Translate

18. 06. 2019.

NVO kritikuju uslove za izbor poverenika



NVO kritikuju uslove za izbor poverenika

Objavljeno : 17.06.2019.                                            
  
Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pozvao je poslaničke grupe da u roku od sedam dana predlože kandidata za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Nekoliko nevladinih organizacija kritikovalo je poziv, upozoravajući da će, ukoliko novi poverenik bude izabran u takvom postupku, biti narušen legitimitet tog nezavisnog državnog organa.

Odbor za kulturu i informisanje je u pozivu naveo da se za poverenika bira lice s ugledom u oblasti zaštite unapređenja ljudskih prava koje je završilo pravni fakultet i ima najmanje deset godina radnog iskustva. U pozivu se ističe da kandidat ne može biti osoba koja obavlja funkciju ili je zaposlena u drugom državnom organu ili političkoj stranci.

NVO su 15. juna pozvale skupštinski odbor da iz poziva povuče uslov da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju nije zaposlen u drugom državnom organu, upozoravajući da taj uslov nije predviđen zakonom.

NVO su ocenile da je taj uslov eliminišući faktor za sve kandidate koji trenutno rade u državnim organima, uključujući i Službu poverenika, i u suprotnosti sa članom 30 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kome se navodi da osoba koja bude izabrana za poverenika ne može da nastavi sa radom u drugom državnom organu.

Ukazale su i da je nadležni skupštinski Odbor pokrenuo postupak za izbor novog poverenika skoro šest meseci nakon isteka mandata prethodnom povereniku, Rodoljubu Šabiću, a ostavio samo pet radnih dana za dostavljanje predloga i poziv uputio samo poslaničkim grupama, ali ne i zainteresovanoj javnosti.

Kako je navedeno, ukoliko novi poverenik bude izabran u takvom postupku, biće narušen legalitet, kao i legitimitet tog nezavisnog državnog organa i dodatno urušen demokratski sistem u Srbiji.

NVO su u saopštenju pozvale skupštinski odbor da prihvati predloge kriterijuma  transparentnosti, otvorenosti i integriteta procesa izbora novog poverenika koji je Narodnoj skupštini još u novembru dostavilo više od 80 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice.

Time bi se, kako je navedeno, javnosti omogućilo da bude adekvatno informisana i uključena u proces izbora novog poverenika.

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Partneri za demokratske promene, SHARE fondacija, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo.

I raniji Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je odluka nadležnog skupštinskog odbora o izboru poverenika kontroverzna, teško shvatljiva i može da komplikuje ceo izborni postupak.

"Na prvom mestu teško je shvatljivo višemesečna docnja sa pokretanjem postupka. U uređenim zemljama postupak izbora novog poverenika okončava se pre isteka mandata prethodnog, negde i više meseci pre", naveo je Šabić u izjavi agenciji Beta.
On je dodao da je "potom u potpunom kontrastu sa tom docnjom žurba, hitnost, sa kojom se ođednom želi sprovesti postupak jer se ovlašćenim predlagačima ostavlja samo sedam dana za podnošenje predloga".

"Takav rok, kraći nego što se po pravilu ostavlja za prijavljivanje na konkurs za pripravnike, pogotovo posle više protraćenih meseci, je neozbiljan a na taj način se još jednom potvruđuje sklonost naše vlasti da se gotovo servilno odnosi prema impulsima iz inostranstva a da bahato ignoriše upozorenja naše struke i pameti", ocenio je Šabić.

On je podsetio da je civilni sektor "mesecima pozivao na pokretanje postupka i sugerisao kako da se sprovede da bi obezbedio izbor stručnog i nezavisnog kandidata. Sve je to ignorisano a na prvo upozorenje iz Izveštaja EK reaguje se brzinom koja evidentno ugrožava kvalitet postupka".

"Tako kratak rok, u kome se još traži i da se obezbedi niz formalnih dokaza, "u originalu ili overenoj fotokopiji" svodi na minimum mogućnost jedinih formalno ovlaštenih predlagača, poslaničkih grupa, da se konsultuju sa civilnim sektorom, strukom, NVO, udruženjima novinara", dodao je Šabić.

"Budući da se naglašava da "nepotpune" prijave neće biti razmatrane, s tim u vezi posebno je ne samo problematičan nego i potpuno neprihvatljiv uslov da se dostavi "overena izjava kandidata da ne postoje smetnje u vezi čl.30 st.4 zakona, odnosno da kandidat ne obavlja funkciju ili je zaposlen u državnom organu ili političkoj stranci", naveo je Šabić.

"Ne znam da li iza postavljanja ovog uslova stoji neznanje, glupost ili zla namera ali ovaj bez sumnje nezakonit zahtev mnogo asocira na perfidan pokušaj da se eliminišu kandidati za koje verujem da su najkvalitetniji po kriterijuma stručnosti i nezavisnosti, ljudi iz Službe poverenika. Oni i drugi iz državne službe takvu izjavu naravno ne mogu dati, jer jesu državni službenici ", dodao je Šabić.

Institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji postoji od 2004. godine, kao nezavisna i samostalna institucija. Poverenik se bira na vreme od sedam godina i ista osoba može biti birana najviše dva puta na tu funkciju.

Izvor: Beta

Foto: Beta



Nema komentara:

Objavi komentar