Translate

27. 09. 2014.

Izbori za N.S.R.N.M. - „KO JE GLADAN“- „DECA U POKRETU“

Nebojša Vladisavljević

 „KO JE GLADAN“   
 „DECA U POKRETU“
                 MOLIM VAS ZA „DRUGU ŠANSU“                  
Zašto juče nisam ništa napisao? nisam mogo! zlo koje je zadisilo romsku porodicu (stradalo 3. dece).                                                                           Čitam, kako ih sad "revno" obilazi, romska "oligarhija" i naravno svu krivicu - i rešanja prebacuju na druge! To je najlakše! "svi su krivi osim mene-nas"E pa dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO" neće baš biti da su drugi krivi,da se podsetimo samo sa jednom rečenicom:
  • "Savet sprovodi razne programe pomoći romskoj zajednici. Možeš mu se obratiti ako je ugroženo neko od tvojih manjinskih prava, ili tvoja porodica odnosno lokalna grupa imaju neki životni problem".        
Sada možemo dalje,naime o  čemu se radi, polako da pokušamo apsolvirati famozne "deliće".Bez pogovora je "Nacionalni savet romske nacionalne manjine" najodgovornije i najlegetimnije telo kada je u pitanju romska zajednica, stoga podrazumeva se i najodgovornije.
Šta je uradio N.S.R.N.M. (da ne pišem koliko godina su isti "vlastodršci"),dali je N.S.R.N.M. bio i jeste ODGOVORAN, za rešavanje: stanovanja,infrastrukturu (struja,voda itd...),legalizaciju romskih naselja i drugih stambenih problema.
Za koliko je porodica obezbeđeno stanova (i kakvih, i kome),koliko je "santimetara" izgrađeno kada je u pitanju infrastruktura u romskim naseljima i prilazima romskih naselja,koliko je "santimetara" vodovodne mreže postavljeno u romskim naseljima,koliko je romskih naselja legalizovano,dali su učestvovali u kreiranju zakona o legalizaciji, i koliko ste eura dobili za pomenute radnje, a za koje ste samo Vi odgovorni.
Ja neosporavam Vaš legalitet, ali odgovorno tvrdim da ste itekako "odgovorn za apsolutno sve kada je u pitanju romska zajednica".Miione eura ste dobili za rešavanje problema romske zajednice,a niste uradili ama baš ništa, (ustvari jeste), ali ja/mi "neznamo štaste uradili"."na Vašu žalost ovde se nemožete koristiti uzrečicom vreme će pokazati, zato što je "vreme pokazalo" šta sve niste smeli da radite a Vi ste ipak radili!S,toga Vam kažem/mo:

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –


POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Kako je u svome izveštaju napisao Pokrajinski ombudsman:
POČETAK CITATA:Upravo u ovoj oblasti ima najviše obraćanja Pokrajinskom ombudsmanu, a ista lica se često istovremeno obraćaju i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.KRAJ CITATA
Ko su ? (ne samo) ekonomski najugroženiji u AP Vojvodini, jasno se može zaključiti iz pomenutoga izveštaja.
Ko je odgovoran za katastrofalno stanje,(kako je navedenu u izveštaju), e to nepiše u izveštaju.
Odgovorni su oni (institucija), koja ima najveće nadležnosti,a to ste Vi dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO".
  • U oblasti socijalne zaštite,najviše ima obraćanja pokrajinskom ombudsmanu
  • Dve trećine čine romska deca
  • Najugroženija su deca koja žive u ruralnim sredinama (selu)
  • Među navedenim migracionim grupama, kojima još pripadaju i iregularni migranti, žrtve trgovine lјudima, deca uklјučena u život i/ili rad na ulici, posebno osetlјivu grupu izloženu posebnim rizicima, pre svega, riziku od neadekvatne brige, zlostavlјanja, zanemarivanja, ekonomske i socijalne eksploatacije – čine deca.          
 Kažu ! slika govori "više od hiljadu reči"?





















E dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" nema opravdanj za Vas!

Da se podsetimo dragi moji "ROMI PROFESIONALCI".

POČETAK CITATA
Nacionalni savet romske nacionalne manjine

  • Nacionalni savet romske nacionalne manjine bavi se svim pitanjima od značaja za Rome kao nacionalnu manjinu.                                        
  • Tu spadaju pitanja obrazovanja (naročito inkluzije, to jest, uključivanja Roma u sve nivoe obrazovanja), službene upotrebe jezika, informisanja, kulture, stanovanja, zdravstva, rada i zapošljavanja.

  • Savet sprovodi razne programe pomoći romskoj zajednici. Možeš mu se obratiti ako je ugroženo neko od tvojih manjinskih prava, ili tvoja porodica odnosno lokalna grupa imaju neki životni problem.
  • Ova organizacija smatra se legitimnim predstavnikom romske zajednice i osnovana je na osnovu Zakona o ljudskim i manjinskim pravima.
Organizacija

  • Pojedinim pitanjima Savet se bavi po odborima, dok „u lokalu“ deluje posredstvom svojih regionalnih kancelarija.                               
  • One su ustanovljene za Beograd, Bor, Bujanovac, Valjevo, Žitište, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Trstenik i Šabac.                                                                                      
  • Nažalost, kontakt podatke regionalnih kancelarija nije moguće saznati na sajtu Saveta, pa ćeš o tome morati da se raspitaš telefonom.                                                                                      KRAJ CITATA
POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Hajmo sada pročitati ,šta kaže zvanični izveštaj Pokrajinskog ombudsmana, a koji je usvojila i Skupština AP Vojvodine.
Da nebismo došli u "raskorak" ovo gore moramo naglasiti, sa ciljem da kažemo da ste Vi "informisani" o svim manjkavostima Vašega NE/RADA.
Zašto nije ništa urađeno da se "stanje promene"- dragi moji                    "ROMI PROFESIONALCI".
Možda niste:znali, hteli, mogli.Svašta Vi dragi moji "ROMI                            PROFESIONALCI" ste spremni da kažete, samo nesmete da kažete koliko ste para uzeli (more vrćite pare), dragi moji "ROMI ROFESIONALCI".
 
DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

IZVEŠTAJ POKRAJINSKOG OMBUDSMANA

SOCIJALNA ZAŠTITA

U izveštajnoj godini nastavlјen je pad životnog standarda stanovništva i porast siromaštva, a među najsiromašnijima i dalјe su deca do 14 godina života.
Najugroženija su deca koja žive na selu, romska deca, deca samohranih roditelјa, deca sa smetnjama u razvoju, deca izbeglih ili interno raselјenih osoba.                                                                                        
O povećanju broja siromašnih govore i podaci Crvenog krsta Vojvodine, prema kojima usluge 24  postojeće narodne kuhinje (prošle godine 22) koristi oko 2.000 dece (prošle godine bilo je 1.858 dece).
Pretpostavlјa se da bi ovaj broj bio i veći da nema dodatne prepreke – zbog ograničenih lјudskih i tehničkih kapaciteta i materijalnih resursa.
Upravo u ovoj oblasti ima najviše obraćanja Pokrajinskom ombudsmanu, a ista lica se često istovremeno obraćaju i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.
Ovaj sekretarijat, tokom 2013. godine, postupajući po pritužbama na rad organa staratelјstva, u 305 slučajeva sproveo je nadzor nad stručnim radom, naložio mere i pratio realizaciju naloženih mera (u prethodnoj godini 169).
Nadzor nad radom i stručnim radom organa staratelјstva, sproveden je u sedamnaest slučajeva po inicijativama Pokrajinskog ombudsmana i/ili Zaštitnika građana.

Deca u pokretu (povratnici po Sporazumu o readmisiji)

Prema izveštajima Komesarijata za izbeglice i migracije, Republika Srbija je država s velikom raselјeničkom populacijom, kao jedna od pet država u svetu s problemom dugotrajnog izbeglištva i s preko 97.000 registrovanih izbeglica, uklјučujući i 209.000 interno raselјenih lica s teritorije AP Kosovo i Metohija, kojima, kao ekonomsko-socijalno ranjivoj kategoriji, dugi niz godina pruža kontinuiranu pomoć.
Pored toga, u proteklih nekoliko godina, Republika Srbija se suočila i s tražiocima azila iz zemalјa Azije i Afrike i ilegalnim migrantima, ali i povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji.
Među navedenim migracionim grupama, kojima još pripadaju i iregularni migranti, žrtve trgovine lјudima, deca uklјučena u život i/ili rad na ulici, posebno osetlјivu grupu izloženu posebnim rizicima, pre svega, riziku od neadekvatne brige, zlostavlјanja, zanemarivanja, ekonomske i socijalne eksploatacije – čine deca.                                                                        
Pokrajinski ombudsman je tokom 2013. godine započeo aktivnosti za pripremu obimnijeg istraživanja o ostvarivanju prava i položaju „Dece u pokretu” na teritoriji AP Vojvodine, s posebnom pažnjom usmerenom na grupu dece povratnika po Sporazumu o readmisiji, među kojom su i deca izbeglice, kao i deca koja pripadaju interno raselјenim licima s teritorije AP Kosovo i Metohija.
Podatke o povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji, prikuplјa Komesarijat za migracije i izbeglice Republike Srbije, 41 odnosno lokalna povereništva za izbeglice i migracije, kao i Kancelarija za readmisiju na aerodromu „Nikola Tesla”.
Na osnovu uvida u izveštaj pomenute kancelarije, utvrđeno je da postoji tendencija da određene jedinice lokalne samouprave postaju mesto boravišta za povratnike iz procesa readmisije više nego druge.
Prema tim podacima, među 45 jedinica lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine, najviše povratnika ‒ u poređenju s brojem stanovnika s teritorije određene jedinice lokalne samouprave ‒ evidentirano je u Zrenjaninu, Vršcu, Žitištu, Beočinu, Žablјu, Novom Bečeju.
Primetno je to da AP Vojvodina, pored Grada Beograda, prednjači po broju povratnika. Imajući u vidu navedene podatke, Pokrajinski ombudsman sproveo je preliminarno istraživanje u opštinama Vršac i Žitište i u Gradu Zrenjaninu.
Informacije o deci iz procesa readmisije zatražene su od centara za socijalni rad, policije i lokalnih poverenika za izbeglice i migracije.

Rezultati preliminarnog istraživanja ukazuju na sledeće:

Opština Vršac je u 2013. godini evidentirala 33 porodice s decom.                   
Od ukupno 94 evidentirane dece, njih 17 živi u jednoroditelјskim porodicama. 
U ovoj jedinici lokalne samouprave, 38 evidentirane  dece pripada kategoriji povratnika po sporazumu o readmisiji, 24 su dobrovolјni povratnici, a čak 32 su višestruki povratnici.
Dve trećine čine deca romske nacionalnosti. 
Zbog blizine državne granice s Rumunijom, određeni broj povratnika stiže i preko ovog prelaza.
Policija ove porodice upućuje na lokalnog poverenika za izbeglice zbog evidentiranja i ostvarivanja ostalih prava i kompletiranja dokumentacije, a Povereništvo dalјe kontaktira sa ostalim institucijama sistema.
Od 33 evidentirane porodice, čak 22 porodice nemaju nikakvu imovinu u matičnoj državi.
Novčanu socijalnu pomoć prima 27 porodica s decom (29%), a šest porodica se bavi sezonskim i povremenim poslovima, sakuplјanjem sekundarnih sirovina i slično.
Prosečan iznos ukupnog prihoda porodica jeste oko sto evra.
Čak pedeset četvoro od ukupno devedeset četvoro dece nisu obuhvaćena određenim vidom obrazovanja, iako bi trebalo da jesu.


DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

U Opštini Žitište živi oko osamsto romskih porodica, koje uglavnom čine povratnike po readmisiji.
Ovo je velik broj, imajući u vidu broj stanovnika ove opštine.
Najmanje dve trećine ovih  lica bila su barem jedanput (neki i više puta) u zemlјama zapadne Evrope tražeći azil.
Reč je o licima koja se u zemlјu vraćaju i drugim prevozom, pa ih Kancelarija Komesarijata na aerodromu nije sve evidentirala, te se ne javlјaju u povereništvo za izbeglice.
Cilј ovih porodica prvenstveno jeste da se vrate u neku od zemalјa zapadne Evrope.
Prema evidenciji Centra za socijalni rad Žitište, od 2006. godine do 2013. godine, 32 dece su readmisanti (20 dečaka i 12 devojčica).
Sva deca potiču iz potpunih porodica, a školu pohađaju sporadično jer su stalno „u pokretu”. U odnosu na decu iz izbegličkih i interno raselјenih porodica, deca readmisanti su slabije integrisana u lokalnu sredinu i češće ne pohađaju školu ili je ranije napuštaju. 
Prema podacima Odseka za mesne zajednice i izbeglice Gradske uprave Grada Zrenjanina, u periodu od 2006. godine do 2013. godine evidentirano je 113 porodica i ukupno 141 dete (66 devojčica i 75 
dečaka), od čega je 137 dece – romske nacionalnosti.
Samo četiri porodice izdržavaju se od sopstvene zarade, dok čak 83 porodice prima novčanu socijalnu pomoć, a 30 porodica je bez prihoda.
Prosečan iznos ukupnog prihoda porodica iznosi oko 80 evra mesečno. 
Problemi na koje su ukazali iz navedenih opština, u prvom redu, jesu privremeno ili trajno nepohađanje škole, i pored toga što su ustanove obrazovanja uklјučene u aktivno rešavanje problema s kojim se susreću povratnici po sporazumu o readmisiji.
Škole organizuju dodatnu i pripremnu nastavu za decu, a organizuju i prilagođavaju i nastavno gradivo.
Pošto su neki od roditelјa nižeg obrazovnog nivoa, u Opštini Vršac organizuje se nastava za roditelјe, u okviru projekta „druga šansa”.
Među ostalim problemima, izdvajamo nepoznavanje jezika sredine, nepoverenje prema okolini, ali i institucijama i ustanovama koje im pružaju podršku. 
Uočene su teškoće u socijalizaciji dece, što je uslovlјeno, između ostalog, opterećenošću tradicionalnim navikama (rano stupanje u brak, zabrana mešanja ženske dece s vršnjacima i slično).
Kod većine porodica primetno je odsustvo radnih navika, te oslanjanje na materijalnu socijalnu pomoć u rešavanju egzistencijalnih problema.
Centar za socijalni rad je trenutno jedina institucija koja može da pruži potrebnu materijalnu pomoć ovima.
Mnoge porodice s decom ponovo pokušavaju da traže azil u drugim zemlјama.
Monitoring dece iz grupe povratnika po sporazumu o readmisiji veoma je otežan zbog nepoverenja u institucije i nespremnosti roditelјa na saradnju.. 
Reč je prevashodno o porodicama koje migriraju i po više puta, bez lične nepokretne imovine, a sklone su i tome da menjaju lična imena i da ne poštuju odjavu prebivališta.

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Možda će nekome doći ideja, da se sprovodi " medijski linč" protiv nekoga,nekih itd... takav stav i takva konstatacija nije tačna.Sledeća mogućnost dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" jeste:da se neko, neki zapitaju odakle meni pravo ! moje pravo proističe iz sledećeg:pripadnik sam romske zajednice ( izjašnjavam se kao Roma),bio sam učesnik na izborima (glasao),preveren sam od strane Vas!

NASTAVIT ĆE SE !
                                                                                               autor teksta                                                                                    Nebojša Vladisavljević



              

Nema komentara:

Objavi komentar