Translate

26. 11. 2014.

Evropska kampanja protiv vlasničke koncentracije u medijima



Evropska kampanja protiv vlasničke koncentracije u medijima  

Objavljeno : 30.10.2014.

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je 30. oktobra novinare i druge medijske radnike širom Evrope i sveta da se i ove godine uključe u kampanju "Podrži novinarstvo" (Stand Up For Journalism). Sedmu godinu za redom, EFJ poziva svoje članice da 5. novembra ili u prvoj sedmici tog meseca podignu glas u znak solidarnosti s novinarskom profesijom, a ove godine tema je sve veća vlasnička koncentracija u medijima.

Upravni odbor EFJ predložio je svojim članicama - novinarskim udruženjima i sindikatima, da 5. novembra javno ukažu na negativne posledice prekomerne vlasničke koncentracije u medijskoj industriji. 

Novi akteri na globalnoj medijskoj sceni, uključujući Google, predstavljaju ozbiljnu pretnju ne samo za medijski pluralizam, već i za opstanak slobodnih novinara, posebno na lokalnom nivou, saopštio je EFJ. 

Dodaje se da mnogi tajkuni kupuju medije kako bi direktno uticali na njihovu uređivačku politiku. 

U zemljama istočne i jugoistočne Evrope, vlasnici kompanija iz drugih oblasti kupuju medije i kako bi ostvarili direktnu kontrolu nad informisanjem i promovisali svoje interese i ideologiju. 

EFJ je pozvao svoje članice da se pridruže akciji pokretanjem inicijativa u svojim zemljama koje bi se fokusirale na pitanja koja se tiču novinara, uključujući akcije na radnom mestu. 

Preporučuje se organizovanje konferencija na temu kampanje o prekomernoj medijskoj koncentraciji, slobode štampe i novinarstva kao javnog dobra. Na istu temu može se organizovati potpisivanje peticija i javnih pisama političarima i državnim insitucijama. 

Sindikatima se preporučuje da organizuju masovno podnošenje žalbi na poslu zbog otežanih uslova rada, neadekvatnih plata, prekomernog radnog vremena. U redakcijama se mogu organizovati kratki prekidi rada s porukama za odbranu kvaliteta novinarstva i medijske etike.

EFJ je pripremio video kampanju o uticaju medijske koncentracije na kvalitet novinarstva u Evropi www.youtube.com/watch?v=0wkn-NgT8to .

Izvor: Beta
Foto: Shutterstock

Nema komentara:

Objavi komentar