Translate

23. 09. 2014.

Tema: Izbori za ( N.S.R.N.M.) - NE/OBRAZOVANJE - PIKASO

Nebojša Vladisavljević

Tema: Izbori za Nacionalni Savet Roma ( N.S.R.N.M.)

NE/OBRAZOVANJE

PIKASO  iz  kancelarije za inkluziju Roma -NS

Šta sam obećeo??? skoro da zaboravim! idemo dalje da vidimo vaše rezultate rada, dragi moji „ROMI PROFESIONALCI“. Naime da „odškrinemo još samo „delić“ vašega  ne/rada.I svakako da ste za vaš nerad odgovorni !!! Da zavirimo u osinje „leglo“ onih koji su:

POČETAK CITATA
  • ·         Nacionalni savet romske nacionalne manjine
  • ·         Nacionalni savet romske nacionalne manjine bavi se svim pitanjima od značaja za Rome kao nacionalnu manjinu.
  • ·         Tu spadaju pitanja obrazovanja (naročito inkluzije, to jest, uključivanja Roma u sve nivoe obrazovanja), službene upotrebe jezika, informisanja, kulture, stanovanja, zdravstva, rada i zapošljavanja.
  • ·         Savet sprovodi razne programe pomoći romskoj zajednici. Možeš mu se obratiti ako je ugroženo neko od tvojih manjinskih prava, ili tvoja porodica odnosno lokalna grupa imaju neki životni problem.
  • ·         Ova organizacija smatra se legitimnim predstavnikom romske zajednice i osnovana je na osnovu Zakona o ljudskim i manjinskim pravima.
·         Organizacija
  • ·        Pojedinim pitanjima Savet se bavi po odborima, dok „u lokalu“ deluje posredstvom svojih regionalnih kancelarija.
  • ·         One su ustanovljene za Beograd, Bor, Bujanovac, Valjevo, Žitište, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Trstenik i Šabac.
  • ·         Nažalost, kontakt podatke regionalnih kancelarija nije moguće saznati na sajtu Saveta, pa ćeš o tome morati da se raspitaš telefonom.                                                                                               KRAJ CITATA
  • ·    Savet za Integraciju Roma u AP Vojvodini – Novi Sad
  • ·   Kancelarija za inkluziju Roma–AP Vojvodini-Novi Sad
DZI KANAK - DOKLE - GENUG - ENOUGH
DOSTA - STOP -

Nakon kraja citata, ja sam dodao i ove dve „romske institucije“, naravno da su odgovorni i svi koje sam u pređašnjem tekstu naveo. Kako bar piše o gore pomenutima oni su „naj,naj,naj“(na romskom znači nema,nema,nema), svakako da je neupoređujem „naj,naj,naj, sa nema/m.
Ako su naj,naj, to je pravo,a iz prava proističu obaveze.E pada vidimo dragi moji „ROMI PROFESIONALCI“ o kojoj temi da pišem!!! predpostavljam da bi ste Vi najrađe hteli da se piše o OBRAZOVANJU !!! 
Pa dobro, hajdmo lagano otvarati te famozne „deliće“.Pre nego što počnemo, ne/prijatno će te biti ne/iznenađeni sa tačnim podacima o obrazovanju koji će Vas dovesti pred svršen čin pa će te se:

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI!

DZI KANAK - DOKLE - GENUG - ENOUGH
DOSTA - STOP -

Pa da vidimo šta kažu zvanični podaci!!!

OBRAZOVANјA

Istraživanje „Vojvođanski učenici o diskriminaciji”, koje je pokazalo da među učenicima, srednjoškolcima različite nacionalne/etničke pripadnosti postoji velika socijalna distanca.
Ta distanca je umnogome uslovlјena odsustvom komunikacije između učenika različite nacionalnosti, koja je, opet, uzrokovana nepoznavanjem jezika – i srpskog jezika kao službenog, ali i jezika koji su dominantno prisutni u određenim lokalnim sredinama, odnosno jezika koji su pored srpskog takođe u službenoj upotrebi.
Uočlјivo je to da ne postoji dovolјno kvalitetan društveni odnos između učenika različite nacionalnosti, ni unutar škole, niti van nje.
Stavovi kojima se ispitivao ovaj aspekt pokazali su da se vršnjačke grupe međusobno odvajaju uglavnom zbog jezika kojim govore, a na taj način i prema nacionalnoj/etničkoj pripadnosti. Četvrtina ispitanika koja se izjasnila da je lično bila diskriminisana, smatra da se to dogodilo upravo zbog jezika i nacionalne pripadnosti.
Ukupan broj učenika Roma upisanih u prvi razred osnovne škole u školskoj 2013/14. godini jeste 1.211. 
U odnosu na prošlu školsku godinu, broj učenika Roma, upisanih u prvi razred smanjen je za 97 učenika.


DZI KANAK - DOKLE - GENUG - ENOUGH
DOSTA - STOP -

PRAVA NACIONALNIH MANјINA

Na srpskom nastavnom jeziku nastavu pohađa 1.097 učenika romske nacionalnosti ili 90,59%, na mađarskom nastavnom jeziku 75 ili 6,19%, na slovačkom nastavnom jeziku 13 ili 1.07%, na rumunskom nastavnom jeziku 21 ili 1,73%, na rusinskom nastavnom jeziku četiri ili 0,33% i na hrvatskom nastavnom jeziku jedan učenik ili 0,08%.

Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, u okviru izborne nastave sa po dva časa sedmično u prvom razredu, ostvaruje se u 16 lokalnih samouprava u 34 osnovne škole.

U školskoj 2013/14. godini, Romski jezik sa elementima nacionalne kulture uči 164 učenika prvog razreda, što je za 76 ili 86,36% učenika više nego prošle školske godine.

Romski jezik sa elementima nacionalne kulture za 76 ili 86,36%;
U prvi razred 71 srednje škole na teritoriji AP Vojvodine, u školskoj 2013/14. godini, upisano je 265 učenika romske nacionalnosti,što je u odnosu na prošlu školsku godinu za 19 učenika ili 6,69% manje.

Pokrenut postupak u vezi s primenom posebnih mera za upis studenata romske nacionalnosti na fakultete i za njihov smeštaj u  studentske domove.

U toku postupka, je saznato da problem u primeni navedenih mera nastaje zbog toga što se u postupku ostvarivanja prava na upis kao dokaz koristi potvrda o nacionalnoj pripadnosti kandidata koju izdaje Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

S cilјem utvrđivanja činjeničnog stanja, obratilo, se Kancelariji za lјudska i manjinska prava, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, Kancelariji za inkluziju Roma, kao i Univerzitetu u Novom Sadu.
DZI KANAK - DOKLE - GENUG - ENOUGH
DOSTA - STOP -

U toku postupka,utvrđeno je da studenti romske nacionalnosti mogu upisati studije primenom posebnih („afirmativnih”) mera u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ukoliko su položili prijemni ispit i ako prilože dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini.
Kao dokaz nacionalne pripadnosti koristi se potvrda koju izdaje Kancelarija za inkluziju Roma i Nacionalni savet romske nacionalne manjine.
Prilikom konkurisanja za smeštaj u studentske domove, studenti pripadnici romske nacionalne manjine, kao dokaz o nacionalnoj propadnosti, uz ostalu dokumentaciju, treba da prilože i potvrdu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, odnosno Kancelarije za inkluziju Roma.
Uz izjašnjenje Službe smeštaja Studentskog centra Novi Sad, priložene su fotokopije potvrda o tome da je određeno lice pripadnik romske nacionalne manjine, koje je izdala Kancelarija za inkluziju Roma, na lični zahtev studenata.
Polazeći od odredbe Ustava Republike Srbije, kojom je propisano da je izražavanje nacionalne pripadnosti slobodno,da nacionalna pripadnost zavisi isklјučivo od jednostrane, lične i uvek opozive izjave građana o tom pitanju i ona se ne može utvrđivati na drugi način.
Ne postoji pravni osnov za izdavanje potvrde od strane bilo kog organa o tome da je neko pripadnik neke, pa tako ni romske nacionalne manjine.
Nacionalni savet nije ovlašćen da izdaje uverenje o činjenici da je lice upisano u poseban birački spisak određene nacionalne manjine, već organ uprave koji vodi poseban birački spisak.

DZI KANAK - DOKLE - GENUG - ENOUGH
DOSTA - STOP -

To ne može da služi za dokazivanje nacionalne pripadnosti lica, već za ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava u postupku izbora nacionalnih saveta nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.
Iz tih razloga,stav je da  jeste da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema pravni osnov da propiše obavezu kandidata romske nacionalne manjine da, pored zahteva, dostave i potvrdu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, odnosno Kancelarije za inkluziju Roma kojom dokazuju nacionalnu pripadnost.
Zbog uočenih nepravilnosti u primeni posebnih mera za upis studenata romske nacionalnosti na fakultete i za njihov smeštaj u studentske domove, potrebno je propisati kriterijume za njihovu primenu, shodno Ustavu i zakonu, i s tim u skladu, formulisao je mišlјenje da u Republici Srbiji ne postoji pravni osnov za izdavanje potvrde o nacionalnoj pripadnosti građana.
Pravo na posebnu meru koja je uvedena radi postizanja pune ravnopravnosti između pripadnika nacionalne manjine i građana koji pripadaju većini može se ostvariti isklјučivo na osnovu jednostrane, lične i uvek opozive izjave građana o nacionalnoj pripadnosti.

Da vidimo šta piše ugledni nemački list: 
Lažni Romi na fakultetima | Evropa | DW.DE | 09.09.2014
Srbija je uvela afirmativne mere za upis Roma na fakultete, kako bi pomogla toj ranjivo etničkoj i socijalnoj manjini da, obrazujući se, izađe iz začaranog kruga siromaštva. Te se mere, međutim, zloupotrebljavaju...

Zloupotreba afirmativnih mera!!!

Pa dali je moguće??? da i u obrazovanju to rade uni koji su "naj,naj,naj",uh smetnuh sa uma !!! mi romi iz R.Srbije,dobili smo novoga PIKASA??? blago nama niko nam nemože ništa!!!Tako su radili do sada,za to služe afirmativne mere, e mili moji  "Romi profesionalci".
Ono što je sveto čoveku, Bog i njegova porodica, naša deca ( kako Vi kažete naša budućnost, mladi, školivani, obrazovani  itd... ), pa zar i njima  da zaobilazite istinu, (gde će Vam duše).Šta ste Vi  umislili u vašim  glavama ??? ko ste Vi, nepromenjivi, vladari romskih duša, neuništivi, dragi  moji "ROMI PROFESIONALCI".

Nije baš onako kako ste predstavljali u javnosti,zaobilazili ste istinu,neodgovorno se ponašali, zloupotrebljavali pozicije na kojima ste, kršili Ustav R.Srbije, uzimali milione eura na zaobilaženju istine o stanju u romskoj zajednici i sam dragi Bog zna šta sve niste radili.S,toga Vam kažem dragi moji "ROMI PROFESIONALCI":


DZI KANAK - DOKLE - GENUG - ENOUGH
DOSTA - STOP -

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI !


SLEDEĆA  NEPOZNANICA ZA KOJU STE ODGOVORNI JE:

•  ZASTUPLjENOST PRIPADNIKA NACIONALNIH MANјINA U POKRAJINSKIM ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA, SLUŽBAMA, FONDOVIMA I POKRAJINSKOJ DIREKCIJI

Apsolutno sam  SIGURAN DA ĆU PRIKAZATI ISTINU,A SAMIM TIM I PRIKAZATI DA STE ODGOVORNI!!!

POVUCITE SE SA LISTA, ILI POVUCUTE KOMPLETNE LISTE, ILI NEMOJTE SE KANDIDOVATI !

Možda će nekome doći ideja, da se sprovodi " medijski linč" protiv nekoga,nekih itd... takav stav i takva konstatacija nije tačna.Sledeća mogućnost dragi moji "ROMI PROFESIONALCI" jeste:da se neko, neki zapitaju odakle meni pravo ! moje pravo proističe iz sledećeg:pripadnik sam romske zajednice ( izjašnjavam se kao Roma),bio sam učesnik na izborima (glasao),preveren sam od strane Vas!

NASTAVIT ĆE SE !

autor teksta:
Nebojša Vladisavljević



Nema komentara:

Objavi komentar