Translate

29. 09. 2015.

g-din Goran Milić u obilasku romskih porodica



Institucionalno rešavanje romskih problema

Romi su naši prijatelji, komšije, građani

   g-din Goran Milić u obilasku romskih porodica

Sombor,Tekstilna ulica

Situacija na terenu ukazuju kako na ogromne probleme u romskoj zajednici tako i na propuste koji su načinjeni u decenijskoj nebrizi o romsku zajednicu.
Pre svega, Romi su naši prijatelji, komšije, građani, zaista nisam očekivao „ovih razmera alarmantnu situaciju“.

                               Tekstilna ulica                                              
Nagomilani problemi se moraju „rešavati urgentno“ jer nedozvoljavaju odlaganje, sve što je u nadležnosti grada Sombora i njenog rukovodstva preduzeti ćemo, neophodne mere da se najzad romska problematika sistematski rešava, naravno u skladu sa zakonom i neposrednim učešćem romske zajednice i preuzimanjem odgovornosti samih Roma.

    Đurica Nikolić
Složit će te se samnom da Romi najbolje poznaju svoju problematiku i način kako da istu reše, svakako uz direktnu saradnju i podršku SNS.
Nasleđeni problemi ove vrste se nemogu rešiti „preko noći“ mi smo spremni da krenemo u rešavanje istih, ali želimo da i romska zajednica preuzme deo odgovornosti, te ću stoga inicirati uspostavljanje mehanizama institucionalnog  rešavanja problema romske zajednice na nivou grada Sombora i rukovodstva SNS.
Porodica Nikolić
Usvajanjem nove „Strategije“ od strane Vlade Republike Srbije, se bitno promenula „Strategija“ jer je u centar zbivanja stavljena porodica.
Istakao bih i pozitivan primer porodice Tšeniže, koja je izrazila želju da se Bela Tšeniže upiše na fakultet, a što će gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Sašom Todorović i SNS kao i šef kabineta gradonačelnika Goran Milić apsolutno podržati i pružiti svu neophodnu pomoć.
        Porodica Tšeniže
Danas sam obišao dvadesetak romskih porodica, naših prijatelja, komšije, građana. Obećavam vam da ću posetiti svaku romsku kuću.
Takođe bih napomenuo da je i određeni broj članova romske zajednice izrazio potrebu pokretanja sopstvenog biznisa (samozapošljavanja).
        Porodica Šol
Članovi romske zajednice su napomenuli „da ih niti jedan političar nije obilazio pre kampanje“ sem Vas g-dine Miliću, mnoge političke partije dolaze samo dan,dva pred izbore i daju nam 1-2 ulja,1 kg. šećera, par sapuna, šampon i traže od nas da glasamo za njih, a nakon izbora „nema ih nikada više, svi nas zaborave“.
Porodica Mezei
Članovi romske zajednice kao spornu problemetiku, a bitnu za njihovo preživljavanje navode:
·         Izuzetan težak socio-ekonomski položaj članova romske zajednice koja              živi bez osnovnih uslova za život ( bez vode,struje,kanalizacije )
·         Nesaradnju sa bivšim koordinatorom za romska pitanja grada Sombora
·         Lošu komunikaciju sa Centrom za socijalni rad u Somboru
·         Probleme stanovanja
·         Problem „uličnog svirača“
·         Saobraćajnu bezbednost
·         Obrazovanje dece ( udžbenici,školski pribor )

  Nebojša Vladisavljević

Nema komentara:

Objavi komentar