Translate

02. 10. 2014.

SISTEMSKO UREĐENјE UPISA-NE MOŽE VIŠE ODLAGATI

Nebojša Vladisavljević

SISTEMSKO UREĐENјE UPISA U SREDNјE ŠKOLE I VISOKE STRUKOVNE ŠKOLE I FAKULTETE PO OSNOVU AFIRMATIVNIH MERA ZA PRIPADNIKE ROMSKE NACIONALNE MANјINE SE NE MOŽE VIŠE ODLAGATI

Ne postoji evidencija o broju učenika romske nacionalnosti i sistem praćenja njihovog  uspeha

Ne postoje uslovi za nastavu predmeta Romski jezik sa elementima nacionalne  kulture

Polako,stigosmo i do još jednog/ih od dokumenta koji potvrđuje sve moje navode u tekstovima (biće ih još).
Da nebih/smo "prenaglili" isključivo radi mojih dragih "ROMA PROFESIONALACA" i maestra "PIKASA",pokušaću polako ali sigurano,da nakon ovih dokumenata i drugih,a svakako pre održavanja izbora za N.S.R.N.M. da vas primoram sa neoborivim argumentima da se "POVUČETE SE SA LISTA, ILI POVUČUTE KOMPLETNE LISTE, ILI  SE NEMOJTE KANDIDOVATI! ".   
Kad je u pitanj obrazovanje,ne samo da ste odgovorni,već mnogo "više od toga",no ja se nebavim sa "više od toga".Moj cilj je jasan,a šta je bio vaš cilj dragimoji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro PIKASO".
Na osnovu prikazanih neoborivih dokumenata i izveštaja može se zaključiti da je vaš cilj bio:vođenje romske zajednice u nedođiju,odmaganje u realizaciji afirmativnih mera (vi ste zloupotrebljavali),a sam dragi Bog zna šta još,niste se udostojili da izađete niti sa jednim saopštenjem za javnost na pomenutu temu (dali je to istina ili ne),vodili ste moju/našu decu u ambis neznanja,bili ste odgovorni za inkluzija, a u šta ste je pretvorili.Pretvorili ste je u ILUZIJU moje/naše dece,da!da!dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO".
Kada je reč o afirmativnim merama-obrazovanje,tu ste se hvalili najviše,tojest govorili ste u javnosti "NEISTINU",pročitajte dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO" šta ste radilii i na koji način ste radili.
Nemožete više zaobilaziti istinu mada ste je do sada izuzetno vešto sakrivalidošao je došao kraj vašim špekulacijama!
Da pogledamo šta ste morali uraditi,a niste uradili,i šta govorie zvanični izveštaj/i.Da se zadržimo još malo kod obrazovanja (ima još mnogo toga) da pogledamo  još koji "delić"!

.Puno uklјučivanje i kontinuitet obrazovanja nisu postignuti
.Ne postoji evidencija o broju učenika romske nacionalnosti i sistem praćenja  njihovog  uspeha
.Ne postoje uslovi za nastavu predmeta Romski jezik sa elementima  nacionalne  kulture
DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –
POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!       

POČETAK CITATA
Nacionalni savet romske nacionalne manjine
.Nacionalni savet romske nacionalne manjine bavi se svim pitanjima od značaja za Rome kao nacionalnu manjinu.
.Tu spadaju pitanja obrazovanja (naročito inkluzije, to jest, uključivanja Roma u sve nivoe obrazovanja), službene upotrebe jezika, informisanja, kulture, stanovanja, zdravstva, rada i zapošljavanja.
.Savet sprovodi razne programe pomoći romskoj zajednici. Možeš mu se obratiti ako je ugroženo neko od tvojih manjinskih prava, ili tvoja porodica odnosno lokalna grupa imaju neki životni problem.
.Ova organizacija smatra se legitimnim predstavnikom romske zajednice i osnovana je na osnovu Zakona o ljudskim i manjinskim pravima.

Organizacija

.Pojedinim pitanjima Savet se bavi po odborima, dok „u lokalu“ deluje posredstvom svojih regionalnih kancelarija.
.One su ustanovljene za Beograd, Bor, Bujanovac, Valjevo, Žitište, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Trstenik i Šabac.
.Nažalost, kontakt podatke regionalnih kancelarija nije moguće saznati na sajtu Saveta, pa ćeš o tome morati da se raspitaš telefonom.
KRAJ CITATA 
DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –
POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!                   

POČETAK CITATA
SISTEMSKO UREĐENјE UPISA U SREDNјE ŠKOLE I VISOKE STRUKOVNE ŠKOLE I FAKULTETE PO OSNOVU AFIRMATIVNIH MERA ZA PRIPADNIKE ROMSKE NACIONALNE MANјINE SE NE MOŽE VIŠE ODLAGATI

Povodom učestalih kritika u vezi upisa u srednje škole i visoke strukovne škole i fakultete po osnovu afirmativnih mera za pripadnike romske nacionalne manjine, u organizaciji Zaštitnika građana, održan je sastanak kome su prisustvovali direktorka Kancelarije za lјudska i manjinska prava Suzana Paunović, sa saradnicima, predsednik i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i predstavnice nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zloupotrebe prilikom primene ove afirmativne mere ne smeju se više tolerisati, jer dovode u pitanju svrhu njenog uvođenja i s obzirom da su nastale i zbog nepostojanja mehanizama za njihovo sprečavanje, zamenik zaštitnika građana Robert Sepi je istakao da se sistemsko rešavanje ovog problema ne može više odlagati i da je potrebno propisima urediti preciznu, transparentnu i unapred poznatu proceduru koja će garantovati svrhu primene ove afirmativne mere u najbolјem interesu učenika romske nacionalnosti i to pre početka sledeće školske godine.
Zaštitnik građana je na ovaj problem ukazao i dao preporuke šta je potrebno uraditi, u posebnom Izveštaju o sprovođenju Strategije za unapređenje položaja Roma,koji je predat Narodnoj skupštini 10.decembra 2013. godine.
KRAJ CITATA

nastavi će se!
autor teksta
Nebojša Vladisavljević


Nema komentara:

Objavi komentar