Translate

10. 09. 2019.

Britanski parlament suspendovan na pet nedelja


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Britanski parlament suspendovan na pet nedelja                                             
Parlament Velike Britanije suspendovan je u ranim jutarnjim satima 10. septembra na pet nedelja, do 14. oktobra - samo dve nedelje pre planiranog datuma za Bregzit, 31. oktobra. Poslanici su odbacili predlog o održavanju prevremenih izbora, za koje se zalagao premijer Boris Džonson.

Odluku o suspendovanju parlamenta kritikovao je predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou koji je najavio i da odlazi najkasnije do kraja oktobra posle deset godina na tom mestu.

Opozicija optužuje premijera da pokušava da zaustaviti parlamentarce da razmotre njegov plan za Bregzit.

Prvi put nakon više od 70 godina britanska vlada je, suočena sa neslaganjem opozicije, suspendovala parlament.

Elizabeta II odobrila zakon koji sprečava Bregzit bez sporazuma

Predlog zakona koji bi primorao britanskog premijera da zatraži odlaganje Bregzita ukoliko ne bude sporazuma, 9. septembra je postao zakon uz odobrenje britanske kraljice Elizabete II.

Kraljičina saglasnost smatra se formalnošću nakon što je zakon usvojen u britanskom parlamentu, prenosi AP.

Zakon je napravljen tako da spreči premijera da Britaniju izvede iz EU bez sporazuma sa ostalih 27 zemalja članica.

Džonson je rekao da neće tražiti odlaganje roka. On takođe ne prihvata sporazum koji je sa EU potpisala njegova prethodnica Tereza Mej, zbog spornog dela koji se tiče granice sa Irskom. Taj sporazum je više puta odbijen u britanskom parlamentu.

Nakon što je stupio na dužnost Džonson je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU do 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Kako prenosi EURACTIV.com, čini se da je Džonson izgubio kontrolu nad izlaskom iz EU.

U međuvremenu lideri EU ponavljaju da nisu dobili konkretne predloge pred samit EU 17-18. oktobra. Džonson se nada da bi na tom sastanku mogao da osigura sporazum.

"Ova vlada će pregovarati o sporazumu istovremeno se pripremajući za izlazak iz EU bez sporazuma", rekao je Džonson 9. septembra u parlamentu.

"Ići ću na kjučni samit 17. oktobra i, bez obzira koliko se parlament trudio da mi veže ruke, nastojaću da postugnem sporazum u nacionalnom interesu... Ova vlada više neće odlagati Bregzit", istakao je premijer.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da su oni spremni za izbore ali da neće podržati Džonsonov potez da organizuje izbore dok ne budu sigurni da je obezbeđeno odlaganje izbora.
  
"Koliko god bili voljni, nismo spremni da donesemo katastrofu (Bregzita) bez sporazuma našoj zajednici", rekao je Korbin, preneo je Rojters.

Odlazak predsednika donjeg doma

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Berkou rekao je 9. septembra da odlazi najkasnije do kraja oktobra posle deset godina na tom mestu.

Poslednjih meseci zagovornici tvrdog Bregzita su ga optuživali da krši parlamentarne propise na njihovu štetu. Smatralo se da je Berkou naklonjeniji strani protiv Bregzita, navodi Frans pres.

U obraćanju parlamentu Berkou je rekao da se njegova desetogodišnja "služba" privodi kraju i da je bila "najveća čast i privilegija" služiti u tom domu.

Kako je rekao, ako ne bude prevremenih izbora biće "najmanje poremećaja i najdemokratskije" ako ode 31. oktobra, prenosi BBC.

U emocionalnom govoru on je rekao da je bio ponosan da se zalaže za prava poslanika. Laburistički poslanici su ustali da pozdrave njegov govor dok je većina Torijevaca ostala u svojim mestima.

Foto: Beta/AP


Nema komentara:

Objavi komentar