Translate

12. 09. 2019.

U Francuskoj i Nemačkoj najviše stope femicida u EU


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

U Francuskoj i Nemačkoj najviše stope femicida u EU                   

Francuska vlada pokrenula je seriju diskusija o porodičnom nasilju u zemlji nakon što je od početka godine već sto žena ubijeno od strane supružnika ili biviših supružnika, piše Ouest-France, partner portala EURACTIV.

Vlada Francuske je početkom septembra započela niz razgovora o porodičnom nasilju kojima prisustvuju i porodice žrtava.

Prema podacima Eurostata, u Francuskoj su partneri ili bivši partneri u 2017. godini ubili 123 žene pa je Francuska po tome odmah iza Nemačke.

U 2018. je u Francuskoj bilo 149 žrtava porodičnog nasilja a više od 80% su bile žene.

Prema evropskim statistikama, posle Francuske i Nemačke po broju žrtava idu Rumunija sa 84 ubijene žene, Britanija sa 70 i Italija sa 65.

Kako je francuski kanal BFMTV naveo na sajtu, broj je povezan i sa brojem stanovnika u zemlji.

Kada se u obzir uzme veličina populacije, Rumunija je prva po stopi femicida, rodno zasnovanog ubistva, sa 4,3 ubijene žene na milion stanovnika a slede Mađarska (4,2), Finska (3,6) i Nemačka (2,3). Francuska je šesta sa 1,8 ubijenih žena na milion.

Jedinstven je slučaj Severne Irske gde je stopa femicida, ako se izdvoji od ostalih delova Velike Britanije, visoka i dostiže 4,2 smrti na milion stanovnika ili osam ubistava u 2017. To je izuzetno visoko, kada se poredi sa 0,17 u  Škotskoj i 0,13 u Engelskoj i Velsu.

Femicid u Srbiji

U Srbji je najmanje deset žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice u periodu od 1. januara do 30. juna 2019. a jedna žena izvršila je samoubistvo nakon što je godinama trpela nasilje, pokazuju medijski članci koje je analizirala Mreža Žene protiv nasilja.

U istom periodu zabeležena su četiri pokušaja femicida u porodično-partnerskom kontekstu. Postoji sumnja da se u još dva slučaja radi o femicidu, ali se to u trenutku kada je saopštenje objavljeno nije moglo tvrditi jer je istraga trajala.

Kako se navodi na sajtu Mreže, koja okuplja 24 organizacije, važno je naglasiti da je moguće da je broj ubijenih žena i veći jer možda nisu svi slučajevi dospeli u medije.

Takođe, nema informacija o tome koliko žena je umrlo od posledica dugogodišnjeg nasilja.

Navodi se i da su sve žene poznavale učinioca pri čemu su sedam žena ubili partneri (sadašnji/bivši; bračni/vanbračni), dok su tri ubili drugi članovi porodice.

Podaci Mreže žene protiv nasilja (iz medijskih izveštaja) govore da su u Srbiji partneri, bivši partneri, ili članovi porodice ubili 282 žene u periodu od 2010. do 2018. godine.

Izvor: EURACTIV.rs


Nema komentara:

Objavi komentar