Translate

04. 09. 2019.

Džonson posle poraza u parlamentu želi izbore


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Džonson posle poraza u parlamentu želi izbore                                                 
Britanski premijer Boris Džonson pokušaće da raspiše vanredne izbore za 15. oktobar nakon ponižavajućeg poraza njegove strategije za Bregzit u parlamentu u noći između 3. i 4. septembra. Predsedavajući donjem domu britanskog parlamenta Džon Berkou odobrio je vanrednu raspravu o Bregzitu na predlog poslanika koji pokušavaju da nađu način da se izbegne izlazak zemlje iz EU bez sporazuma.

Poslanici su se sa 328 glasova za i 301 protiv izjasnili za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta. Time su se izjasnili i za mogućnost da 3. septembra glasaju o zakonu kojim bi premijer bio primoran da za tri meseca, do 31. januara, odloži izlazak Britanije iz EU planiran za 31. oktobar, ukoliko poslanici ne odobre sporazum o Bregzitu do 19. oktobra.

Protiv svoje vlade glasao je 21 poslanik konzervativaca, uključujući bivšeg minstra finansija Filipa Hamonda i bivšeg kandidata za lidera stranke Rorija Stjuarta, i oni su odmah izbačeni iz stranke, prenosi EURACTIV.com.

Džonson je potez poslanika opisao kao "besmisleno odlaganje" dodajući da je "parlament na ivici da uništi svaki dogovor koji bismo mogli da postignemo u Briselu".

"Moraćemo da naravimo izbor. Ako parlament 4. septembra glasa za zakon, javnost će morati da izabere ko će ići u Brisel", istakao je britanski premijer.

Ranije su ministri pokušali da opišu predlog zakona koji su predali poslanici više partija kao "zakon o predaji".

Očekuje se da vlada sada predloži izbore 15. oktobra, dva dana pre samita Evropskog saveta, jer, ako nema dogovora, nema svrhe nastavljati pregovore sa EU.

Raspisivanje izbora zahteva podršku dve trećine poslanika a opozicione partije predvođene liderom laburista Džeremijem Korbinom kažu da neće pristati na izbore dok njihov predlog ne postane zakon i dok se ne odbaci mogućnost Bregzita bez sporazuma sa EU.

"U parlamentu nema saglasnosti za izlazak iz EU bez sporazuma, nema većine za to u zemlji", rekao je Korbin.

Džonsonova vlada bi kao alternativu mogla da traži izmenu zakona o vremenu rada parlamenta u cilju nametanja izbora a za to joj je potrebna samo prosta većina.

Međutim, "brojevi više nisu u premijerovim rukama". Uz 21 "pobunjenika" konzervativaca, poslanik Konzervativne partije Filip Li je prešao kod Liberalnih demokrata otkidajući Džonsonu od većine 22 poslanika.

I dok je Džonson ponovio da planira da "postigne dogovor", zvaničnici iz radne grupe za Bregzit saopštili su da nisu dobili nikakav predlog.

Portparol Evropske komisije potvrdio je da, iako zvaničnici EU održavaju tehničke sastanke sa Džonsonovim  glavnim pregovaračem za Bregzit Dejvidom Frostom, nema značajnog napretka u razgovorima oko mehanizma "bekstop" na irskoj granici.
  
Ni obećanje da će se tražiti sporazum nije ubedilo "pobunjenke" konzervativaca. Na sastanku sa premijerom brojni poslanici konzervativaca ukazali su da se ne vide dokazi konkretnog napretka u pregovorima sa 27 članica EU.

Izvor: EURACTIV.com
Foto: Beta/AP



Nema komentara:

Objavi komentar