Translate

26. 08. 2019.

Mekalister: Neophodno raditi na reformi izbornog zakona


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Mekalister: Neophodno raditi na reformi izbornog zakona                          
Predsedavajući Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister 26. avgusta je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju srpskog parlamenta i naveo da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona, saopštio je kabinet predsednika Srbije. Mekalister je razgovarao i sa ministarkom za evropske integracije.

Mekalister i Vučić su u Beogradu razgovarali o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformama u Srbiji, i konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, i da je napredak u oblasti ekonomije najjasniji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Mekalister je pozdravio nove infrastrukturne projekte i ukazao da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak Srbije.

Vučić je Mekalisteru rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa, navodi se u saopštenju.

"Kada je reč o radu parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke (Evropske komisije) usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja", naveo je Vučić.

On je kazao da će Srbija, kako se navodi, nastaviti da sprovodi reforme u skladu s ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

Vučić je naveo da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek kada kosovska vlada ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Dodao je da Srbija pozdravlja dogovor članica EU o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Joksimović i Mekalister o evrointegracijama

Sa Mekalisterom je razgovarala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović o evrointegracijama Srbije, reformama, situaciji u EU i regionu i drugim temama, saopšteno je iz vlade Srbije.

Mekalister je tokom razgovora rekao da Srbija ima ugled kao faktor stabilnosti u regionu, da je konstruktivan partner EU i da je pokazala da joj je mesto u EU.

Ipak, kako je naveo, iako se vide pozitivni efekti reformi, neophodno je učiniti više u oblasti vladavine prava.

On je naveo da očekuje da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja ove godine.

Joksimović je navela da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a da su još četiri tehnički pripremljena, i izrazila nadu da će do kraja godine biti otvorena bar neka od njih.

Po pitanju Kosova, ministarka je rekla da su vlasti Srbije spremne za nastavak dijaloga s Prištinom čim se ukinu takse na robu iz centralne Srbije.

Izvor: Beta
Foto: Beta


















Nema komentara:

Objavi komentar