Translate

30. 07. 2014.

BIRN: Iz budžeta pola milijarde evra za diskrecione rashode




BIRN: Iz budžeta pola milijarde evra za diskrecione rashode   

Objavljeno : 30.07.2014.
 
Ministarstva u Vladi Srbije su od 2010. do 2013. godine za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge iz budžeta platila najmanje 69 milijardi dinara (oko 500 miliona evra), pokazuju rezultati istraživanja BIRN-a. Najveće troškove imalo je Ministarstvo prosvete koje je potrošilo više od tri četvrtine ukupnih diskrecionih troškova vlade na specijalizovane usluge i usluge po ugovoru. Novac građana trošen je i za nabavku kancelarijskog materijala, cveća, parfema, plaćanje seminara i kurseva stranih jezika. Ministarstva sama odlučuju kako će potrošiti ta sredstva.

Kako se navodi u istraživanju te novinarske istrazivačke mreže (javno.rs) objavljenom 30. jula, u samom budžetu ti troškovi nisu precizirani, stoga ni građani nemaju uvid u to šta se krije iza milionskih iznosa i na koji način se raspolaže njihovim novcem.

U periodu od 2010. do 2012. godine ministarstva su neprestano uvećavala troškove, dok je 2013. godine zabeleženo smanjenje, ali BIRN napominje da tačan iznos umanjenja nije bilo moguće utvrditi jer nisu sva ministarstva dostavila podatke, iako su traženi u februaru 2014. godine.

Prema raspoloživim podacima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imalo je najveće rashode i za prethodne četiri godine potrošilo 54,5 milijardi dinara za specijalizovane i usluge po ugovoru, odnosno više od tri četvrtine ukupnih diskrecionih troškova vlade.

"Najveći deo tog novca isplaćen je za finansiranje naučno-istraživačke delatnosti fakultetima, kako državnih tako i privatnih univerziteta i centrima, institutima i udruženjima koji se bavenaukom", naveo je BIRN.

Jedino ministarstvo koje nije imalo potrebe za specijalizovanim uslugama je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

Novac se trošio za najrazličitije nabavke od hemijskih olovaka, papira, pečata, vizitkarti, preko uramljivanja slika, cvetnih aranžmana, poklona u vidu plišanih kutija, ukrasnih kesa, dugmadi za košulje i parfema, do seminara i kurseva stranih jezika za zaposlene.

Tako je Ministarstvo spoljnih poslova u 2013. godini na dugmad za košulje potrošilo oko pola miliona dinara.

BIRN je naveo da je na ručkove i radne sastanke u elitnim beogradskim restoranima potrošeno 14 miliona dinara od 2010. do 2013. a na nabavku poklona 14,5 miliona dinara.

Više od polovine ukupnih diskrecionih troškova, tačnije 42,5 milijardi dinara koštale su istraživačke usluge u različitim oblastima, dok je za upravljanje projektima potrošeno više od 12 milijardi dinara.

Za angažovanje eksperata, stručnih i posebnih savetnika kao i članova komisija i radnih grupa, ministarstva su platila oko 700 miliona dinara.

Usluge održavanja veb sajtova, servisiranje računara i softvera ministrastva su potrošila 680 miliona dinara ili oko šest miliona evra.

Agencijama za marketing i odnose sa javnošću, novinskim agencijama, nacionalnim i lokalnim medijima, kako privatnim tako i onim koje se finansiraju iz budžeta za pružanje medijskih, promotivnih i produkcijskih usluga plaćeno je više od 884 miliona dinara.

Pored toga, znatna sredstva ministarstva su izdvajala za usluge reprezentacije i troškove službenih putovanja, iako u budžetu već postoje namenske linije za nabavku takvih roba i usluga, navodi se u ostraživanju BIRN-a koje je objavljeno na sajtu javno.rs.

Izvor: Beta
Foto: Sxc.hu

Nema komentara:

Objavi komentar