Translate

25. 09. 2014.

TEMA:IZBORI ZA N.S.R.N.M. ! - "GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI" ! -

Nebojša Vladisavljević

TEMA:IZBORI ZA N.S.R.N.M. !
"UNAPREĐENJE POLOŽAJA ROMSKE ZAJEDNICE"
"GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI" !

Kako,preživeti bez osnovnih potreba u životu??? Izuzeno ozbiljna sredstva
(eura) je došlo za "unapređenje položaja romske zajednice".
Šta je to najosnovnije da bi iko mogao preživeti, pa svakako POSAO.Dali ga je u ovome proteklom periodu dobio (članovi romske zajednice),s,obzirom na to kolsredstava došlo na "unapređenje položaja romske zajednice".
tekst po tekst, i stigao/smo i do "rada i zapošljavanja".Da odškrinemo i tu "delić" Vašega ne/rada, dragi moji "ROMI PROFESIONALCI".
Naravno da ste odgovorni i u ovome segmentu!pa da pročitamo šta kažu zvanični podaci,no pre nego bilo šta napišem, da Vas podsetim/mo ! 


DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –
                  
POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Ja/mi, Vas nećemo "moljakata" da uradite,što ja/mi hoćemo,no ipak predpostavljam/o,da imate,ljudskosti,čovečnosti,ljubavi preme onima koji su Vam dali poverenje,ili možda ???.
Uzgred, samo Vi "vršljajte" po R.Srbiji i dalje "zaobilazite istinu" sa ciljem kako bi ste i dalje bili "gospodari života i smrti" dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO.
Uh zaboravih da prosledim sledeću informaciju,a toje:pregovaram/mo sa 3 (tri)dnevna lista da se objavi ovaj serijal tekstova koji sam do sad napisao,budite bez brige dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO" ima još nažalost mnogo da se piše o Vašem NE/RADU.
Da zavirimo u osinje „leglo“ onih koji su: 

POČETAK CITATA
Nacionalni savet romske nacionalne manjine
  • Nacionalni savet romske nacionalne manjine bavi se svim pitanjima od značaja za Rome kao nacionalnu manjinu. 
  • Tu spadaju pitanja obrazovanja (naročito inkluzije, to jest, uključivanja Roma u sve nivoe obrazovanja), službene upotrebe jezika, informisanja, kulture, stanovanja, zdravstva, rada i zapošljavanja.
  • Savet sprovodi razne programe pomoći romskoj zajednici. Možeš mu se obratiti ako je ugroženo neko od tvojih manjinskih prava, ili tvoja porodica odnosno lokalna grupa imaju neki životni problem.
  • Ova organizacija smatra se legitimnim predstavnikom romske zajednice i osnovana je na osnovu Zakona o ljudskim i manjinskim pravima.
Organizacija
  • Pojedinim pitanjima Savet se bavi po odborima, dok „u lokalu“ deluje posredstvom svojih regionalnih kancelarija.
  • One su ustanovljene za Beograd, Bor, Bujanovac, Valjevo, Žitište, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Trstenik i Šabac.


  • Nažalost, kontakt podatke regionalnih kancelarija nije moguće saznati na sajtu Saveta, pa ćeš o tome morati da se raspitaš telefonom.                                                                                              KRAJ CITATA
  • Savet za integraciju Roma - AP Vojvodina
  • Kancelarija za inkluziju Roma - Novi Sad

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

IZVEŠTAJ POKRAJINSKOG OMBUDSMANA ZA 2013. GODINU


ZASTUPLjENOST PRIPADNIKA NACIONALNIH MANjINA U POKRAJINSKIM ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA, SLUŽBAMA, FONDOVIMA I POKRAJINSKOJ DIREKCIJI

Članom 77. Ustava Republike Srbije propisano je da pripadnici nacionalnih manjina imaju, pod istim uslovima kao ostali građani, pravo da učestvuju u upravljanju javnim poslovima i da stupaju na javne funkcije.

Pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, vodi se računa o nacionalnom sastavu stanovništva i o odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina. 
Članom 21. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina 
27 propisano je da se, prilikom zapošljavanja u javnim službama, uključujući policiju, vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti i o poznavanju jezika koji se govori na području organa ili službe. 

Polazeći od svoje nadležnosti da prikuplja informacije o primeni zakona i drugih propisa o pravima nacionalnih manjina, ove godine zatražena je informaciju o primeni gorenavedenih odredbi od nadležnih pokrajinskih organa. 

Informaciju o nacionalnoj strukturi zaposlenih u pokrajinskim organima, organizacijama, službama, direkciji i fondovima za 2013. godinu, dostavila je Služba za upravljanje ljudskim resursima u pokrajinskim organima. 

Na osnovu navedenih podataka, može se zaključiti da udeo pripadnika pojedinih nacionalnih manjina među zaposlenima u pokrajinskim organima, organizacijama, službama, fondovima i pokrajinskoj direkciji i dalje ne odgovara udelu tih nacionalnih manjina u ukupnom broju stanovnika na teritoriji AP Vojvodine. 

Mada se poslednjih godina beleži pozitivan pomak u strukturi zaposlenih, nacionalne manjine su i dalje u manjem procentu zastupljene u pokrajinskim organima, organizacijama, službama, direkcijama i fondovima u odnosu na njihovu zastupljenost u ukupnom broju stanovništva. 

Za pohvalu je to što se u slučaju romske nacionalne manjine broj zaposlenih udvostručio u poređenju sa 2012. godinom. Interesantan je i podatak koji ukazuje na to da se ponovo povećava broj onih koji nisu želeli da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti: u 2010. godini taj broj je iznosio 226 (od 1.291 zaposlenog), u 2011. godini, od ukupno 1.328 zaposlenih, njih 218 su neizjašnjeni, u 2012. godini, od ukupno 1.187 zaposlenih, njih 227 su neizjašnjeni, dok u 2013. godini, od 1.184 zaposlenih, 253 njih nije želelo da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti. 

Prilikom zasnivanja radnog odnosa potrebno voditi računa o zapošljavanju pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, ali ističe da je neophodno da se pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta propiše poznavanje jezika manjinskih nacionalnih zajednica, kao uslov za radna mesta u okviru kojih se komunikacija s građanima/građankama obavlja kao redovan posao.


Nacionalna pripadnost
Broj
Srpska
749  (774)
Crnogorska
22  (23)
Jugoslovenska
3  (4)
Bošnjačka
1 (2)
Bunjevačka
3  (3)
Mađarska
75  (77)
Makedonska
1  (1)
Hercegovačka
0  (1)
Muslimanska
1  (1)
Nemačka
1  (1)
Romska
6  (3)
Rumunska
13  (13)
Rusinska
10  (10)
Slovačka
15  (16)
Ukrajinska
4  (4)
Hrvatska
21  (20)
Češka
1  (1)
Jevrejska
0  (1)
Srpsko – Crnogorska
1  (1)
Vojvođanska
4  (4)
Neizjašnjeni
253  (227)
Ukupno
1.184 ( 1.187 )
(u zagradi su prikazani podaci o nacionalnoj strukturi zaposlenih iz 2012.godine)

Iz gore navedenog izveštaja jasno se mogu videti Vaš "NE/RAD".Zaposlili ste 3 (tri) osobe romske nacionalnosti.Ma da, to je "fantastičan uspeh" ma ostavimo se miliona eurakoji su upućeni za "poboljšanje položaja romske zajednice".Ma, mi (VI) smo "naše odradili".Zaista ne nalazim drugačiji termin, a i kako da ga nađem nakon ovoga izveštaja."Zar neznata kakva je situcija u državi"- naprimer nažalost masovno gubljenje radnih mesta, ekonomska kriza,kresanje radnih mesta u javnim preduzećima itd... da nebi bilo nedoumice;ovo se ne odnosi na ,zakonodavnu,izvršnu ili sudsku vlast u R.Srbiji, (kritika),NEGO samo na one koji su me/nas, izmanipulisali govorili neistine,podkradali,dezinformisali i ko zna još kakvog zla nisu naneli, jer su oni "GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI".Pored izuzetno velikie svote,dobijenih miliona eura, Vi zaposliste, 3 (tri) osobe.Pa da "košta to mnogo miliona eura" (ma,more,vrćite se iz N.S.R.N.M.i nemojte me/nas  više predstavljati).

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

U sledećm podnaslovu izveštaja moći će mo/te videti šta kaže statistika Pokrajinskog Ombudsmana.Ja statističke podatke NEKOMENTARIŠEM,iz razloga jer drugih NEMAM,ups šta napisah!!!malo ironije!  Svaki izveštaj usvaja Skupština ( ovo se odnosi na AP Vojvodinu),pa tako i izveštaj Pokrajinskog ombudsmana.

No, hajmo dalje dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO".Šta ste "mislili" neznam/mo,ali jako dobro znam/mo šta ste uradili.Ne samo da niste apsolutno ništa uradili,nego ste i "unuštili sve što se dalo uništiti".

PREGLED POSTUPAKA – STATISTIKA

Pokrajinska skupštinska odluka o Pokrajinskom ombudsmanu, u članu 13 stav 1 alineja 4, predviđa da Pokrajinski ombudsman prima i ispituje predstavke koje se odnose na povredu lјudskih prava.
Postupak po predstavkama uređen je članovima od 19 do 36 Pokrajinske skupštinske odluke o Pokrajinskom ombudsmanu i Poslovnikom o radu Pokrajinskog ombudsmana.
Građani i građanke se Pokrajinskom ombudsmanu obraćaju pismeno, lično ‒ dolaskom u službene prostorije, telefonom i putem interneta.
Za svaku predstavku koja se primi u pismenoj formi ‒ bilo popunjavanjem formulara, bilo neformalno napisanom predstavkom, izjavlјenoj na zapisnik ili pak popunjenim elektronskim formularom ‒ otvara se predmet. 
Pored postupanja po predstavkama građana koji smatraju da su im aktom ili radnjom organa uprave povređena lјudska prava, Pokrajinski ombudsman može izuzetno postupiti i po sopstvenoj inicijativi, na osnovu saznanja i drugih izvora, ako oceni da je verovatno da postoji ili da je postojala povreda lјudskih prava od strane organa uprave. Pokrajinski ombudsman je od januara do decembra 2013. godine formirao 1.253 predmeta, na osnovu 1.217 podnetih predstavki građana i 36 predmeta po sopstvenoj inicijativi.

Ukupan broj formiranih predmeta
1.253
Broj predstavki građana
1.217
Broj predmeta po inicijativi Pokrajnskog mbudsmana
     36

Од 1.209 поднетих представки у 2013. години, 314 представки је одбачено после првог увида у предмет. У поређењу с претходним годинама, приметно је да број, то јест проценат одбачених представки опада. У овој години проценат одбачених представки износи 25,97%, док је у 2012. години износио 32,75% , а у 2011. години – 35,08%.

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Šta je to na čega sam/smo se žalili,nedvoslismeno se može pronaći u tabelama koje je predstavio u svome izveštaju Pokrajinski ombudsma.                
Nemojte niti pokušavati manipulisati sa ovim podacima, jer dobro mi/nam je poznat Vaš vokabular,zaobilaženje istine itd...a pogotovo na na teme o kojima pišem.                                                                                               
Izuzetno mi je dobro poznata nacionalna struktura ovih podataka (dobro sam pročitao ovaj izveštaj).S,toga Vam/mi, poručujem/mo:"Nemojte, me/nas više zastupati (braniti),jer Vi dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO"!!!
                                              
STRUKTURA ORGANA NA KOJE SE GRAĐANI ŽALE

Većina predmeta u 2013. godini odnosila se na rad organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i organizacija na lokalnom nivou, kao i na rad centara za socijalni rad. 
Ovi predmeti čine 52,51% od ukupno pokrenutih postupaka.
Značajan je i broj pritužbi na rad filijala Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošlјavanje i Poreske uprave.

OBLASTI

Na osnovu člana 6 Pokrajinske skupštinske odluke o Pokrajinskom ombudsmanu, pokrajinski ombudsman ima pet zamenika.
Po jedan zamenik izabran je za oblast prava nacionalnih manjina, prava deteta i 
ravnopravnost polova, a pokrajinski ombudsman i dva zamenika bave se zaštitom lјudskih prava koja nisu u nadležnosti nabrojanih specijalizovanih zamenika (opšta prava). 
Predstavke građana i predmeti formirani na inicijativu Pokrajinskog ombudsmana mogu se podeliti u četiri oblasti: zaštita prava nacionalnih manjina, ravnopravnost polova, zaštita prava deteta i opšta prava.

Oblast
Broj predstavki
Procenat
Broj odbačenih
U radu
Broj rešenih
Ravnopravnost polova
55
4,39%
7
13
35
Zaštita prava deteta
147
11,73%
17
23
107
Zaštita prava nacionalnih manjina
67
5,35%
15
10
42
Zaštita ljudskih prava-opšta nadležnost
984
78,53%
284
111
589
UKUPNO
1.253
100%





DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH

DOSTA - STOP –

Dali postoje, relevantniji podaci od ovih iznesenih,ako kojim "slučajem" dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO"postoje "zašto nam ih niste do sad predstavili". Jedva čekam/mo, da pomenete "samozapošljavanje" samo da se priseti čini mi se da ste nas "SAMOZAPOŠLJAVALI" (160.000,00 dinara),šta Vas tu sve nečeka, no bez preaudiciranje stvari.
Vaša:bahatost,nemar,nerad,bezkrupulornost,drskost,neznanje,dezinformisanje itd... se vidi i oseti na svakom koraku!!!
"Nemojte, me/nas više zastupati, (braniti),dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro"PIKASO"!!!

Zaštita prava nacionalnih manjina

Ukupan broj predstavki građana/građanki i predmeta formiranih na inicijativu Pokrajinskog ombudsmana, tokom 2013. godine, u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina iznosi 67, što predstavlјa 5,35% od svih postupaka koje je Pokrajinski ombudsman pokrenuo. 
Od toga, muškarci su podneli 29 predstavki ili 43,28%, žene 15 predstavki ili 22,39%, udruženja devet predstavki ili 13,43%, šest ili 8,96% predstavki podneli su nacionalni saveti nacionalnih manjina i jedna predstavka je bila nepotpisana.
Po sopstvenoj inicijativi u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina, Pokrajinski ombudsman pokrenuo je sedam postupaka.

Oblast
Ukupno
%
Službena upotreba jezika i pisma
30
44,78%
Diskriminacija po osnovu nacionalne osnove
24
35,82%
Obrazovanje
7
10,45%
Kultura
2
2,99%
Informisanje
2
2,99%
Srazmerna zastupljenost nacionalnih manjina
2
2,99%
UKUPNO
67
100,00%
Oblasti na koje su se odnosile predstavke tokom 2013. godine u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Kako drugajačije, "Vas nazvati" već, a na osnovu Vašeg panašanja,manira rada itd... nego:"GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI" ! 
Možda će nekome doći ideja, da se sprovodi "medijski linč" protiv nekoga,nekih itd... takav stav i takva konstatacija nije tačna.Sledeća mogućnost dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" jeste:da se neko, neki zapitaju odakle meni pravo !moje pravo proističe iz sledećeg:pripadnik sam romske zajednice ( izjašnjavam se kao Roma),bio sam učesnik na izborima (glasao),preveren sam od strane Vas!
Ako,imate drugi predlog dragi moji "ROMI PROFESIONALCI"- i maestro "PIKASO
SLEDEĆA TEMA: "SOCIJALNA ZAŠTITA"


NASTAVIT ĆE SE !
                                                                                                
                                                                                              autor teksta:
                                                                                 Nebojša Vladisavljević




Nema komentara:

Objavi komentar