Translate

28. 12. 2013.

Šajin: Ovo nije običan kriminal




Šajin: Ovo nije običan kriminal

Incident koji se dogodio proteklog vikenda i u kome su povređena dva mlada Subotičanina poprimio je razmere koje nije trebao, jer je otvorio mnoga nerešena pitanja o bezbednosti Subotičana. 

Iako je policija na brzo i efikasno uhvatila osumnjičenje za incident, Više tužilaštvo je delo kvalifikovalo kao razbojništvo, bez ubistva u pokušaju kako se očekivalo, jer je jedna žrtva dva puta pregažena, a druga maltretirana, izbačena iz automobila i pregažena!

Tim povodom gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije Srđan Šajn održali su sastanak i saglasni su da tužilaštvo treba da se odlučnije bori sa svim slučajevima koji za posledicu imaju nanošenje telesnih povreda.



- Savet je oformljen pre tri meseca pri Vladi Republike Srbije, i njegov osnovni zadatak je vršenje monitoringa u intergacijama Roma u društvene zajednice. Bez obzira na to šta se desilo moramo da štitimo građane. Dodatno je strašno što su osumnjičena dva maloletna lica i na nama je veća odgovornost, kao i na tužilaštvo koje mora odlučno da reaguje. 

Ovo nije običan zločin, ovo je atak na život i na ljude – rekao je Srđan Šajin, predsednik Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije.
Nakon sastanka sa Šajinom, gradonačelnik se sastao i sa načelnikom PU Subotica.

Na sastanku gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i načelnika Policijske uprave u Subotici MUP-a Republike Srbije Borivoja Mucalja, kome je prisustvovala i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, rukovodstvo grada je upoznato sa bezbednosnom situacijom u Subotici.

- Gradonačelnik je čestitao Policijskoj upravi u Subotici na brzoj i efikasnoj akciji lišavanja slobode odgovornih za nemili događaj od proteklog vikenda u gradu i najavio logističku pomoć grada u funkcionisanju Policijske uprave u Subotici. U prvoj fazi, grad će finansirati postavljanje 9 kamera za video nadzor na najznačajnijim javnim lokacijama. 

Takođe grad Subotica i Policijska uprava u Subotici će zajednički zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije prijem 50 novih policajaca u Policijskoj upravi u Subotici. MUP-u Republike Srbije će takođe biti upućena inicijativa da se u Policijskoj upravi u Subotici formira stanica za hitne intervencije. 

Gradonačelnik Dulić izrazio je spremnost da grad finansira opremanje takve policijske jedinice. Rukovodstvo grada i Policijska uprava u Subotici i nadalje će preduzimati sve mere i aktivnosti kako bi se obezbedio miran i siguran život svih građana Subotice i sprečavati svako delovanje koje ugrožava međunacionalne odnose u gradu- piše u saopštenju Kabineta gradonačelnika.
Kazna za razbojništvo kada su u pitanju maloletna lica je do 10 godina zatvora


Nema komentara:

Objavi komentar