Translate

21. 03. 2014.

Mediji pod pritiskom, građani neobavešteni





Mediji pod pritiskom, građani neobavešteni   






U Srbiji se ozbiljno krši pravo građana da budu istinito i potpuno obavešteni o pitanjima od javnog značaja, ocenio je zaštitnk građana Saša Janković u godišnjem izveštaju koji je dostavio Skupštini Srbije. Razlozi za to su pritisci na medije, curenje informacija u odabrane medijske kuće, ali i trka za gledanošću.

"U trci za tiražima i gledanošću, ali i pod neposrednim uticajem ili pritiskom različitih centara moći, građanima se, uporedo sa istinitim informacijama, plasiraju selektivne, nepotpune, poluinformacije pa i potpuno lažne, činjenično netačne (dez)informacije", naveo je zaštitnik u izveštaju za 2013. godinu. 


Janković je istakao da posebnu brigu izazivaju dve međusobno prožimajuće pojave: pritisak na medije (kontrola medija), te curenje poverljivih informacija i izmeštanje institucionalnih procesa u privilegovane tabloidne medije (tabloidizacija države). 


"Teško su proveriva i dokaziva, ali su sveprisutna i duboko uznemirujuća saznanja samih pripadnika 'sedme sile', o ustaljenim pritiscima i uticajima na medije iz političkih i državnih krugova moći", piše u izveštaju. 


Zaštitnik je ukazao da se šapatom govori o telefonskim pozivima posle kojih se otkazuju emisije, povlače tekstovi iz štampe, o razgovorima posle kojih novinari utihnu, a urednici promene uređivačku politiku i teme, kao i da je prisutna samocenzura. 


Po žaštitniku, informacije koje su po slovu zakona poverljive, redovno se pojavljuju u određenim, uvek istim medijima. 


"Radi se o podacima iz istraga u toku, ličnim podacima, o okolnostima privatnog života do kojih se može doći samo sistematičnim i dubokim zadiranjem u privatnost i baze podataka koje, u sasvim određene svrhe, vode određeni državni organi", naveo je Janković. 


On je naglasio da se ne vode postupci u kojima bi se utvrdio izvor takvih informacija, a kojima raspolažu samo službena lica, te bi se ta lica i njihovi podstrekači sankcionisali zbog odavanja službene tajne i drugih krivičnih dela, prekršaje i disciplinskih prestupa. 


U izveštaju se navodi da su podaci po pravilu selektivno jednostrani, nepotpuni i sistematično upereni protiv određenih ličnosti. "Pored prava na privatnost, strada i pretpostavka nevinosti ciljanih osoba, njihov politički angažman", navodi se u izveštaju. 


Janković je ukazao da put do određenih medija redovono nalaze podaci iz pretkrivičnih postupaka o sadržini izjava i saslušanja pred kriminalističkom policijom. 


"U tim medijima objavljivani su i neprovereni detalji iz službenog i privatnog života policijskih zvaničnika čija je svrha očigledno bila diskreditacija ili promocija nekih od njih", piše u izveštaju zaštitnika. 


Zaštitnik je navodi da se sve češće govori o tome da pojedini tabloidi ucenjuju javne ličnosti i političare, tražeći od njih novac da bi prestali da o njima pišu negativno. 


"Šund, kič i estrada nude se kao zamena za obrazovanje i kulturu. Posledice su porazne i dugoročne", naveo je Jankovih i dodao da se "srozava poverenje građana u institucije i sugeriše im se da istinska društvena moć ne leži u njima, već u neformalnim centrima moći koji su u stanju da upravljaju javnošću". 


On je ocenio je tabloidizacija medija, na koju je u prethodnom godišnjem izveštaju najozbiljnije upozorio, dobila još veći zamah i 2013. godini prerasla u "tabloidizaciju države". 


Podsetivši da su pojedini novinari godinama pod 24-časovnom zaštitom policije, zaštitnik je upozorio da rad nezavisne Komisije za ispitivanje nerešenih ubistava novinara nije dao opipljive rezultate. 


"Članovi Komisije su, između ostalih, i rukovodioci i predstavnici državnih organa čiji rad Komisija treba da sagleda, a u čijoj je nadležnosti od prvog momenta rasvetljavanje ubistava i privođenje počinilaca i nalogodavaca pravdi", navodi Janković u izveštaju.

Izvor: Beta
Foto: Shutterstock

Nema komentara:

Objavi komentar