Translate

12. 03. 2014.

Žene i dalje nejednake u srpskom parlamentu



Žene i dalje nejednake u srpskom parlamentu 

Objavljeno : 07.03.2014.

U još aktuelnom sazivu Skupštine Srbije prvi put je realizovana kvota propisana zakonom o 30% žena, ali i dalje postoji nejednakost žena u parlamentu, pokazalo je novo istraživanje. Na tu nejednakost ukazuju činjenice - samo jedna od 15 poslaničkih grupa ima šeficu, manje je predsednica nego predsednika odbora a žene su gotovo isključene iz pitanja bezbednosti, finansija i ekonomije. Analiza lista za predstojeće parlamentarne izbore pokazala je da je poštovana zakonom propisana kvota o 30% žena na listama ali su šanse žena da uđu u parlament ipak manje jer su na listama uglavnom posle 100. mesta.


Istraživanje "Žene u parlamentu - samo kvota ili stvarni uticaj?" je tokom jeseni 2013. godine kao deo inicijative Otvorenog parlamenta sprovela koalicija civilnog društva sredstvima USAID-a.

Kako je rečeno 7. marta na predstavljanju istrazivanja uoči 8. marta, Dana žena, od 15 poslaničkih grupa samo jedna žena je šef poslaničke grupe, žene su manje zastupljene na položajima kao što su predsednici odbora i članovi međunarodnih delegacija, a skoro su isključene iz pitanja bezbednosti, finansija i ekonomije.

Otežavajuća okolnost je, kako su naveli istraživači, što su diskriminacija i nekorektan tretman u formalnim i neformalnim komunikacijama i dalje povremeno prisutni. Tako je petina poslanica potvrdila da su doživele da kolege iznose komentare, šale ili ponude na njihov račun zasnovane na činjenici da su žene ukazujući istovremeno da ne postoji mehanizam žalbe na takvo ponašanje.

U istraživanju je 5,4% poslanica navelo da su bile neposredno izložene nejednakom tretmanu u parlamentu, njih 16,2% je navelo da ne može da oceni da li je doživelo takvo iskustvo, dok su samo u tri slučaja navele da su bile diskriminisane više puta.

Na pitanje da li su doživele da kolege iznose kometare, šale i ponude na njihov račun zasnovane na činjenici da su žene, potvrdno je odgovorilo 22% poslanica.

Kako je rečeno, Otvoreni parlament je analizom lista koje će učestvovati na parlamentarnim izborima 16. marta zaključio da su poštovane zakonom propisane kvote o 30% žena na listama, dok su neke političke stranke tu kvotu i prešle.

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Dubravka Grčić kazala je, međutim, da su ipak umanjene šanse žena da uđu u parlament jer se njihov broj na listima povećava od 100. mesta na listi.

Značajan pomak u zastupljenosti žena u parlamentu i njihovoj većoj ulozi u zakonodavnim i kontrolnim funkcijama parlamenta je osnivanje Ženske parlamentarne mreže kao neformalne mreže u parlamentu koju čine sve poslanice iz svih poslaničih grupa, rečeno je na predstavljanju istraživanja.

Poslanica u Skupštini Srbije Gordana Čomić je kazala da se Srbija opredelila za obavezne kvote za žene na izbornim listama, ali da su one za nju prelazno rešenje i dobro sredstvo da se smanje predrasude.

Ona je rekla da predrasude prema ženama u politici nisu prevaziđene jer muškarci još misle da su "bogom dani" za politiku, misle da njihove kvalitete ne treba preispitivati i da im žene uzimaju mesto za koje misle da im pripada.

Rezulati istraživanja su pokazali da poslanice češće podnose amandmane na zakonske predloge i više učestvuju u diskusijama o zakonima nego poslanici, ali teže ulaze u poslaničke klupe jer im obično prethodi otežan uspon u stranačkim strukturama.

Istraživanje je pokazalo da se i poslanici i poslanice slažu da je potrebno dalje povećanje udela žena u parlamentu, kao i da je princip kvota potrebno proširiti na izvršnu vlast u kojoj je trenutno samo 9,3% žena.

Inicijativu Otvoreni parlament čine CRTA - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS – Grupa za razvojnu inicijativu.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar