Translate

27. 12. 2013.

Projevy Adolfa Hitlera: ÚS odmítl stížnost vydavatelství proti zajištění peněz na účtu









Projevy Adolfa Hitlera: ÚS odmítl stížnost 

vydavatelství proti zajištění peněz na účtu


      Brno, 27.12.2013 19:50, (ROMEA)



                Obálka knihy Adolf Hitler Projevy (FOTO: Hitlerovyprojevy.cz)

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost vydavatelství Guidemedia proti zajištění peněz na firemním účtu. Policie účet obstavila v souvislosti se stíháním za popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy, a to až do sumy 7,9 milionu korun. ÚS stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze. Vydavatelství letos publikovalo výbor z projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Podle stížnosti byla zajištěná suma nepřiměřeně vysoká. Policisté vyčíslili celkovou sumu jako součin nominálního nákladu publikace a její prodejní ceny. Náklad činí 10.000 kusů, jedna kniha se prodávala za 790 korun. Podle nakladatelství ale tímto způsobem nelze počítat zisk - metoda nezohledňuje ani počet prodaných kusů, ani vynaložené náklady na redakci, tisk a distribuci knihy,

"Jestliže by orgány činné v trestním řízení postupovaly v souladu se zákonem a chránily práva stěžovatelky, omezily by zajištění na výnos ze skutečně prodaného počtu výtisků a další prodej knihy jí případně zakázaly, anebo by neprodanou část nákladu zajistily," stálo ve stížnosti.

Podle ústavních soudců je však opatření v dané fázi trestního řízení v souladu s ústavou, což se však může postupem času změnit. "Opatření, které se v prvopočátku jeví jako nezbytné, se naopak může následně ukázat jako nadbytečné či jako nepřiměřené vzhledem k jiným mírnějším prostředkům, kterými lze dosáhnout stejného účelu," stojí v usnesení zpravodajky Ivany Janů.

Spolu s nakladatelstvím čelí stíhání také jeho dva šéfové a publicista Lukáš Beer, autor průvodních textů k projevům. Kniha se prodává na internetu. Zástupci nakladatelství tvrdí, že publikace předkládá čtenářům jen autentické historické texty jako podklad pro svobodnou tvorbu názorů. Obvinění z extremismu popírají. Nedávno vydali také program Hitlerovy nacistické strany NSDAP.


ČR už obdobnou kauzu zažila, a to když vydavatel Michal Zítko v roce 2000 publikoval nekomentovaný překlad Hitlerovy knihy Mein Kampf. Nejprve dostal podmínku za jeho vydání, pak byl ale trestu zproštěn.

http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/projevy-adolfa-hitlera-us-odmitl-stiznost-vydavatelstvi-proti-zajisteni-penez-na-uctu






Govori Adolfa Hitlera: Američki izdavači odbio 

tužbu protiv sigurnosti novca na računu



Ustavni sud (CC) odbacio tužbu protiv sigurnosti objave Guidemedia novac na poslovni račun. Policija se zamrznuti račun u vezi s tužbom zbog uskrate, odobrenja, ili opravdanja genocida, do iznosa od 7,9 milijuna kruna. Američki prigovor opisati kao očito neutemeljen pronađena danas CTK sudske baze podataka. Objavljivanje godine objavljuje antologiju govorima nacistički diktator Adolf Hitler.

Prema tužbi je nesrazmjerno visoka svota osigurana. Policija procjenjuje ukupan iznos od proizvoda od nominalnog opterećenja objavljivanja i njegove prodajne cijene. Dojam je 10.000 komada, jedna knjiga prodana za 790 kruna. Prema izdavačima, ali na taj način da ne možete očekivati ​​profit - metoda ne uzima u obzir niti broj prodanih jedinica, odnosno troškovi nastali u uređivanje, tiskanje i distribuciju knjiga,

"Ako vlasti aktivni u kaznenom postupku, postupiti u skladu sa zakonom i štititi prava molitelja, ograničeno osigurava povratak broju primjeraka prodana i prodaju knjiga gdje je to moguće, zabraniti, odnosno neprodani dio tereta kako bi se osiguralo", navodi se u tužbi.

Prema ustavnim sucima, međutim, mjere u toj fazi kaznenog postupka u skladu s Ustavom, koji, međutim, može se s vremenom. "Mjere koje je u početku to čini potrebnim, naprotiv, može naknadno dokazati da se pretjerano ili nerazumno u odnosu na druge blažim agenata koji se mogu postići isti cilj," Rezolucija izvjestitelj Ivana sije.

Uz objavljivanje suočava procesuiranje dvojice šefova i novinar Luke Pivo, autor popratnih tekstova manifestacija. Knjiga se prodaje na internetu. Predstavnici izdavačke kuće, kaže da je objavljivanje predstavlja čitateljima samo autentičnih povijesnih tekstova, što je osnova za slobodno formiranje mišljenja. Navodi ekstremizma zanijekati. Također je nedavno objavio program Hitlerova nacistička stranka NSDAP.

CR već doživjeli sličnu aferu, a kad izdavač Michal Žitko u 2000 objavljeno nekomentovaný prijevod Hitlerov Mein Kampf. Prvo je došao uvjet za njegovo puštanje, ali onda je pušten iz zatvora.







Nema komentara:

Objavi komentar