Translate

19. 05. 2015.

Evropske stranke dolivaju ulje na vatru u Makedoniji



Evropske stranke dolivaju ulje na vatru u Makedoniji                                                     
Rešenje krize u Makedoniji se za sada ne nazire, uprkos najavljenim razgovorima u Skoplju i Strazburu, ocenjuju lokalni mediji. Nekoliko stotina građana 18. maj je dočekalo kampujući ispred Vlade Makedonije uz poruku da će otići tek nakon što premijer Nikola Gruevski da ostavku, što on isključuje kao mogućnost. Ovi najistrajniji demonstranti očekuju da im se tokom večeri priključi još istomišljenika, a u isto vreme održaće se i skup podrške vlastima. Ove skupove će razdvajati policija. Francuski dnevnik Eko (Les Echos) ocenjuje da je kriza u Makedoniji jedan od pokazatelja nestabilnosti na Balkanu, a briselski EurAktiv ukazuje na oprečne poruke koje šalju dve vodeće stranke u Evropskom parlamentu – konzervativci čiji je pridruženi član stranka VMRO DPMNE Gruevskog.

Makedonska opozicija je na protestu 17. maja pozvala da se okupljanja nastave do ostavke premijera, kogaoptužuju za korupciju i masovno prisluškivanje nepodobnih. Na protestu se okupilo oko 20.000 ljudi ispred zgrade vlade.

Među naijstrajnijima, koji su noć proveli kampujući ispred Vlade Makedonije, je i lider opozicione Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, a pristalice opozicije očekuju da će im se do večeri 18. maja, za kada je ispred zgrade parlamenta zakazan miting podrške vladi, pridružiti veći broj građana.

Miting vladajuće VMRO DPMNE održava se pod sloganom "Makedonija je jaka", a policija je najavila da će veći broj policajaca razdvajati dva skupa.

Gruevski je ranije rekao da se skup organizuje da bi se "pokazalo da ova država ima narod s jakom kičmom i da neće dozvoliti da neko spolja, neko ko je instrument i poltron nečijih interesa, ruši državu, da ruši legitimno izabranu vlast i da sprovodi druga scenarija".

Paradoksalno, „neko spolja“ podržava napore za smirivanja situacije, pa se 18. maja očekuje i novi susret lidera četiri najveće stranke u Makedoniji - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog,  opozicione SDSM, kao i albanskih stranaka DUI koja je deo vladajuće koalicije i opozicione DPA,  u prisustvu ambasadora EU i SAD u Makedoniji Aiva Orava i Džesa Bejlija.

Zaev i Gruevski bi trebalo da otputuju i u Strazbur na sastanak sa evropskim poslanicima.

Prema oceni makedonskih medija, međutim, nema mesta optimizmu da će dve suprotstavljene strane – SDSM i VMRO DPMNE, postići dogovor ni na razgovorima u Skoplju, niti u Strazburu.

Njihove početne pozicije deluju nepomirljivo: dok je ostavka Nikole Gruevskog isključiv zahtev SDSM-a za prestanak protesta i vraćanja njihovih poslanika u parlament, u čijem radu ne učestvuju od aprila 2014. godine jer ne priznaju rezultate izbora, Gruevski navodi da se o svemu na pregovorima može razgovarati osim o njegovoj ostavci i formiranju tehničke vlade.

Evropske partije dolivaju ulje na vatru

U tako zatrgnutoj situaciji, najveće evropske političke stranke šalju potpuno neusaglašene poruke čime dolivaju ulje na vatru.

Dok Evropska narodna partija podržava vladu Gruevskog, Evropski socijalisti u poslali lidera u Skoplje kao podršku demonstrantima.

Kako prenosi EurAktiv, ove dve političke grupacije ovim odmeravaju sopstvene snage.

Evropska narodna partija, čiji je VMRO član, ostaje uz Gruevskog, i navodi da skandal sa prisluškivanjem nije poljuljao poverenje Evropske narodne partije.

„Premijer Gruevski je pobedio na demokratskim izborima. Velika većina naroda Bivše Jugoslovneske Republike Makedonije je dala poverenje VMRO i premijeru Gruevskom. Treba mu dozvoliti da nastavi mandat“, naveo je portparol Evropske narodne partije.

Povodom skandala sa prisluškivanjem, rekao je da Evropska narodna partija očekuje od vlasti da „istraži i razjasni sve što treba da se razjasni“.

Sa druge strane, lider Evropske socijalističke partije Sergej Stanišev 18. maja je otišao u Skoplje, izgleda sa namerom da „podrži makedonske građane koji žele demokratiu, vladavinu prava i transaprentne institucije“.

„Neuspeh sadašnje vlade da se odbrani od navoda za masovni nadzori pretnje opoziciji potpiruje ozbiljne sumnje u njenu posvećenost demokratskom načelima i vednostima. Zabrinjavajuće je što bi to mogao bidi korak unazad na putu ka članstvu u EU i NATO, rekao je Stanišev, koji je i bivši gubrski premijer.

Makedonski mediji pod državnom kontrolom su Staniševa nemilosredno napadali za „neprijateljski „stav prema susednoj zemlji.

Balkansko bure baruta

Francuski dnevnik Eko daje ocenu profesora King koledža u Londonu Dominika Moizija, koji navodi da da u kontekstu ekonomske krize i sve veće nezaposlenosti Evropa uprkos svojim problemima predstavlja jedini način za prevenciju zapadanja u nacionalizam. On je svoju tvrdnju potkrepio navodom da je sam perspektiva članstva u EU navela srpsku vladu da „ispolji realizam i umerenost“ i uđe u dogovore sa kosovskim vlastima.

On je podsetio na formulu „treba evropeizovati Balkan da bi se izbegla balkanizacija Evrope“, skovanu još 90-ih godina u jeku ratova u ovom regionu, i dao mračno viđenje trenutne situacije.

„U 2015. Balkan je i dalje rasparčana i konfuzna relanost“, rekao je on.

Naveo je da postoje razna tumačenja za sukobe u Kumanovu, među kojima je i varijanta po kojoj je reč o provokaciji režima u Skoplju, kojkije skliznuo ka ekstremnom nacionalizmu, dok neki njegovi sagovornici u Beogradu gde je boravio u to vreme tvrde da nije reč o izolovanim incidentima već o osmišljenom albanskom planu.

Moizi, koji je i saradnik francuskog instituta za međunarodne odnose Ifri, ukazuje i na problem otpora prema proširenju u EU, kako zbog velikih problema na Balkanu, tako i zbog straha od primera nove Grčke.  


Foto: Beta-AP

Nema komentara:

Objavi komentar