Translate

14. 09. 2019.

V4 usvojila deklaraciju o Zapadnom Balkanu - potvrda podrške priključenju EU


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
V4 usvojila deklaraciju o Zapadnom Balkanu - potvrda podrške priključenju EU                                               

Premijeri zemalja Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) 12. septembra u Pragu usvojili su Deklaraciju o Zapadnom Balkanu kojom su ponovo potvrdili nedvosmislenu podršku pristupanju tog regiona EU ističući da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez pristupanja Zapadnog Balkana.

U deklaraciji usvojenoj na sastanku sa premijerima Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednica srpske vlade Ana Brnabić, poziva se na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i izražava očekivanje da će pregovori o članstvu sa Srbijom i Crnom Gorom biti ubrzani tokom mandata nove Evropske komisije.

Lideri V4 su u deklaraciji naveli da pristupanje EU jeste i ostaje proces zasnovan na pojedinačnim zaslugama koji u potpunosti zavisi od objektivno postignutog napretka i pozvali sve aktere u EU da zadrže i osnaže pozitivan zamah i energiju koja je proizašla iz napretka u reformama i stupanja na snagu istorijskog Prespanskog sporazuma otvaranjem pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Premijeri članica Višegradske grupe u deklaraciji su takođe izrazili očekivanje, u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan iz februara 2018, da će se pregovori o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom ubrzati tokom sledećeg mandata Komisije u skladu s napretkom koju su postigle dve zemlje, kao i da će reformski procesi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu dodatno poboljšati izglede za članstvo u EU.

U deklaraciji se naglašava da će otvaranje pregovora o pristupanju sa Skopljem i Tiranom u oktobru 2019. ne samo omogućiti da se dve zemlje više obavežu na potrebne reforme, već će poslužitii kao značajan podsticaj za ceo region i kao garancija da će EU i dalje igrati vodeću ulogu u njegovoj pozitivnoj transformaciji, navodi se u saopštenju na sajtu vlade u Skoplju.

U deklaraciji se navodi da je politika proširenja EU sredstvo od neprocenjive vrednosti za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu i da, stoga, postojanje verodostojne politike proširenja predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet EU.

Praška deklaracija ponavlja podršku partnerima sa Zapadnog Balkana u njihovoj opredeljenosti za održavanje stabilnosti, jačanje vladavine zakona, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, suprotstavljanje hibridnim pretnjama, sprečavanje radikalizacije i kontrolu migracija.

Takođe se naglašava strateška ulogu Zapadnog Balkana u podsticanju diverzifikacije izvora energije u EU preko Južnog koridora i izražava spremnost za poboljšanje saradnje Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, kao i spremnost V4 za dalju podršku širokoj regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Beta





Nema komentara:

Objavi komentar