Translate

25. 11. 2014.

Papa poručio Evropi da prihvati imigrante





Papa poručio Evropi da prihvati imigrante    

Objavljeno : 25.11.2014.


Papa Franja je zatražio od Evrope da vodi jedinstvenu i fer imigracionu politiku ističući da su desetinama hiljada izbeglica koji svake godine stižu na evropsku obalu potrebni prihvat i pomoć a ne sebične politike zbog kojih se rizikuju životi i podstiču socijalni konflikti. Obraćajući se evropskim poslanicima 25. novembra, papa je govorio o zaštiti ljudskog dostojanstva ali i čovekove okoline, ljudskih prava i demokratije. Istovremeno je papa Franja upozorio na nasilje i glad u svetu.


Dočekan kurtuozanim aplauzom u Evropskom parlamentu a ispraćen ovacijama, papa Franja je rekao da je želeo da prenese poruku nade Evropljanima koji nemaju poverenja u svoje institucije, optereći su ekonomskom krizom i duhovno prepušteni kulturi u kojoj se više ne vrednuje dostojanstvo ljudi.

U govoru u kojem se osvrnuo na neke od njegovih prioriteta kao pape - briga o starima, siromašnima i prirodnoj sredini, papa Franja je pozvao zakonodavce da poboljšaju politike kojima se otvaraju radna mesta i prihvataju imigranti.

"Ne možemo dozvoliti da Mediteran postane velika grobnica", upozorio je papa Franja govoreći o migrantima koji u Evropi traže bolji život.

Papa je inače u leto 2013. putovao na italijansko ostvro Lampeduza da iskaže solidarnost sa migrantima koji su stigli do obale EU i onima koji su stradali pokušavajući da stignu. Broj žrtava samo u 2014. italijanski zvaničnici procenjuju na više od 2.000 ljudi.

Papa je upozorio da izostanak koherentne migracione politike Evropske unije "doprinosi ropskom radu i stalnim socijalnim tenzijama", prenela je agencija AP.

On je pozvao Evropljane da donesu zakone koji će obezbediti da imigranti budu prihvaćeni i da usvoje "fer, hrabre i realne politike" prema zemljama porekla migranata kako bi pomogli da se reše sukobi koji podstiču migraciju "umesto da se usvajaju politike motivisane sebičnim interesima koji uvećavaju i hrane konflikte".

Poslanici Evropskog parlamenta najburnijim aplauzima pozdravili su deo papinog govora o "varvarskom nasilju" nad hrišćanima, kao i kada je govorio o dostojanstvu rada i kako ne može da podnese što mnogi umiru od gladi a tone hrane se svaki dan bacaju.

Papa je rekao i da je Evropski parlament "odgovoran za demokratiju za sve ljude u Evropi" i da ne treba dozvoliti da demokratija strada pod pritiskom multinacionalnih interesa koji nisu univerzalni, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

"Došlo je vreme da se promovišu politike koje podstiču zapošljavanje ali je pre svega potrebno obnoviti dostojanstvo radnika tako što će im se obezbediti pristojni uslovi rada", kazao je papa Franja.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da "aplauz (poslanika) pokazuje da je papa Franja dotakao mnoge, ako ne sve".

"Vi ste osoba koja nam daje smernice u vreme kada smo izgubili kompas", rekao je Šulc papi.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, Šulc je istakao "zajedničke ciljeve" Evropske unije i katoličke crkve na unapređenju "vrednosti tolerancije, poštovanja, jednakosti, solidarnosti i mira" dodavši da je EU za inkluziju i saradnju a ne za isključenost i konfrotaciju.

Papa Franja je govorio u Evropskom parlamentu četvrt veka nakon što se papa Jovan Pavle II u Strazburu obratio Evropi još podeljenoj "čeličnom zavesom".

Obraćanje u Evropskom parlamentu bilo je prvo od dva planirana u Strazburu. Drugo je bilo u Savetu Evrope a papa je kratko rastojanje između dve zgrade prešao okružen jakim snagama bezbednosti.

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Beta/AP

Nema komentara:

Objavi komentar