Translate

21. 03. 2014.

Обележавање Међународног дана за елиминацију расне дискриминације





Поводом обележавања Међународног дана за елиминацију расне дискриминације, Заштитник грађана истиче да су најбољи лекови за њу квалитетно образовање и доследна примена антидискриминационих приписа, а да јој највише погодује сиромаштво.

Упркос свим декларативним изјавама воље да им се помогне и ређим практичним мерама афирмативне акције, Роми су даље дубоко дискриминисани, при чему њихова дискриминација у запошљавању, образовању, здравственој заштити и становању носи посебно тешке последице и ствара зачарани круг. Настојећи да ојача ефикасност антидискриминационих мера државе и локалних самоуправа, Заштитник грађана је израдио и Народној скупштини предао посебан Извештај о спровођењу Стратегије за унапређење положаја Рома.


Повећане миграције и прилив азиланата и ирегуларних миграната повећавају опасност од пораста дискриминације људи пореклом из Африке и Азије, према којима дискриминација није традиционално укорењена, али се, у комбинацији са порастом сиромаштва, брзо развија.
Забрињава што починиоци кривичног дела изазивања расне, националне, етничке и верске нетрпељивости преко интернета ретко буду процесуирани, и што се изјаве такве врсте погрешно и недопустиво сматрају за „слободу изражавања“.

Генерална скупштина Уједињених нација је пре 46 година 21. март прогласила празником, сматрајући да је потребно да све државе света уједине напоре како би се елиминисали сви облици расне дискриминације. Тог дана је 1960. године полиција убила 69 људи који су учествовали у мирним демонстрацијама против закона који су подржавали апартхејд у Јужној Африци.

Nema komentara:

Objavi komentar