANJE ZA MLADE-PRIPADNIKE NACIONALNIH MANJINA U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA U SRBIJI"


UVODNA RADIONICA PROGRAMA "STAŽIRANJE ZA MLADE-PRIPADNIKE NACIONALNIH MANJINA U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA U SRBIJI"

U ponedeljak, 04.novembra 2013.godine, u Palati Srbija, predsednik Nacionalnog saveta Roma, prof. Vitomir Mihajlović, učestvovao je u radu uvodne radionice, kojom je označen početak "Programa stažiranja za mlade, pripadnike manjina u institucijama u Srbiji", u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.


Prisutnima su se obratili direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, Dejvid Mekfarlen zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji, Loran Stokvis ambasador Holandije u Srbiji, Torgni Svenungson savetnik za razvojnu politiku Ambasade Švedske u Srbiji, kao i predstavnici institucija koje učestvuju u realizaciji ovog programa.

Cilj ovog programa je aktivnije učešće mladih pripadnika albanske, bošnjačke i romske nacionalne zajednice u javnom životu i njihovo veće uključivanje u rad državnih institucija u Srbiji.


Stažistima je predstavljen sistem državne uprave, kodeks ponašanja i principi na kojima se zasniva timski rad. Stažisti su takođe upoznati sa iskustvima realizacije programa u prethodnoj godini.

Kao i prethodnih godina i ove je vladalo veliko interesovanje za ovaj program. Na konkurs se prijavilo 50 kandidata, od kojih je 44 ispunjavalo formalne uslove konkursa. 

Na intervjuima, realizovanim u Novom Pazaru, Bujanovcu i Beogradu, kandidati su pokazali visoku motivisanost za učešće u programu i predstavili svoja znanja i veštine iz različitih oblasti.


Državne institucije u kojima će mladi, sa završenim fakultetom ili studenti na završnoj godini studija,stažirati u narednih šest meseci su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo kulture i informisanja, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Nebojša Vladisavljević



Nema komentara:

Objavi komentar