Translate

28. 12. 2013.

VIDEO ZAPIS - Слаба интеграција Рома у друштво




TRAGOM ! VESTI -INFORMACIJA - REAKCIJA -

Слаба интеграција Рома у друштво

Ни после годину дана од исељења из околине београдског насеља Белвил, Роми нису у потпуности интегрисани у нове средине. То показују недавни протести у Земун Пољу, али и неспремност локалних самоуправа широм Србије да им обезбеде потребну подршку.

Роми који су прошле године исељени из околине београдског насеља Белвил и даље нису у потпуности интегрисани у нове средине, што показују и недавни протести у Земун Пољу, али и неспремност локалних самоуправа широм Србије да им обезбеде сву потребну подршку.

                                Припремила Биљана Јовичић

Од Београда до Ниша три ромске породице промениле су адресу у документима, међутим услови становања нису много бољи. 

Струју и воду у старом складишту, где су смештени, добили су после неколико месеци, па су неки кренули назад за Београд или у иностранство.

"Струју има, а купатило нема, у тоалету се купамо, а одатле и пијемо воду. Немамо од чега да живимо", прича Фетија Аметовић из Ниша.

За разлику од породица које су послате у Ниш или Лесковац, ромске породице у Београду смештене су у контејнерска насеља или у социјалне станове. Ипак, познаваоци проблематике сматрају да ни у једном граду процес интеграције није до краја спроведен.

"Узмимо само исељење из Белвила где је у току процеса за припрему исељења Министарство рада одлучило да се искључи и оставило је те проблеме који се односе на интеграцију. 

Током тог процеса људи су враћени у места из којих су дошли без икакве подршке", рекао је Данило Ћурчић из невладине организације "Праксис".
У Београду Роми имају могућност да у сваком тренутку добију помоћ, али и сва објашњења. Посећују их ромски медијатори, а деци у контејнерским насељима обезбеђена је пратња и превоз до школа. 

Протести у београдском насељу Земун Поље показују да то није довољно.
"Ми смо појачали рад са њима, запослени у Секретаријату заједно са представницима секретаријата и Дома здравља држе свакодневно радионице које су сада углавном у вези са хигијеном", каже Александра Крстић из београдског Секретаријата за социјалну заштиту.

Протести и зараза у београдском насељу Земун Поље, међутим, отворили су простор за разговоре којима је стављена тачка на све недоумице.
"Потребно је било да Национални савет сазове институције и да их подсети да раде свој посао. Још једном да нагласимо да се ограђујемо од сваке врсте шовинизма и било каквих инсинуација на ту тему", прича представница становника Земун Поља Драгана Лукић.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић каже да је циљ састанка са становницима Земун Поља био да се смире тензије изазване протестима 3. новембра, који су, истиче, погрешно представљени у медијима.

Прошле године, око 1.000 Рома и Ромкиња исељено је само из насеља поред Белвила у Београду. Готово половина је смештена у контејнерским насељима у неколико београдских општина, док су 133 ромске породице враћене у места претходног пребивалишта.




Nema komentara:

Objavi komentar