Translate

25. 11. 2016.

Fijon i Žipe se najviše razlikuju po pitanju Rusije - Fillon and Juppé are the most different about Russia


Objavljeno : 25.11.2016.             

Stav prema Rusiji verovatno je najveća razlika između dvojice francuskih političara koji će se na primarnim izborima 27. novembra nadmetati za kandidata desničarske partije Republikanci na predsedničkim izborima na proleće. Fransoa Fijon, koji je prema istraživanjima u prednosti, želi da se ukinu sankcije Rusiji zbog njenog delovanja u Ukrajini i radi zajedno s tom zemljom protiv grupe Islamska država insistirajući istovremeno da "Rusija ne predstavlja pretnju Zapadu". Njegov rival Alen Žipe istrajava na sadašnjem kursu Francuske - pritisak na Putina da bi se postigao mir u Ukrajini i prestanak bombardovanja sirijske opozicije u ime sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ukoliko Fijon dobije nominaciju, biće u dobroj poziciji pred izbore u aprilu-maju 2017. u odnosu na svog najjačeg izazivača sa krajnje desnice - Marin Le Pen, koja je otvoreni pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi se u analizi agencije AP.

Poput izabranog predsednika SAD Donalda Trampa, koji nije bio neprijatan prema Putinu tokom svoje kampanje, neki francuski konzervativci sve češće govore o partnerstvu sa Putinovom Rusijom umesto izolacije te zemlje.

Rusija, posebno njena uloga u Siriji, pojavila se kao ključno spoljnopolitičko pitanje u francuskoj kampanji.

"Zapadne zemlje su poslednjih godina od Rusije napravile 'virtuelnog neprijatelja' odbacujući saradnju sa Moskvom iako Rusija ne predstavlja pretnju Zapadu", rekao je ranije ove nedelje Fijon za radio Evropa 1.

"Ne izražavam nikakav entuzijazam (za Rusiju), samo napominjem da je to najveća zemlja u svetu i da je mi guramo od nas ka Aziji, što je glupo", dodao je Fijon.

Fijon i Putin su inače potpisali više trgovinskih sporazuma dok su obojica bili premijeri - Fijon od 2007. do 2012. kada je Sarkozi bio predsednik a Putin od 2008. do 2012. dok je predsednik bio Medvedev.

Putin je sredinom nedelje novinarima u Moskvi rekao o Fijonu: "Uprkos svom vrlo evropskom maniru ... on je sposoban da brani svoj stav ... On je vrhunski profesionalac".

Portparol ruskog predsednika Dimitrij Peskov kazao je da Fijon i Putin imaju "dobre odnose" i dodao: "Pratimo francusku kampanju sa velikim interesovanjem".

Ruske pohvale nisu prošle nezapaženo u Francuskoj - Žipe ih je dočekao ljutito zbog navodnog mešanja Rusa u kampanju konzervativaca.

Iako i Žipe poziva na dobre odnose sa Rusijom, on takođe tvrdi: "Razgovori sa Rusijom ne znače da uvek treba reći da. Znače da im treba reći istinu. Istina koju želim da kažem Putinu je da onaj koji pripoji deo susedne zemlje krši sve međunarodne konvencije".

Žipe insistira da Rusija mora da poštuje Sporazum iz Minska koji treba da donese mir u Ukrajini pre nego što joj Evropska unija ukine sankcije.

U slučaju pobede kandidata koji je više prijateljski nastrojen prema Rusiji, Putin će, kako se navodi u analizi agencije AP, verovatno nastojati da "gura" ukidanje sankcija EU koje su nanele veliku štetu ruskoj ekonomiji. Francuski privrednici takođe su za ukidanje sankcija, ali je za to potrebna jednoglasna odluka svih članica EU.

Rusija bi mogla da bude na dobitku i od francuskog predsednika čiji bi interes u Siriji bio više fokusiran na uništavanje terorističkih grupa nego na svrgavanje Asada.

Takođe bi političar sa desnice mogao da bude manje spreman da "proziva" Rusiju zbog medijskih sloboda i demokratije.

Apsurdna Olandova politika prema Rusiji

U TV debati u večernjim satima 24. novembra Fijon je rekao da Rusija mora da bude usidrena u Evropi ili će se Moskva udružiti sa Kinom na štetu kontinenta.

Debata je bila poslednja prilika za Žipea da uhvati korak sa Fijonom pred drugu rundu izbora u nedelju. Žipe je u prvoj rundi primarnih izbora za kandidata partije Republikanci na predsedničkim izborima održanoj 20. novembra bio drugi.

U principu debata nije bila kontroverzna a jedan od retkih sporova bio je kada je Žipe doveo u pitanje Fijonovu, kako on to vidi, bliskost Putinu.

"Ovo mogu da budu prvi predsednički izbori na kojima ruski predsednik bira kandidata", kazao je Žipe.

Fijon je odgovorio da Zapad mora više da radi sa Rusijom u vreme kada su im odnosi najgori od Hladnog rata.

"Rusija je opasna zemlja ako joj pretimo kao što smo joj pretili poslednjih pet godina", kazao je u debati Fijon dodajući da realna opasnost za Evropu nije Rusija, već ekonomska pretnja "azijskog kontinenta".

"Tvrdu" politiku francuskog predsednika Olanda prema Rusiji Fijon je nazvao apsurdnom. Takođe je rekao da EU ne treba da menja saveznike i odustane od transatlantskih odnosa ali je dodao da Parizu nije potrebna dozvola Vašingtona da razgovara sa Moskvom.

"Ono što tražim je da sednemo za sto sa Rusijom ne tražeći da se Vašington složi i da ponovo uspostavimo veze, ako ne odnose zasnovane na poverenju, koje će omogućiti da se Rusija usidri u Evropi", kazao je Fijon, preneo je EurActiv.com.

Slična je i poruka Moskve Briselu. Na jednom retkih okupljanja tink-tenkova u Briselu članovi ruskog Valdajskog kluba ocenili su da je jedini način da "mala Evropa" očuva svoj značaj to da napusti politiku neprijateljstva prema Rusiji.

Kada je reč o Žipeu, njegov stav prema Rusiji može se opisati kao bliži Olandovom.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja objavljenim posle debate, Fijon će u nedelju izaći kao pobednik.

Smanjenje potrošnje i poreza

Kada je reč o ekonomiji, Fijon, koga su poslednjih dana prozvali "francuski Tačer", kazao je da francuski socijalni model, u kome je nezaposleno šest miliona ljudi, "više ne postoji" i da je "Francuska na ivici revolta". Dodao je da će učiniti "da se stvari kreću u prva tri meseca" mandata.

Fijonov program uključuje smanjenje potrošnje za 100 milijardi evra za pet godina, ukidanje pola miliona radnih mesta u javnom sektoru, smanjenje korporacijskih i poreza na prihod, povećanje poreza na dodatu vrednost i ukidanje 35-časovne radne nedelje.

Žipe se zalaže za manje smanjenje potrošnje i poreza i smatra da je neizvodljivo značajnije smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru dodajući da "ne može tražiti od državnih službenika da rade više a zarađuju manje".

Dva kandidata razlikuju se i oko migracija i Žipe kaže da je "identitet Francuske diverzitet" dok Fijon smatra da "Francuska nije multikulturna nacija", preneo je EUobzerver.

Fijona vide kao novog predsednika Francuske i istraživanja ukazuju da će se on u drugom krugu 7. maja 2017. verovatno suočiti sa liderom krajnje desnice Marin Le Pen i pobediti je.

Izvor: EurActiv.rs
Foto: Beta/AP


logo Association

Posted: 11.25.2016.

The attitude toward Russia is probably the biggest difference between two French politicians who will be the primary election on 27 November to compete for the candidate of the right-wing Republicans in the presidential elections in the spring. Francois Fillon, who, according to research benefits, wants to abolish sanctions against Russia over its actions in Ukraine and works together with the country against a group of Islamic countries while insisting that "Russia does not pose a threat to the West." His rival Alain Juppe persists at the current exchange rate of the French - the pressure on Putin to achieve peace in Ukraine and the cessation of the bombing of the Syrian opposition on behalf of Syrian President Bashar Assad.

If Fillon gets the nomination, will be in a good position ahead of elections in April-May 2017 compared to its strongest challengers to the extreme right - Marin Le Pen, who is an open supporter of Russian President Vladimir Putin, according to an AP analysis of the agency.

Like the US president-elect Donald Trump, who was hostile to Putin in his campaign, some French conservatives increasingly speak of partnership with Putin's Russia rather than isolation of this country.

Russia, in particular its role in Syria, has emerged as a key foreign policy issue in the French campaign. "Western countries have in recent years Russia made a 'virtual enemies' rejecting cooperation with Moscow, although Russia does not represent a threat to the West," he said earlier this week Fillon on radio Europe 1. "

I do not express any enthusiasm (for Russia), just note that the this is the greatest country in the world and that we push us towards Asia, which is stupid, "said Fillon.

Fillon and Putin are normally signed several trade agreements while they were both prime ministers - Fillon from 2007 to 2012 when Sarkozy was president and Putin from 2008 to 2012 while he was President Medvedev.

 Putin's midweek reporters in Moscow on Fillon said: "Despite its very European manner ... he is able to defend his position ... He is a top professional."

Russian presidential spokesman Dmitry Peskov said that Putin and Fillon have a "good relationship" and added: "We are following the French campaign with great interest." Russian compliments have not gone unnoticed in France - Juppe met them angry because of the alleged interference of the Russians in the Conservative campaign.

Although Juppe calls for good relations with Russia, he also states: "The talks with Russia does not mean that you should always say that. They mean that they should tell the truth. It is true that I want to say that Putin is the one that merges the part of neighboring countries in breach of all international Convention ".

Juppe insisted that Russia must respect the Minsk Agreement that should bring peace in Ukraine before her European Union lift the sanctions.

In case of victory of the candidate that is more friendly to Russia, Putin will, as stated in the analysis of the AP, probably try to "push" the abolition of EU sanctions, which have caused great damage to the Russian economy. French businessmen also for lifting the sanctions, but it will require a unanimous decision by all EU members.

Russia could be on the prize from the French president whose interest in Syria was more focused on the destruction of terrorist groups than to overthrow Assad.

In addition to the right-wing politician may be less willing to "roll-call" Russia for press freedom and democracy.

Hollande's absurd policy towards Russia

In the TV debate in the evening of 24 November Fillon said that Russia must be anchored in Europe or Moscow will join with China to the detriment of the continent.

The debate was the last chance for the IPEA to catch up with Fillon before the second round of elections on Sunday. Juppe was in the first round of primary elections for the Republican Party candidate in the presidential election held on 20 November was the second.

In principle, the debate was not controversial and one of the rare cases when it was brought into question Juppe Fijonovu, as he sees it, the closeness to Putin.

"This may be the first presidential election in which the Russian president is elected candidates," said Juppe. Fillon said that the West must be more to do with Russia at a time when their relations worst of the Cold War.

"Russia is a dangerous country if it threatening as we have been threatened last five years," he said in the debate Fillon added that the real danger for Europe is not Russia, but economic threat "to the Asian continent."

The "hard" policy of French President Hollande to Russia Fillon called absurd. He also said that the EU should not change allies and give up transatlantic relations but added that Paris did not need a permit Washington to talk with Moscow.

"What I'm asking is to sit at the table with Russia is not seeking to Washington and agreed to re-establish the connection, if not relationships based on trust, which will allow Russia anchored in Europe," said Fillon, reports EurActiv.com .

It is similar to the message of Moscow and Brussels. On a rare gathering of think-tanks in Brussels, members of the Russian Valdajskog team assessed that the only way to "little Europe" to preserve its character to leave the policy of hostility towards Russia.

When it comes to Jupe, his attitude towards Russia can be described as closer to Hollande. According to opinion polls published after the debate, Fillon will on Sunday emerge victorious.

Reducing energy consumption and taxes

When it comes to the economy, Fillon, who have recently dubbed the "French Thatcher," said the French social model, in which six million people are unemployed, "no longer exists" and that "France on the verge of revolt." He added that he would do "to get things moving in the first three months' term of office.

Fijonov program includes spending cuts of 100 billion euros in five years, the abolition of half a million jobs in the public sector, and the reduction of corporate income tax, an increase in value added tax and the abolition of the 35-hour workweek.

Juppe is committed to reduce spending and lower taxes, and believes that it is impracticable to significantly reduce the number of employees in the public sector, adding that "can not ask civil servants to work more and earn less."

The two candidates differ and about migration and Juppe said that "the identity of the French diversity" when Fillon believes that "France is not a multicultural nation", reports EUobserver.

Fillon seen as the new president of France, and research suggests that it will be in the second round on 7 May 2017, will likely face far-right leader Marine Le Pen and win it.

Source: EurActiv.rs
Photo: Beta/AP

Translated by
Nebojša Vladisavljević



Nema komentara:

Objavi komentar