Translate

19. 07. 2014.

Srbija se nada da će novo policijsko rukovodstvo smanjiti korupciju




Srbija se nada da će novo policijsko rukovodstvo smanjiti korupciju


01/07/2014

Vlada kaže da je nezadovoljna rezultatima borbe protiv organizovanog kriminala.
Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 1.7.2014.

photo
U Srbiji je smenjeno pet šefova policijskih uprava nakon televizijskog obraćanja predsednika Tomislava Nikolića o korupciji u policiji. [AFP]
Visoki zvaničnici vlade kažu da se nadaju da će drastična promena u rukovodstvu srpsek policije unaprediti nastojanja za eliminisanje korupcije i na kraju dovesti do hapšenja vodećih, poznatih kriminalnih bosova.
Vlada je odlučila da otpusti pet od sedam šefova uprava policije, nakon dramatičnog sastanka održanog prošlog meseca.
Nagoveštaji da će doći do promena pojavili su se prošlog meseca kada je premijer Aleksandar Vučić saopštio da su sa višeg nivoa u policiji pokušali da ga ucene rekavši mu da je njegov 16-godišnji sin učestvovao u jednom incidentu.
Nakon što je ustanovljeno da se incident nikada nije dogodio, Vučić je pozvao na istragu.
Istovremeno, osumnjičeni švercer kokaina Darko Šarić izjavio je pred sudom u Beogradu da je slučaj protiv njega iscenirao šef uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović.
Šarić je takođe svedočio da je Milović uzeo mito u iznosu od više miliona evra od rivalske kriminalne bande kako bi je zaštitio od podizanja optužnice.
Nakon toga, predsednik Tomislav Nikolić i Vučić sastali su se sa ministrim unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem 20. juna.
Nakon tog sastanka Nikolić se obratio građanima na državnoj televiziji i pozvao je na smenu policijskog rukovodstva.
„Nisam zadovoljan borbom protiv kriminala u policiji i iskorenjavanjem zla sa naših ulica -- narko dilera i narko kartela. U borbi protiv takvog zla koje uništava naše društvo nisu postignuti rezultati u proteklom periodu, očigledno zato što te kriminalne grupe imaju pomoćnike, saučesnike i doušnike u ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je Nikolić.
Vučić je rekao da vlada nema izbora osim da smeni pet šefova uprava policije kako bi „resetovala sistem“ i omogućila da policija služi građanima.
„To je bio jedini način“, rekao je on.
Promene su neophodne i sve sumnjive ilegalne aktivnosti treba istražiti, rekao je Zlatko Nikolić sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.
„Vlada je napravila dobar korak. Imidž policije je poljuljan. Moralo je doći do reakcije“, izjavio je Nikolić za SETimes.
Međutim, neki eksperti se protive tome i kažu da su šefovi policijskih uprava smenjeni bez opipljivih dokaza.
„Uvek je bilo smena u policiji. Normalno je da svako bira tim sa kojim će raditi. Ali, opasno je raditi to na ovaj način, kada je vrh policije kriminalizovan bez jakih dokaza“, kaže Mile Novaković, bivši šef uprave kriminalističke policije, u izjavi za SETimes.
Vlada ima pravo da otpušta zvaničnike, ali ovom koraku su prethodili spinovanje i izmišljene afere, rekla je sociolog Vesna Pešić.
„Vlada konstantno izmišlja neke afere u pokušaju da prikrije činjenicu da zapravo nema nikakvih rezultata ili reformi“, rekla je Pešićeva.
Međutim, zvaničnici iz Vučićeve Srpske napredne stranke (SNP) odbacuju kritike.
U policiji neće biti političkih postavljenja, a reforma policije je jedan od prioriteta države, rekla je Jadranka Joksimović, članica predsedništva SNP.
„Vlada je obavila svoj posao na osnovu jasnih argumenata [koje su pružile] državne institucije“, dodala je ona.
Šta Srbija može da učini da bi dodatno unapredila sposobnost vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nema komentara:

Objavi komentar