Translate

22. 03. 2014.

U Albaniji uhapšena džihadistička grupa osumnjičena za regrutovanje




U Albaniji uhapšena džihadistička grupa osumnjičena za regrutovanje


21/03/2014
Zvaničnici pokušavaju da spreče imame i druge u regrutovanju muslimana za borbe u sukobima u inostranstvu.
Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 21.3.2014.
Albanske vlasti tragaju za ekstremističkim grupama koje regrutuju muslimane za borbe u Siriji i u drugim                                                                                                                                                                           dela sveta, kažu zvaničnici .
Državna policija uhapsila je prošle nedelje grupu od sedam osoba koja je navodno regrutovala oko 50 muslimana i organizovala njihovo prebacivanje u Siriju.
Dva glavna osumnjičenika su Genci "Abduraman" Balja, 35, koji vodi džamiju u TIrani i Bujar Hisa, 43, koji vodi džamiju u Mezezu, u blizini Tirane. Ni jedan od njih nije imenovan od strane Islamske zajednice Albanije.
Policija je rekla da je zaplenila vatreno oružje i municiju, telefone, ugovore o bankovnim računima, kompjutere, radio uređaje, kamuflažne vreće i vojne uniforme.
"Činjenica da je ova ćelija otkrivena pokazuje visok nivo [spremnosti] državne policije", rekao je ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati.
Bušati kaže da je devetomesečna operacija pokazala rešenost vlade da se bori protiv ekstremizma.
Policija je saopštila da su regruti u Siriju odlazili automobilom preko Istanbula i prolazili vojnu obuku u Alepu. Prema albanskom zakonu, svaki borac se suočava sa 10-godišnjom zatvorskom kaznom ako se vrati u zemlju.
Sud u Tirani izdao je naloge za hapšenje pet Albanaca koji se trenutno nalaze u Siriji i u Turskoj.
"Hapšenja su važna jer povećavanju bezbednost i pokazuju da takve aktivnosti, iako su [u prošlosti] tolerisane u Albaniji, više neće biti tolerisane", rekao je Fatos Klosi, bivši šef albanske tajne službe, u izjavi SETimes-u.
Islamska zajednica u Albaniji potvrdila je svoj stav protiv učešća muslimana iz te zemlje u konfliktima u Siriji i na drugim mestima.
"Učešće u sukobima i podsticanje nasilja nisu u skladu sa duhom islamske religije", navodi se u saopštenju.
Zvaničnici Islamske zajednice kažu da većina džamija još nije legalizovana od strane vlasti, ali njihove imame postavila je Islamska zajednica, dok je manji broj njih ilegalan i ima samopostavljene imame.
"Od imama je zatraženo da pripreme dokumenta za legalizaciju i predaju ih vlastima i oni su se držali toga. Došlo je vreme da se stane na put neformalnosti na ovom i drugim poljima", rekao je Agron Hodža, portparol Islamske zajednice, u izjavi za SETimes.
"Sretni smo što je vlada reagovala na opasnost po mlade Albance", rekla je nastavnica iz Drača Rudina Hodža.
"Jedan od mojih učenika nekada je svakog petka išao u te džamije. Rekao mi je da će biti spreman da ide da se boti. Država je trebalo da reaguje mnogo ranije", izjavila je Hodža za SETimes.
Koje još mere albanske vlasti mogu da preduzmu kako bi sprečile učešće građana u sukobima u inostranstvu? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.
Ovaj tekst naručio je SETimes.com.


Nema komentara:

Objavi komentar