Translate

27. 05. 2019.

Pro-EU partije odnele pobedu nad populistima


 
                                           
 Pro-EU partije odnele pobedu nad populistima 

Objavljeno : 27.05.2019.

Novi Evropski parlament biće polarizovaniji i iscepkaniji a konzervativnoj Evropskoj narodnoj partiji (EPP), iako je ponovo osvojila najviše mesta, neće biti lako da napravi kontrolnu većinu zbog velikog rasta Zelenih, liberala i krajnje desnice. Najveće iznenađenje izbora su Zeleni koji će zahvaljujući odličnim rezultatima u Nemačkoj i Francuskoj u EP imati 69 evroposlanika prema 50 do sada.
  
Evroskeptici i populisti sa krajnje desnice su ojačali ali nisu, što im je bila želja, stigli do trećine mesta u EP, uprkos pobedi Marin Le Pen u Francuskoj i Matea Salvinija u Italiji.
  
Izlaznost na izborima bila je najveća od izbora 1999, čak 50,5%, prema preliminarnim podacima. Tome je doprinela velika izlaznost u zemljama poput Francuske, Španije ili Poljske. Na prethodnim izborima izlaznost je bila 43% pri čemu najveća u Belgiji (90%) a najmanja u Slovačkoj (13%).


Prema poslednjim rezultatima objavljenim na sajtu EP, posle izbora održanih od 23. do 26. maja EPP će u Parlamentu sa 751 mestom imati 182 evroposlanika a Socijalemokrate (SD) 147. Dve najstarije grupe prvi put su izgubile većinu u EP koju su udružene imale i obe su izgubile po nekoliko desetina mesta.


"Ako smo najjača grupa, svaki građanin će reći da najjači ima pravo na mesto predsednika Evropske komisije", rekao je nakon zatvaranja birališta 26. maja Bavarac Manfred Veber, "špicenkandidat" grupe EPP.

"Nije moguća većina protiv EPP", rekao je Veber u Briselu dodajući: "Kada se pogledaju podaci, ne vidim većinu protiv liberala, socijalista i EPP. Tražiću da udružimo snage i radimo zajedno".

Međutim, čini se da je u nastajanju neformalni savez krajnje levice, SD i Zelenih i vrlo verovatno liberala iz ALDE, što su nagovestili lideri nekih od tih partija, piše briselski EURACTIV.

Vodeći kandidat socijalista Frans Timermans insistira na svojoj ponudi stvaranja platforme naprednih partija. "Moja ponuda je na stolu", rekao je on po objavljivanju prvih rezultata.

"Tražiću naprednu većinu da uradimo ono što ljudi od nas očekuju" o pitanjima klimatskih promena i socijalne pravde.


Dankinja Margrete Vestager, vodeća kandidatkinja liberala, na korak je da prihvati njegovu ponudu. Ona je Timermansa i Zelene pomenula kao deo napora da se napravi progresivni front.

"Mesta za razgovore ima. Najvažnija stvar je promena, tako da smo u stanju da delujemo" po pitanjima poput borbe protiv globalnog zagrevanja i poreske pravde, rekla je ona.

EPP je izgubio dobar deo podrške u Zapadnoj Evropi - u Francuskoj, Španiji, nordijskim zemljama, ali je ostao snažan ili čak postao jači u Austriji, Nemačkoj, Istočnoj Evropi - u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Sloveniji.

Sve oči su uprte u Makrona

Sve oči sada su uprte u novu grupu centra nastalu ujedinjenjem Republike u pokrtu (LREM) francuskog predsednika Emanuela Makrona i ALDE koji je sada treća po snazi snaga u EP sa 109 evroposlanika.

Makron zvanično nije podržao ni EPP ni SD ali diplomatski izvori kažu da je kontakt sa SD uspostavljen.

Međutim, Makronova pozicija u izvesnoj meri je oslabljena, uprkos njegovom proevropskom i proreformskom putu, jer je izgubio "kod kuće" od Marin Le Pen.

Pojedinačno najveći dobitnik izbora je "loš momak" EPP, Viktor Orban, koji je u Mađarskoj osvojio više od 50% glasova.

Salvinijeva Liga je dobila oko 30% ali nije uspela da postane pojedinačno najjača stranka u Evropskom parlamentu.

Mateo Salvini planira da osnuje novu evroskeptičnu grupu u EP.

Sve u svemu, evroskeptični populisti nisu uspeli da "održe korak" i blok krajnje desnice ostaje fragmentisan i verovatno neće biti pozvan u vladajuću koaliciju bez obzira ko će je praviti.
Druga velika stvar ovih izbora je Zelena partija i njen znatan rast zahvaljujući spektakularnim rezultatima u Nemačkoj, gde su na drugom mestu sa 20,7% glasova posle kancelarkine CDU sa 28,7%, ali i iznenađujućeg rasta u zemljama poput Irske.

"Zeleni talas nam je dao mandat i dužnost da vodimo promene u Evropi. Nova Komisija će morati da uzme to u obzir jer je naš program zaštite klime, socijalne pravde i odbrane vladavine prava i demokratije doneo Zelenima  važnu pobedu", rekao je vodeći kandidat Zelenih Bas Ejkhaut.


Izvor: EURACTIV.com






Nema komentara:

Objavi komentar