Translate

29. 09. 2014.

Izbori za N.S.R.N.M. - ROMKINJA=PREDSEDNIK N.S.R.N.M. !!!

Nebojša Vladisavljević
KO JE NAVIŠE DISKRIMISAN !!!
NAŠE:MAJKE, SESTRE, ŽENE, KĆERI !!!
ROMKINJA=PREDSEDNIK N.S.R.N.M. !!!

Stigo smo do ješ jednog veoma bitnog "delića" kada je upitanju romska zajednica, i ponovo pregršt pitanja ? izuzetno mnogo, a odgovora "niodkoga"
U skladu sa mentalitetom dobrog dela romske zajednice (denpe solaha) zaklinju se u najmilije, sa razlogom da drugu stranu ubedi u istinotos svoga stava koji zastupa? u koga se to zaklinju: majku, sestru, kćer (deca) itd...zašto u njih:jer njih najviše vole, veruju im itd...
Svakako da je porodica nejbitnija za svakoga pojedinca,a takođe i da moramo biti odgovorni za svoju porodicu, ali ne samu u deklerativnom smislu (ne samo odhraniti porodicu i obezbediti krov nad glavom), nego mnogo više iziskuje se od roditelj: briga, ljubav, obaveza, vaspitanje, školovanje, itd...
U daljem tekstu naćićete poštovani čitaoci/teljke, i mišljenje nezavisnog regulativnog tela, kada je u pitanju R.N.S.R.N.M. i dosadašnji odnos moji dragih "ROMA PROFESIONALACA" i maestro "PIKASO", kad su u pitanju naše:majke,sestre,kćeri,žene... i njihovo učešće u radu N.S.R.N.M.                   
U jedno sam sasvim siguran:potrebni su izbori za N.S.R.N.M., potrebne su nove snage koje će biti nosioci odgovornosti prema romskoj zajednici, kao i vođenju N.S.R.N.M.
Kada i dali će se prevazići stereotip da muškarci "su ti koji moraju biti naj,naj,naj), takođe sam sasvim SIGURAN (a što i bezbroj aktivnosti, dokumenat potvrđuje) da su žene mnogo odgovornije,fleksibilnije,komunikativnije,snalažljivije itd... barem kada je u pitanju romska zajednica (teško je suočiti se sa ovakvom činjenicom,uzgred napominjem da bi dobro bilo da oni koji neveruju u ovo,pročitaju izveštaje što znači ne jedan izveštaj) pa će se i sami uveriti u činjenično stanje na terenu.
DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!
              
POČETAK CITATA
Nacionalni savet romske nacionalne manjine
  • Nacionalni savet romske nacionalne manjine bavi se svim pitanjima od značaja za Rome kao nacionalnu manjinu.
  • Tu spadaju pitanja obrazovanja (naročito inkluzije, to jest, uključivanja Roma u sve nivoe obrazovanja), službene upotrebe jezika, informisanja, kulture, stanovanja, zdravstva, rada i zapošljavanja.
  • Savet sprovodi razne programe pomoći romskoj zajednici. Možeš mu se obratiti ako je ugroženo neko od tvojih manjinskih prava, ili tvoja porodica odnosno lokalna grupa imaju neki životni problem.
  • Ova organizacija smatra se legitimnim predstavnikom romske zajednice i osnovana je na osnovu Zakona o ljudskim i manjinskim pravima.
Organizacija
  • Pojedinim pitanjima Savet se bavi po odborima, dok „u lokalu“ deluje posredstvom svojih regionalnih kancelarija.
  • One su ustanovljene za Beograd, Bor, Bujanovac, Valjevo, Žitište, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Trstenik i Šabac.
  • Nažalost, kontakt podatke regionalnih kancelarija nije moguće saznati na sajtu Saveta, pa ćeš o tome morati da se raspitaš telefonom.                                                                                          KRAJ CITATA
  • Kancelarija za inkluziju Roma - AP Vojvodina
  • Savet za inzrgraciju Roma - AP Vojvodina                   
DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

IZVEŠTAJ  POKRAJINSKOG  OMBUDSMANA

DISKRIMINACIJA I VIŠESTRUKA DISKRIMINACIJA ŽENA

Najnovije istraživanje javnog mnjenja 65 pokazuje da većina građana misli da je društvo u kojem živimo diskriminatorsko. 
Na prvom mestu po izloženosti diskriminaciji nalaze se žene,a na drugom su 
Romi,zatim osobe sa invaliditetom,siromašne i starije osobe,a visoko na listi su deca i pripadnici seksualnih manjina.
Slične rezultate dobili smo u anketi među učesnicama tribina o rodnoj ravnopravnosti u okviru projekta „Pokrajinski ombudsman bliži građanima i građankama“. 
Skoro dve trećine učesnika/učesnica (ukupno 162 - 129 žena i 29 muškaraca) zna da u Republici Srbiji postoji Zakon o zabrani diskriminacije, a nešto manje da postoji i Zakon o ravnopravnosti polova.
U slučaju da se osećaju diskriminisano prvo bi se obratili ombudsmanu, odnosno zaštitniku građana, slede sud i centar za socijalni rad. 
Po ugroženosti prava pojedinih grupa u AP Vojvodini, na prvom mestu su osobe sa invaliditetom, potom starije osobe, žene, zatim Romi, deca i na kraju druge nacionalne manjine.
Oko  20% učesnika/učesnica ankete navelo je da se osećaju diskriminisano. 
Ovu sliku upotpunjuju i izjave oko trećine ispitanika da im je poslodavac prilikom intervjua za posao postavlјao pitanje u vezi sa bračnim statusom, da poslodavac ima pravo da pita da li i koliko kandidati imaju dece.
Čak 70% ispitanika misli da je mlađim ženama lakše da se zaposle nego starijim, a 55% je mišlјenja da će  starija žena pre dobiti otkaz nego mlađa.
Dve trećine je saglasno da su trudnice u poređenju s drugim ženama u gorem položaju kada je reč o zapošlјavanju, a 65% misli da Romima ne treba davati prednost prilikom zapošlјavanja u odnosu na druge kandidate/kandidatkinje.
Iako činjenice potvrđuju ove ocene građana/građanki, broj predstavki u kojima se ukazuje na povredu njihovih prava i diskriminaciju još je mali i nesrazmeran problemima s kojima se suočavaju pripadnici navedenih grupa.
Slučajevi na koje u nastavku ukazujemo primer su ukrštene diskriminacije.

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Iz gornjeg teksta jasno se može zaključiti koliko su diskrimisane žene, i na koji način.
Zašto je takvo stanje kako je napisano??? kada će se bilo šta promenuti ??? ko će povući prvi potez (da se situacija izmeni)??? Hajte da uradimo mi prvi korak, a to je:ROMKINJA=PREDSEDNIK  N.S.R.N.M.
Veoma često se ideja o jednakosti u bukvalno smislu politizira,dobro je poznato da su malte ne svi dosadašnji članovi (čast izuzetcima) članovi političkih partija ( te političke partije nisu romske), vreme je apsolutno da se takav stav promeni.
Romske devojke koje su mlade,obrazovane,edukivane, a dokazale su se sa svojim radom i imaju uporište u romskoj zajednici moraju da preuzmu primat u N.S.R.N.M.
Razloga za preuzimanje primata ima pregršt (mislim da sam ih predstavio do sada u svojim tekstovima),ali nažalost ima ih još.
Neshvatljivo je da samo pričaju (deklerativno),a rezultata niotkuda.
Mladost je ono što će promenuti iz korena odnos romske zajednice prema N.S.R.N.M.
Konstantno se umanjuju vrednosti i rezultate žena!!!zašto??? ma bre boje se konkurencije i patrijahalnog vaspitanja, kao što je na primer: zar žena da bude mi predsednik, gde to ima, neka kući kuva,pegla i gleda decu,ona meni da politizira.
E dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO"morat će te da promenite čip u vašim glavam,druga vremena su,a i Vi ste ako ništa drugo pokazali i dokazali kako se ne/radi i nevodi briga o romskoj zajednici.
Neshvatljivo i nerazumljivo od strane članova N.S.R.N.M. je da postoje toliki izveštaji i drugih dokumenta,a da nikada niste pa makar podigli svoj glas da kažete bilo šta na ovu temu,e dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO" sada je najpogodniji trenutak da odete sa vlasti i da romkinja preuzme primat u N.S.R.N.M... ROMKINJA = PREDSEDNIK  N.S.R.N.M.
Stoga Vam kažem!!! dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro 
"PIKASO";

                           DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
                                             DOSTA - STOP – 

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Sada da vidimo šta kaže izveštaj,dali sam ja upravu (ma lako je sa Vama izaći na kraj dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO" zato što ste vaše šanse prokockali,izgubili legetimitet,upropastili svega čega ste se dotakli,ispolitizirali ama baš sve romske institucije koje su izgrađene i pre Vas (neću Vam dozvoliti da pripišete ama baš ništa sebi u čemu niste učestvovali, kao naprimer -formiranje prvoga N.S.R.N.M. da Vas podseti maestro "PIKASO" tad ste Vi i vaši prijatelji sakupili niti manje niti više no 25 potpisa za podršku (a pustili smo da budete član N.S.R.N.M.),hajmo dalje;niste vi predložili modalitet kako da se biraju N.S.N.M.( 100 elektorskih potpisa) znate Vi dobro ko je predložio ili kojim slučajem ako ste zaboravili da Vas podsetim (ja sam predložio 200 potpisa podrške)pa smo tražili kompromis i našli ga,dali treba da Vas podsetim i šta se dešavalo na tome sastanku,ako se nesećate podsetiću Vas o nekom narednom tekstu;niste Vi tražili časopis na romsko jeziku "Them" hajde da Vas podsetim, protestni marš Romi iz naselja "Veliki rit" - Radojko Nikolić-Čonka Antun,Srđan Šajn i moja malenkost.
Toga dan smo primljeni kod predsednika Skupštine Vojvodine g-dina Čanka, e tada smo u pisanoj formi predali naše zahteve padašnjem predsedniku Skupštine Vojvodine,gde ste tada bili Vi;savet za integraciju Roma AP Vojvodina takođe niste VI, niti izneli kao ideju a kamoli realizovali,dali treba opet da Vas podsećam,hajde radi onih koji čitaju ovaj serijal tekstova, ideja,a i realizacija je bila Romske partije i Srđana Šajn;gde ste bili kada se formirao Savez udruženja Roma Vojvodine opet nigde,moram Vas opet podsećati tada su govorili neki Vaši prijatelji Vi znate koji, da niste mogli 50 godina da ostvarite taj san da formirate S.U.R.V.; ta NVO je bila da budžeto AP Vojvodine gde ste tada bili nigde.
Puno toga nigde se ponavlja;kancelarija za inkluziju Roma u AP Vojvodini dali je možda to bila Vaša ideja i Vaša realizacija- NIJE,ali tu ste bili prisutni naravno na svim sastancima koji su se dešavali u zgradi Skupštine Vojvodine na tu temu niste izustili niti jednu jedinu reč,toga se valjda sećate maestro "PIKASO".
Ako se bude ukazala potreba podsetiću Vas i o čemo smo razgovarali maestro "PIKASO".
Sada znate zašto sam napisao (ma lako je sa Vama izaći na kraj dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" i maestro "PIKASO" zato što ste vaše šanse prokockali,izgubili legetimitet,upropastili svega čega ste se dotakli,ispolitizirali ama baš sve romske institucije koje su izgrađene i pre Vas.
DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
   DOSTA - STOP –

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

Položaj žena u nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Zahvalјujući promenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, na izborima za nacionalne savete 2010. godine primenjena je takozvana kvota za manje zastuplјeni, tako da je u savetima trećina žena, ali to nije doprinelo stvarnom povećanju uticaja žena na donošenje odluka. 
Takav zaklјučak nameće se nakon istraživanja koje je Pokrajinski ombudsman sproveo 2013. godine, uz podršku Misije OEBS u Srbiji. 
Svi intervjuisani članovi/članice saveta smatraju da su kvote za manje zastuplјeni pol prvi korak ka povećanju zastuplјenosti žena, da je povećanje broja žena u nacionalnim savetima doprinelo vidlјivosti žena i povećanju njihovih liderskih veština, samopouzdanja i znanja. 
Nažalost, žene u nacionalnim savetima još se suočavaju sa otvorenom ili posrednom dominacijom muškaraca i umanjivanjem važnosti njihovog doprinosa.
Paradoksalno je da bezmalo 60 odsto intervjuisanih smatra da kvote za manje zastuplјeni pol smanjuju mogućnosti da se izaberu najsposobniji, a više od 40 odsto njih - da žene same ne žele da se bave politikom i da ih ne treba na to primoravati kvotama.
Takođe, 90 odsto intervjuisanih je izjavilo da su žene u nekim poslovima manje uspešne od muškaraca, što jasno ukazuje na postojanje rodnih stereotipa.
Iako ispitanici smatraju da su  obrazovanje i ekonomska nezavisnost žene klјučne za ravnopravnost, ocenili su da je rađanje/majčinstv glavna uloga žena (sa stavom da je za ženu najvažnije da bude dobra supruga i majka slaže se 86% intervjuisanih). 
Nacionalni saveti ne prepoznaju rodnu ravnopravnost kao svoj mandat, nemaju telo koje se bavi unapređivanjem rodne ravnopravnosti, a glavna prepreka za uvođenje rodne perspektive u rad saveta, jesu predrasude i rodni stereotipi. 
Osim toga, zakonska regulativa nije jasna u vezi sa obavezama
nacionalnih saveta u pogledu rodne ravnopravnosti.94 Ovi podaci su prikazani u publikaciji „Položaj žena u Nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji“ koja je objavlјena na sajtu Pokrajinskog ombudsmana, 95 a istraživanje je predstavlјeno i na konferenciji posvećenoj ovoj temi, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.
Učesnice i učesnici konferencije, pretežno članice/članovi nacionalnih saveta nacionalnih manjina, saglasili su se da nacionalni saveti treba da doprinose ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti, da ih uklјučuju u sve svoje aktivnosti i da obrazuju telo za rodnu ravnopravnost.
Predstojeće izbore za nacionalne savete vide kao priliku da se promovišu žene na mestima odlučivanja u nacionalnom savetu.
Pokrajinski ombudsman će pripremiti predlog/model za 94„Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ne pominje rodnu ravnopravnost u okviru četiri nadležnosti saveta. 
Ipak, nacionalni saveti vrše javna ovlašćenja, predlažu članove upravnih i nadzornih odbora u obrazovnim i
kulturnim ustanovama.
Takođe, prema Zakonu o ravnopravnosti polova, član 32: “Ovlašćeni predlagač predlaže najmanje 30% predstavnika manje zastuplјenog pola prilikom imenovanja članova upravnih i nadzornih organa u javnim službama.
”Iz toga proizlazi da  nacionalni saveti mogu voditi računa o polnoj zastuplјenosti u organima i institucijama koje su u okviru njihovih nadležnosti.“

DZI KANAK - DOKLE - GENUG – ENOUGH
  DOSTA - STOP –
POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!


Položaj žena u nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, Pokrajinski ombudsman, 2013, str. 20, 


autor teksta
Nebojša Vladisavljević






Nema komentara:

Objavi komentar