Translate

11. 09. 2019.

Zeman ponovio da će postaviti pitanje mogućnosti preispitivanja stava o Kosovu


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Zeman ponovio da će postaviti pitanje mogućnosti preispitivanja stava o Kosovu                           

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je 11. septembra u Beogradu da se iskreno zalaže za prijateljstvo srpskog i češkog naroda i ponovo nagovestio da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aeksandrom Vučićem, Zeman nije direktno odgovorio na pitanje može li se očekivati da Češka revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova rekavši da nije diktator i da će na savetovanju o Ustavu, za mesec dana, postaviti pitanje da li bi to bilo moguće.

Zeman je rekao da mu je "drago što je ministar (odbrane Lubomir) Metnar već izjavio da je greška što je priznata nezavisnost Kosova". "Onda će on verovatno biti na mojoj strani. Pitanje je ko će biti na drugoj strani, to ćemo za mesec dana videti", dodao je.

On je rekao i da "svaki političar treba prvenstveno da brani interese svoje države a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti".

Povodom stava o vojnoj neutralnosti Srbije, Zeman je rekao da Srbija kada postane članica EU neće biti jedina koja nije u NATO.

Govoreći o suđenjima za ratne zločine počinjene na Kosovu i ostavci premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Zeman je rekao da je njegovo mišljenje da "država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja".

On je zahvalio Srbiji što je "stala na stranu Češke 1938. i 1968. godine".

Zeman je rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o privrednoj saradnji i da će na Češko-srpskom poslovnom forumu u Beogradu učestvovati 50 privrednika iz Češke i oko 180 iz Srbije.

Zbog Zemanovih izjava Kosovo odustalo od samita premijera V4 i Zapadnog Balkana

Zbog izjava češkog predsednika da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, vlasti u Prištini demonstrativno su odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana 12. septembra u Pragu, javlja češka agencija ČTK.

Nakon reči predsednika Zemana u Beogradu, kako saznaje ČTK, na samitu u Pragu za sada nema nijednog potvrđenog gosta. Kosovo je trebalo da predstavlja potpredsednik vlade ali češki domaćini pregovaraju da Kosovo ipak bude predstavljeno makar na nekom nivou.

Reakcije u samoj Češkoj izazvala je već izjava predsednika Zemana po sletanju na aerodrom u Beogradu 10. septembra da voli Srbiju i Srbe ali da ne voli Kosovo, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je da tu izjavu pretvori u šalu, da predsednik ne voli Kosovo jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana, pa ga kao navijač ne voli.

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale a da je u interesu evropske bezbednosti da se Zapadni Balkan integriše u EU, dok su predstavnici češke opozicije oštro osudili Zemana što daje takve neodgovorne izjave u regionu koji je poslovično bure baruta.
  
"Kada bih hteo da budem surov, rekao bih neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Spoljnu politiku i njen pravac određuje vlada", kazao je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Bivši šef češke diplomatije iz opozicione liberalne stranke TOP09 Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako misli da Kosovo ne postoji, neka pita češke fudbalere.

"To nije moguće. Ako je neka država priznata, ne možemo da kažemo da ne postoji", kazao je povodom Zemanove najave da će se posavetovati sa češkim zvaničnicima da li Češka može da povuče priznanje Švarcenberg, koji je bio šef češke diplomatije u vladi premijera Mireka Topolaneka kada je priznavala Kosovo u maju 2008.

Predsednik Senata češkog parlamenta Jaroslav Kubera rekao je 11. septembra dnevniku Mlada fronta Dnes da je Zeman pominjao povlačenje priznanja Kosova samo zato da se dopadne Srbima.

"Rekao je to da se dopadne Srbima. Ništa iz toga ne proističe. On nema nikakvu pravnu moć da to promeni. Predsednik može da priča šta hoće ali on nije taj koji može nešto da uradi. Opet će to biti rasprava ni o čemu", kazao je Kubera.

Vučić: Da sačuvamo državne interese i omogućimo bolji život

Predsednik Srbije rekao je da je češkog predsednika upoznao sa teškoćama sa kojima se Beograd suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom i da mu je preneo uverenje da će Srbija naći način da sačuva svoje državne interese i, u isto vreme, obezbedi bolji život za građane.

Vučić je rekao da je kazao Zemanu da Srbija mora da nastavi sa naporima da postane deo EU ali i da, u isto vreme, ne treba da se stidi dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom i da sa njima želi da ima još bolju saradnju.

On je rekao da je češkom predsedniku preneo zahvalnost zbog njegovog stava o Kosovu i zbog toga što ne krije da iskreno voli Srbiju i srpski narod i dodao da su retki takvi prijatelji Srbije.

"Nastavićemo politiku vojne neutralnosti jer je to odluka i Skupštine ali i naroda. Siguran sam da je to najbolja odluka. Jer time brinemo i o sebi, o čuvanju svog neba, ali imamo i dobre odnose sa NATO i dobru saradnju... Rane srpskog naroda iz 1999. još nisu zacelile i teško je pronaći nekoga ko razume šta je NATO radio 1999. godine", rekao je on.

Vučić je rekao da je bilo reči i o bilateralnim odnosima i ukazao da je robna razmena sa Češkom od 2008. utrostručena i da sada premašuje milijardu dolara.

"Hvala Česima što su postali četvrti investitor u Srbiju, posebno posle investicije u Telenor i Telenor banku", rekao je on i podsetio da je jedna češka kompanija kupila i "Knjaz Miloš" i da se otvara mogućnost saradnje i u oblasti vojne industrije.

On je dodao da u Srbiji, posebno u Beloj Crkvi i u nekim drugim mestima, živi i određen broj pripadnika češke zajednice koji su "divni ljudi koji vole Srbiju".

Predsednik je rekao da je zadatak Srbije da za njih uradi što više može da im omogući što bolje uslove za život.

Izvor: Beta
Foto: Beta


Nema komentara:

Objavi komentar