Translate

27. 11. 2014.

Mađari optužuju Orbana da im krade penzije



Mađari optužuju Orbana da im krade penzije    
Objavljeno : 27.11.2014.

Mađarska planira izmene penzijskog sistema koje bi mogle da dovedu do zatvaranja privatnih penzijskih fondova i za koje građani kažu da predstavljaju krađu njihovih budućih penzija. Vlada Viktora Orbana negira da krade bilo čiju penziju i tvrdi da sve radi kako bi zaštitila one koje uplaćuju u privatne fondove. Kritičari međutim za zvanične argumente kažu da su cinični i optužuju premijera da krši vlasnička prava i ekonomske slobode kako bi popunio državnu kasu. Ulaganja u privatnim fondovima ima oko 60.000 građana a ukupna imovina tih fondova u Mađarskoj vredi oko 650 miliona evra.
Tamaš Merei (Tamas) veruje da njegova vlada namerava da mu uzme 20.000 evra, koliko ima u penzijskom fondu.

"To je krađa", kaže taj 39-godišnji kompjuteraš koji je ove nedelje sa oko 3.000 građana protestovao ispred parlamenta protiv izmena propisa o penzijskim fondovima koje planira vlada Viktora Orbana.

To je još jedan od kontroverznih planova zvanične Budimpešte. Naime, poslednjih nedelja vlada je predložila i porez na internet koji je na ulice izveo 100.000 ljudi, povećanje poreza za koje nemački emiter TV programa kaže da se uvodi kako bi ih oterali iz Mađarske, kao i novi namet koji strani supermarketi opisuju kao diskriminatorni.

Mađarska je pre dolaska Orbana na vlast imala hibridni penzijski sistem u kojem je deo fondova bio u državnom sistemu a deo u privatnim fondovima. Poslodavci i zaposleni bili su u obavezi da uplaćuju doprinose u oba.

Ubrzo nakon izbora 2000. godine, Orbanova vlada ukinula je obavezno uplaćivanje u privatne fondove i nacionalizovana najveći deo novca koji su držali. Time je vladi omogućeno da preuzme 9,6 milijardi evra imovine privatnih penzijskih fondova. Inače, slične izmene u penzijskom sistemu sprovela je i Poljska.

Ekonomisti i investitori u Mađarskoj uzbunili su se zbog te izmene ali je vlada ublažila njene efekte. Vlada je tada poručila da štediše mogu da biraju da li će ostati kod privatnih fondova ali da te uplate neće biti obavezne.

U privatnim fondovima je ostalo oko 60.000 ljudi. Izmenama koje je vlada sada dostavila parlamentu predviđeno je da se privatni fondovi zatvore a njihovu imovinu apsorbuje državni penzijski sistem ukoliko najmanje 70% štediša ne uplaćuje svoje doprinose privatnim fondovima svakog meseca.

U ovom trenutku samo oko 10% plaća te mesečne naknade, što znači da će fondovi biti zatvoreni, kažu u Horizontu, najvećem privatnom fondu u Mađarskoj. 
                                                                             Background

Mađarski premiejr Viktor Orban, lider 
partije Fides (Fidesz), više puta se 
sukobio sa Evropskom unijom i stranim 
investitorima zbog svoje politike.

                                                           Orbanova politika u poslednje četiri 
godine uključuje nacionalizaciju 
privatnih penzijskih fondova, "krizni porez" 
na veliki biznis, olakšice za one 
sa hipotekama koje će morati da plate 
banke, uglavnom u stranom vlasništvu.

Njegova politika pomogla je Mađarskoj 
da izađe iz recesije ali neki ekonomisti 
upozoravaju da Orban može da uplaši 
investitore koji su zemlji potrebni za 
dugoročan rast.

Orban je izjavio da je Evropa "pucala 
sebi u noge" uvođenjem sankcija 
Rusiji i da će tražiti podršku drugih 
članica EU za unapređenje odnosa sa 
Moskvom.

Imovina privatnih penzijskih fondova u Majarskoj vredi oko 200 milijardi forinti (650 miliona evra), navode u fondu Horizont.

Iluzija o svom novcu!

Mađarski ministar ekonomije Mihalj Varga (Mihály) rekao je za državni radio da ljudi "budalasto" sugerišu da im vlada krade penzije.

Portparol vlade Zoltan Kovač (Kovács) precizirao je da "ćup sa penzijama" po zakonu pripada državi a ne štedišama.

"To je iluzija da imaju sopstveni novac", kazao je Kovač, preneo je EurActiv.com.

Vlada ne želi novac za budžet, rekao je Kovač i dodao da ona želi da zaštiti štediše koji rizikuju da se "njihove penzije pretvore u ništa jer nema novih uplata".

Direktor istraživačkog instituta Politički kapital Peter Kreko istakao je da je to "ciničan argument" vlade koji se koristi da se zamaskira pravi motiv.

"U suštini je reč o punjenju budžetskih rupa tim novcem (iz penzijskih fondova)", istakao je Kreko.

Broj građana koje će pogoditi izmene penzijskog sistema suviše je mali da bi se izazvali veći protesti a Orban, koji je ponovo izabran u aprilu, čvrsto drži uzde vlasti.

Građani koji su protestovali kažu da ne veruju vladi da će im dati pun iznos penzije kada se penzionišu i strahuju da će novac nestati, odnosno otići u budžet.

Biznismen Zoltan Vajda kaže da u privatnim penzijskim fondovima ima 3,5 miliona forinti (11.000 evra).

"To je sva moja ušteda. Usvojiće zakon zbog kojeg će naša ulaganja verovatno nestati", istakao je Vajda obraćajući se građanima koji su protestovali pred mađarskim parlamentom.

Izvor: EurActiv.rs 

Foto: Shutterstock.com

Nema komentara:

Objavi komentar