Translate

18. 03. 2020.

Romi od nemila do nedraga!

Današnjica nam mnogo ne obećava  iako smo narod koji je vekovima na prostorima Evrope, ali  i rasprostranjen širom sveta. 
Nekako, kao da još nismo pronašli svoje mesto pod suncem. Kao da smo kolateralna šteta za sve druge, stalna šikaniranja, odbojnost, predrasude, stereotipe i osude. Razlog tome je  što smo najsiromašnija zajednica u Evropi. No, mi smo zajednica koja ima motiva i želje za promene na bolje.
Međutim, sam način života koji je utemeljen kroz minule vekove: zajednica, pleme, taj nomadski način života koji nas je do danas sačuvao, sada mnogima smeta.
A opstanak naroda koji je vekovno stradao, koji je istrebljivan, mučen i razaran kroz razne modele XX veka, kroz fašizam, nacionalizam, nacističke ideologije, demokratije i ostale političke forme, još uvek je nedovoljno politički zreo.  Nekako, kao da mu je lakše da izađe na izbore i za jednu dnevnicu tim istim strukturama da svoj glas, koji jednak svakom drugom glasu na izborima zemalja u kojima živi, radi i boravi, ali i preživljava.
Samo dokle će to da preživljava?

Romi su postali večiti projekat političkih stranaka, organizacija civilnog društva, profitera, evropskih i drugih organizacija, ali i sopstvenih romskih lidera, predstavnika i zastupnika, samo proklamovanih i večitih dušebrižnika.
Da li će romska zajednica biti večiti dekadent?
(Dekadencija je pojam kojim se opisuje postepeno propadanje ili slabljenje nekog pojedinca, organizacije, kulture, društva ili civilizacije izazvano pretjeranom uživanju u luksuzu, te zajedno sa njim vezanom gubitku nekadašnjih moralnih i drugih temeljnih načela).
Da li su Romi postali neko nad kome će se vršiti večna istraživanja, ispitivanja i manipulacije?

Verujemo da bolje vreme dolazi pojavom mladih obrazovanih ljudi. Bolje vreme dolazi i aktiviranjem starijih i iskusnih, bez mrlja na sakou i ljudi iskrenih ambicija za dobrobit boljeg položaja Roma i Romkinja. Bolje vreme dolazi uključivanjem u društene tokove, samostalno bez projektnih eksperimenata, ali uz podršku jednih drugima  – Romi za Rome.
Itekako je bitno da se podigne svest o ekonomskom osnaživanju i stvaranju romskih kompanija, jer je to jedini način da novac koji dolazi od naših pripadnika romske zajednice, ostane kod nas i da se na taj način omogući stvaranje jednog održivog koncepta i razvoja romskih kompanija, preduzeća i romskog tržišta.


Jedino tako možemo stvoriti radna mesta, poslove i poslovanja Jedino tako možemo sprečiti nastajanje mnogih drugih problema koje rešavaju drugi za nas već nekoliko stotina godina, dok mi kao zajednica sve dublje i dublje tonemo.
Na ovaj način sprečili bi se razni drugi modeli zloupotrebe dece, mladih i celokupne romske zajednice, a jačali bsmo i kao zajednica kroz sve društvene aspekte.

Vreme je za promene i za ozbiljnije delovanje svih nas, jedni za druge!

 
            








                           Milorad Popović



Nema komentara:

Objavi komentar