Translate

19. 07. 2014.

“ЕВРОПА ЗА ГРАЂАНЕ И ГРАЂАНКЕ“ 2014-2020 ПРЕДСТАВЉЕНА У НИШУ И НОВИМ САДУ 18. ЈУЛ 14.





“ЕВРОПА ЗА ГРАЂАНЕ“ЕВРОПА ЗА ГРАЂАНЕ И ГРАЂАНКЕ“ 2014-2020 ПРЕДСТАВЉЕНА У НИШУ И НОВИМ САДУ

 И ГРАЂАНКЕ“ 2014-2020 ПРЕДСТАВЉЕНА У НИШУ И НОВИМ САДУ


Програм „Европа за грађане и грађанке“ и његови приоритети за 2014. годину представљен је почетком јула у Новом Саду и Нишу.Представници Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Јелена Пајовић Ван Реенен и Ђорђе Поповић, упознали су присутне представнике цивилног друштва и локалних самоуправа са новим програмом за период 2014 – 2020, његовим циљевима и приоритетима, као и са условима за конкурисање. Они су подсетили да је рок за подношење предлога пројеката 1. септембар 2014. године.
Јелена Пајовић Ван Реенен је у уводним обраћањима подсетила учеснике скупова на изврсне прошлогодишње резултате које су оствариле домаће организације цивилног друштва и јединице локалних самоуправа. Током 2013. године, која је била и прва година учешћа Републике Србије у „Европи за грађане и грађанке“ учествовало је укупно 77 организација цивилног друштва и јединица локалне самоуправе , од којих је 7 пројеката било из Србије, док је 67 организација учествовало као партнер на пројектима, при чему укупна сума реализована кроз пројекте износи око пола милиона евра.
На скупу у Новом Саду, одржаном у Скупштини АП Војводине, гостима се обратио и Бранислав Бугарски, Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Он је нагласио да Покрајинска влада подржава иницијативу удружења грађана да конкуришу за средства у оквиру „Европе за грађане и грађанке“, поготово када се има у виду да су 2013. години градови и општине Републике Србије у свим европским програмима реализовали преко 20 милиона евра средстава кроз разне пројекте, и потписали 15 међународних споразума.Он је додао да постоји простор да се сарадња Покрајинске владе и невладиног сектора унапреди кроз програм унапређивања капацитета рада локалних самоуправа, а да структурирана сарадња са невладиним сектором омогућава дијалог, који треба да допринесе бољем друштву.
На скупу у нишком Медија центру окупљенима се, поред представника Канцеларије, обратио и др Небојша Крстић, председник Градске општине Медијана. Он је изјавио да Медијана подржава рад организација цивилног друштва кроз пружање материјалне и формалне подршке, додавши да овај програм подстиче креативност самих организација а да је од значаја  укључивање што већег броја младих.
Сања Тошић из Клуба за оснаживање младих 018 је нагласила важност развијања сензибилитета за европске интеграције код грађана, а пре свега за европско грађанство које у Србији још не постоји, а које представља суштину овог програма. Она је навела да Клуб за оснаживање младих припрема  интернет сајт намењен проналажењу партнера за конкурисање у оквиру „Европе за грађане и грађанке“, www.ecrc-rc.com. Регистрацијом на сајту организације и јединице локалне самоуправе постају део ширe, еврoпскe бaзe oргaнизaциja/институциja гдe сe мoжe прoнaћи oдгoвaрajући прojeктни пaртнeр.
На скуповима у Новом Саду и Нишу учествовало је сто педесет представника јединица локалних самоуправа и организација цивилног друштва.
Овде можете преузети презентације са информативних састанака:

Nema komentara:

Objavi komentar