Translate

15. 12. 2014.

SAOPŠTENјE ZAŠTITNIKA GRAĐANA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA



САОПШТЕЊЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ПОВОДОМ
МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

Упркос досадашњим настојањима државних органа и органа локалне самоуправе да унапреде степен остваривања и заштите права Рома у Републици Србији, Роми су још увек једна од најрањивијих група грађана и суочавају се са посебно великим тешкоћама у остваривању и заштити својих права.
Свим институцијама, државним и локалним, предстоји још напорнији рад на
спровођењу акционих планова, усвојених 2005, за побољшање положаја Рома, као и рад на утврђивању целовите државне стратегије социјално-економске  интеграције ромске популације.
Заштитник грађана ће у оквиру својих надлежности инсистирати на доследном спровођењу и заштити индивидуалних и колективних права Рома, али и на ширењу културе људских и мањинских права која, поред осталог, подразумева спречавање сваког облика дискриминације и оснаживање посебно рањивих мањинских заједница.


ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА


SAOPŠTENјE ZAŠTITNIKA GRAĐANA POVODOM
MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Uprkos dosadašnjim nastojanjima državnih organa i organa lokalne samouprave da unaprede stepen ostvarivanja i zaštite prava Roma u Republici Srbiji, Romi su još uvek jedna od najranjivijih grupa građana i suočavaju se sa posebno velikim teškoćama u ostvarivanju i zaštiti svojih prava. 
                                                                                                                    Svim institucijama, državnim i lokalnim, predstoji još naporniji rad na
sprovođenju akcionih planova, usvojenih 2005, za pobolјšanje položaja Roma, kao i rad na utvrđivanju celovite državne strategije socijalno-ekonomske integracije romske populacije. 

Zaštitnik građana će u okviru svojih nadležnosti insistirati na doslednom
sprovođenju i zaštiti individualnih i kolektivnih prava Roma, ali i na širenju
kulture lјudskih i manjinskih prava koja, pored ostalog, podrazumeva sprečavanje svakog oblika diskriminacije i osnaživanje posebno ranjivih manjinskih zajednica.


ZAŠTITNIK GRAĐANA
Saša Janković

Nema komentara:

Objavi komentar