Translate

12. 12. 2014.

Активности Заштитника грађана поводом Међународног дана људских права




Активности Заштитника грађана поводом Међународног дана људских права
среда, 10. децембар 2014.

Заштитник грађана представио модел закона о родној равноправности 

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Србије, на којој је представљен модел закона о родној равноправности, да нови закон треба да унапреди постојећи Закон о равноправности полова тако што ће да пружи конретније, делотворније и обавезујуће механизме заштите жена.
Седница одбора била је посвећена обележавању Међународног дана људских права, а главна тачка била је представљање модела закона о родној равноправности које је израдила радна група Заштитника грађана коју је предводила проф. др Маријана Пајванчић. Јанковић је нагласио да жене јесу једна од најрањивијих друштвених група и да због дискриминације жена трпи цело друштво, те да права жена нису  "женска ствар", већ се итекако тичу и мушкараца. Али за разлику од равноправности полова - што је појам који штити важећи закон, треба постићи равноправности свих родних идентитета, нагласио је он.

Србија је пре пет година донела квалитетан и свеобухватан Закон о равноправности полова који је остварио основну сврху - тему родне равноправности је подигао на ниво принципа. Свест о родној равноправности жена боље је укорењена, нагласио је Јанковић.

Заштитник грађана је рекао да квалитет разговора који је вођен о моделу закона о родној равноправности треба узети као разлог за оптимизам. Србија није осуђена на исхитреност. Ово што радимо показује да у нашим институцијама, невладином сектору, академској заједници и друштву у целини постоје људи који могу да промисле и формулишу нешто што ће бити у врху неке области, нагласио је он.
Ако се жели суштински помак унапред, законски предлози треба да буду резултат рада свих сектора, државне управе, цивилног друштва и друштва у целини. Имам срећу што сам био у ситуацији да окупим овакву групу стручњака. Наставићемо да унапређујемо модел овог закона до краја његове израде. Каква ће бити судбина овог модела не знам, рекао је Јанковић.
Ја имам  могућност да предлажем законе, али то мора да буде изузетно ретко. Потребно је да осећај „власништва“ над овим документом имају и Скупштина и Влада и цивилно друштво и друштво у целини. Процес који тече даје основ за такав исход и верујем да ће Влада и Скупштина то препознати, нагласио је заштитник грађана.

Јанковић је навео да је Народна скупштина у садашњем сазиву усвојила око 50 закона и да је већина усвојена по хитној процедури. Хитна процедура не може да обезбеди ваљаност, свеобухватност и дугорочност. Зато на овом примеру покушавамо да покажемо да је другачији приступ могућ, додао је он.

Јанковић је оценио да је, захваљујући корацима који су раније предузимани, ситуација данас у целини боља, али да има још много проблема. Република Србија тематику људских права и даље не доживљава као нешто што треба да буде равноправно са осталим важним темама. На нама је да то променимо, нагласио је Јанковић.
Милош Јанковић: Унапређени услови смештаја у затворској болници
Заменик заштитника грађања за права лица лишених слободе Милош Јанковић обишао је Специјалну затворску болницу у београдском Окружном затвору и похвалио напоре Управе на унапређењу услова смештаја, изразивши спремност да се кроз заједнички рад дође до додатног побољшања третмана затвореника.
Посете Специјалној затворској болници показује опредељеност Заштитника грађана да у наредном периоду посебну пажњу посвети положају особа којима је изречена мера безбедности за учињено кривично дело, рекао је он Тањугу поселе обилска реновираног блока са оделењем психијатрије те болнице.
Јанковић је навео и да тај институт током протеклих година није довољно обрађиван када је у питању легислатива нагласивши да смо овде суочени са израженим напорима Управе да унапреди услове смештаја.
Остаје друго отворено питање - третмана тих лица и надамо се да ћемо у остваривању већ успостављене добре сарадње са Управом за извршење заводских санкција" доћи до добрих решења, рекао је он.
Према његовим речима, до тога се може доћи заједничким напорима кроз контролу законитости и правилности рада Управе али и кроз заједничке напоре на унапређењу третмана у само болници.

Заменик заштитника грађана Роберт Сепи одржао радни састанак са представницима Националног савета ромске националне мањине

Поводом обележавања Међународног дана људских права заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи одржао је радни састанак са представницима Националног савета ромске националне мањине. Положај Рома је и даље веома тежак, а поред свих препрека за њихову друштвено-економску интеграцију и постизања једнакости грађана ромске националности с другим грађанима, како је истакао заменик заштитника грађана, недавни догађаји, када су се појавили расистички леци против Рома, указују да се отвара и питање њихове безбедности.
Сепи је истакао значај образовања Рома и да је зато посебно значајно унапредити процедуре  и обезбедити ефикасну примену афирмативних мера за упис ученика и студената ромске националности и да се очекује да сва отворена питања буду решена до почетка наредне школске године, с обзиром да постоји сагласност и да на овом проблему активно раде Заштитник грађана, Национални савет ромске националне мањине, Министарство просвете и науке и Канцеларија за људска и мањинска права.


Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић захвалио се институцији Заштитника грађана на активностима које предузима у циљу поштовања и унапређења права грађана ромске националне мањине и истакао значај будуће сарадње

Представници Заштитника грађана у посети Националној организацији потрошача Србије

Помоћница генералног секретара стручне службе Заштитника грађана Наташа Јовић са сарадником одржала је у Новом Саду састанак са председником Националне организације потрошача Србије Гораном Паповићем. На састанку је дискутовано о активностима Националне организације потрошача Србије, стању и нивоу заштите права потрошача  у Републици Србији, са посебним освртом на заштиту права потрошача када је реч о услугама од општег економског интереса, као и о активностима Заштитника грађана у овој области.

Учесници састанка постигли су висок степен сагласности  о потреби измене појединих одредаба закона који се односе на одговорност трговаца за продату робу, односно услуге, потреби боље институционалне заштите права потрошача као и о активнијој сарадњи Заштитника грађана са организацијама за заштиту права потрошача.
„…не желим никада да се вратим у дом…“

Заменица заштитника грађана Владана Јовић разговарала је данас са корисницима услуге „становање уз подршку“, особама са интелектуалним тешкоћама, које су уз подршку Асоцијације за промовисање инклузије Србије, напустиле установу социјалне заштите у којој су биле смештене годинама и живот наставиле у заједници.

Поред тешкоћа, које корисници уз подршку својих персоналних асистената свакодневно превазилазе, у разговору је указано и на препреке за које им се чини да држава већ годинама нема решења, иако су о њима надлежни органи више пута обавештавани. Један од проблема који је истакнут као најозбиљнији јесте да „новац не прати корисника“ услед чега корисници услуге становање уз подршку живе у страху да ће услуга  „становање уз подршку“ која зависи од средстава донатора добијених на различитим пројектима, бити укинута, а они враћени у домове из којих су измештени. У разговору је такође указано и на недовољну бригу и старање старатеља о својим штићеницима, услед чега неки од њих не могу да остваре право на здравствену заштиту, лична документа или пријаву пребивалишта, или су ограничени у располагању сопственим новчаним средствима.

О значају развијања оваквих и сличних система подршке у заједници особама са интелектуалним тешкоћама, као предуслову деинституционализације, Заштитник грађана указао је у свом годишњем извештају, као и у документу „Мапа пута деинституционализације у Републици Србији“ коју је недавно представио у Народној скупштини.

Обележено четири године од оснивања Панела младих саветника Заштитника грађана

На Међународни дан људских права пре четири године основан је Панел младих саветника Заштитника грађана. Обележавајући овај дан, млади саветници били су домаћини групама деце и младих, којe су окупљене при Поверенику за заштиту равноправности, Мрежи организација за децу Србије, Отвореном клубу из Ниша и Центру за права детета: „Истеривачи дискриминације“, Савет деце МОДС, ДХ група и Клуб за здраве промене. У циљу ширења партиципације деце и младих у питањима остваривања и заштите права детета, учесници су разменили искуства и резултате свог досадашњег рада.

На овом састанку имали су прилику и да представницима УНИЦЕФ-a укажу како они виде проблеме које имају деца и млади да остваре своја права у различитим системима - образовном, здравственом и систему социјалне заштите. Они су упознали представнике УНИЦЕФ-a да постоје препреке у остваривању права и заштите деце и младих делимично због правне неуређености, али и због неспровођења мера које су предвиђене прописима Републике Србије. Посебно су разговарали и давали предлоге како да се постојећи ресурси и законима предвиђене могућности у пуној мери искористе ради ширења партиципације деце и младих.

Са невладиним сектором о праву на здраву животну средину

Помоћница генералног секретара стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић са сарадницима одржала је 9. децембра 2014. године састанак са представницима невладиног сектора из области заштите животне средине, у циљу успостављања сарадње, размене досадашњег искуства и конкретних проблема из праксе.

Оља Јовичић је представила надлежности Заштитника грађана, значај права на здраву животну средину са освртом на проблем загађења вода, буке и нејонизујућег зрачења. Такође, кроз карактеристичне случајеве и примљене притужбе из ове области, информисала је госте о начину рада ове институције.
На састанку је закључено да постоји неусаглашена законодавна регулатива, као и недостатак међуресорне сарадње у оквиру државних органа. Изнет је предлог да је потребно успоставити адекватан мониторинг и преиспитати прописане граничне вредности, када је реч о буци и нејонизујућем зрачењу.

Представници петнаест невладиних организација присутних на састанку поздравили су иницијативу Заштитника грађана за сарадњу и намеру да укључи све релевантне актере који ће едуковати и промовисати право на здраву животну средину.


Nema komentara:

Objavi komentar