Translate

21. 03. 2014.

Zahuktava se kampanja pred referendum u Škotskoj



Zahuktava se kampanja pred referendum u Škotskoj    

Objavljeno : 20.03.2014.

 
Šest meseci uoči istorijskog referenduma u Škotskoj pristalice nezavisnosti te oblasti u sastavu Velike Britanije polako dobijaju na popularnosti ali su i dalje u manjini u odnosu na heterogenu koaliciju koja želi da spreči otcepljenje po cenu davanja veće autonomije Edinburgu. U vremenu neizvesnosti pred referendum bujaju špekulacije o uslovima "razvoda", bilo da je reč o podeli prihoda od nafte ili o tome kome će pripasti dve džinovske pande u zoološkom vrtu u Edinburgu, koje je Kina poklonila Britaniji. Kampanja se polako zahuktava a protivnicima nezavisnosti Škotske se u ocenama da je bolje očuvati postojeće stanje pridružuju i glasovi iz poslovnih krugova.

Koalicija tri velike "londonske" stranke koje su protiv nezavisnosti Škotske - vladajući konzervativaci i liberalne demokrate i opozicioni laburisti, koliko je neverovatna toliko je i odlučna u svojoj nameri da zadrži tu oblast u okvirima Britanije, uz slogane "better together" (bolje je zajedno) i "UK OK" (Ujedinjeno Kraljevstvo je OK).

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron), garant zajednice Engleske, Škotske, Severne Irske i Velsa, upustio se u neizvesnu igru kada je prihvatio održavanje referenduma o samoopredeljenju 18. septembra 2014. To je učinio uz uverenje da će pobediti u toj igri škotskog premijera Aleksa Salmonda (Alex), vatrenog pristalicu nezavisnosti, piše agencija Frans pres.

Prema podacima instituta Survejšen (Survation), početkom marta 39,3% građana je bilo za nezavisnost Škotske, 47,6% protiv, a 13,1% je bilo neodlučno.

"Bilo bi zaista neverovatno da Aleks Salmond osigura pobedu", smatra Majkl Mara (Mićael Marra) sa Univerziteta u Dandiju. Politikolog na Unvierzitetu Stratklajdu DŽon Kertis (John Curtis) istvoremeno ocenjuje za AFP da je "nešto počelo da se menja", ali dosta skromno tako da su pristalice nezavisnosti i dalje u zaostatku.

U proteklih 30 godina oko trećine biračkog tela je za nezavisnost, ali je "razlika smanjena posle Nove godine", rekao je Keris. Broj pristalica se povećao u proseku za između 2 i 3 procentna poena, ako se uzmu u obzir istraživanja javnog mnjenja sprovedena od polovine 2013.

Profesor na Univerzitetu u Sterlingu Piter Linč (Peter Lynć) rekao je da postoji pozitivan trend za pristalice nezavisnosti ali da su oni i dalje potencijalni gubitnici na referendumu.

Međutim, za Salmonda (59), lidera Škotske nacionalističke partije koji ima apsolutnu većinu u Holirodu, regionalnom parlamentu, biće potreban mnogo jači razlog da bi se obeshrabrio. "Nada će nađačati strah", kaže Salmond.

On je u planu za nezavisnost, predstavljenom u novembru, izneo svoj san o zemlji od 5,3 miliona stanovnika sa snažnim kulturnim identitetom koja bi bila slična Švajcarskoj, Finskoj ili Norveškom. Škotska bi mogla biti ekonomski samostala zahvaljujući "crnom zlatu" - nafti u Severnom moru, i "zlatu boje ćilibara" - viskiju.

Prema tom planu, Škotska bi postala članica EU i NATO, ali bez nuklearnog oružja, a zadržala bi funtu kao valutu i britansku kraljicu Elizabetu kao monarha. Sada, nadležnosti Škotske su ograničene na zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe i teritorijalnu upravu.

Kampanja pred referendum zaoštrila se u februaru kada je britanski ministar finansija DŽordž Ozborn (George Osborne) upozorio Škotlanđane da će morati da biraju između "funte i nezavisnosti".

Zatim je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Barroso) rekao da bi pristupanje Škotske EU bilo izuzetno teško da se izvede ako ne i nemoguće.

Na kraju, više predstavnika finansijskog sektora i naftne industrije, uključujući Rojal dač šel (Royal Dutć Shell) i Britiš petroleum (Birtish Petroleum), izjavili su da su više za očuvanje postojećeg stanja, pre svega zbog poreskih pitanja.

Salmond je optužio protivnike za vođenje "najgore kampanje klevetanja u savremenoj istoriji" i ukazao na "planove B,C,D,E i F" za očuvanje funte. Očekuje i da će se kolo sreće okrenuti.

Piter Linč mu u tome daje za pravo, ocenjujući da "nije najbolja strategija kada vrlo bogata elita objašnjava sa distance kako trebaa glasati". On dodaje da birače najviše zanimaju pitanja poput zapošljavanja, obrazovanja i javnih usluga. "Ono što ljudi žele da znaju jeste da li će to biti bolje ili gore raspodeljeno", kaže Linč.

Do sada, SNP je pridobijao birače predlažući "pravedniji" socijalni model po ugledu a skandinavski umesto "aristokratskog" londonskog, kako to Salmond voli da kaže.

Kameron, prvi na meti, izvuko je prošle nedelje svoj adut iz rukava. "Izjašnjavajući se protiv, nećete glasati protiv promena", rekao je on i dodao da planira veću fiskalnu autonomiju Škotske. "Ne kao utešnu nagradu Aleksu Salmondu, već u duhu pravde", rekao je on. Laburisti i liberalne demokrate planiraju slične ustupke.

Na osnovu toga, kako predviđa Kertis, doći će verovatno do novog postepenog prenosa vlasti na uštrb nezavisnosti Škotske.

Izvor: AFP
Foto: Beta/AP





Nema komentara:

Objavi komentar