Translate

18. 09. 2019.

Renci napustio Demokratsku partiju, osniva svoju stranku


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

 Renci napustio Demokratsku partiju, osniva svoju stranku                                                        
Nekadašni italijanski premijer Mateo Renci napustio je vladajuću Demokratsku partiju (PD) da bi osnovao novu centrističku stranku. To je rizičan potez koji dodatno slabi ionako klimavu vladu demokrata i Pokreta Pet zvezda (M5S).

Renci je odlazak objavio na Fejsbuku i Tviteru nakon što je u intervjuu za list Republika objasnio iznenadni potez.

"Odlučio sam da napustim PD i zajedno s drugima izgradim novi dom za drugačije vođenje politike", napisao je Renci, preneo je AP.

Nekadašnji premijer se nedavno vratio u centar italijanske politike, koristeći uticaj u parlamentu da izgura koalicioni dogovor demokrata i njihovih nekadašnjih arhineprijatelja M5S u poslednjem pokušaju da se izbegnu prevremeni izbori i izvesni trijumf desničarske Lige Matea Salvinija.

"Pobeda koju smo izvojevali u parlamentu protiv populizma i Salvinija je značajna za spas Italije ali nije dovoljna", napisao je Renci na Fejsbuku. "Sada je vreme da izgradimo kuću koja je mlada, inovativna, feministička... u kojoj se pokreću ideje za Italiju i Evropu. Prostor za različite politike je enorman", napisao je on, preneo je Gardijan.

Renci je najavio formiranje parlamentarne grupe nove snage i dodao da očekuje da mu se odmah priključi 30 poslanika PD. On je premijeru poručio da i dalje podržava novu koaliciju i da će njegov potez doneti novu podršku premijeru u izbornom telu.

Inače, Renci je bio primoran da ode sa funkcije premijera u decembru 2016. nakon sramnog poraza na referendumu o ustavnoj refomi. Zatim je odstupio sa mesta lidera PD posle lošeg rezultata na opštim izborima u martu 2018.

Ti izbori doveli su do stvaranja burnog saveza M5S i krajnje desne Lige.

"Slanje Salvinija kući jedna je od stvari kojom se najviše ponosim u 'si viju' (CV)", rekao je Renci za Republiku.

Nikola Cingareti, koji je izabran za lidera PD u martu, rekao je da je "greška" cepati partiju. "Posebno u vreme kada je njena snaga neophodna za kvalitet naše demokratije", napisao je on na Fejsbuku.

Politički analitičari kažu da je Rencijev nagli zaokret uhvatio protivnike nespremne ali da će teško doprineti povećanju njegove veoma niske popularnosti.

Istraživanja ukazuju da bi Rencijeva nova partija mogla da dobije podršku 3-5% birača.

"Renci je nepredvidiv a njegovi hrabri potezi iz prošlosti bili su poraženi... videćemo šta će se desiti ovaj put", kaže profesor političkih nauka sa Univerziteta Džon Kabot u Rimu Franko Pavonćelo.

Foto: Beta/AP
                                                        


Nema komentara:

Objavi komentar