Translate

29. 07. 2014.

Novinarstvo je oteto od novinara, mediji od publike



Novinarstvo je oteto od novinara, mediji od

publike 

Objavljeno : 12.06.2014.

Novinarstvo je oteto od novinara, a mediji su oteti od publike, ocenili su u Tirani učesnici regionalne konferencije o integritetu medija u jugoistočnoj Evropi i poručili da se takva loša slika može promeniti samo ako za to postoji volja unutar same profesije. Učesnici skupa upozorili su na jačanje pritiska na medije, sistem korupcionaških veza, neadekvatne medijske zakone, netransparentnost vlasništva nad medijima, mešanje države u medijsko tržište.



Mediji mogu da povrate integritet samo ako postoji konsenzus oko stava da oni imaju obavezu da služe javnom interesu i da zadovolje komunikacijska prava građana, kazali su 12. juna učesnici konferencije.


"Mediji koji ne služe javnom interesu, korumpirani su, a korumpirani mediji su duboko nedemokratski. Ali, to nije samo problem ovog regiona, već bi se moglo reći da je to postalo globalni problem, pa se moraju tražiti i globalna rešenja", ocenila je koordinatorka Medijske opservatorije za jugoistočnu Evropu Brankica Petković.

Prema njenim rečima, iz dana u dan jačaju pritisak na medije i sistem korupcionaških veza, što blokira i uništava mogućnost da mediji služe javnom interesu, a to veoma škodi demokratiji.

Učesnici skupa su istakli da velike probleme u funkcionisanju medija predstavljaju neadekvatni medijski zakoni, ali i činjenica da se zakoni koji postoje i koji su solidno napisani, zapravo ne primenjuju u praksi.

Veliki problem je i netransparentnost vlasništva nad medijima, kao i direktno i indirektno mešanje države u medijsko tržište, ali i u rad javnih radio-televizijskih servisa koji nisu nezavisni od političkog uticaja.

Učesnici skupa su postavili i pitanje da li su novinari žrtve takvog sistema ili su zapravo i oni saučesnici u uništavanju integriteta medija.

"Biti novinar danas znači biti društveno degradiran na slugu biznismena, profesionalno sveden na držaca mikrofona, a ekonomski sveden na osobu bez prava, sa platom koja je često niža od prosečne", navedeno je u zaključcima studije "Medijski integritet", koju je izradila grupa autora koja se bavi analizom medijske situacije u jugoistočnoj Evropi.

Na dvodnevnoj konferenciji u Tirani učestvuju predstavnici medija, novinarskih udruženja, regulatornih tela, kao i medijski stručnjaci iz jugoistočne Evrope.





Nema komentara:

Objavi komentar