Translate

12. 06. 2019.

Saopštenje Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji




Saopštenje Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji                                           

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji sa žaljenjem konstatuje da ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o Srbiji upućuje na zaključak da je, ukupno uzevši, Srbija protekle godine stagnirala na putu evropskih integracija. Izveštaj ne negira napredak u nekim oblastima. Međutim, taj napredak je u sveukupnoj oceni poništen odsustvom suštinskog progresa, pa i nazadovanjem u nekim oblastima koje se ocenjuju u Izveštaju.

Negiranje i relativizacija ocena, pa i neprimerene izjave nosilaca najistaknutijih državnih funkcija povodom zaključaka i ocena iz Izveštaju nisu od koristi u naporima ka dostizanju evropskih standarda u brojnim oblastima društvenog života. Posebno brine to što se sa nipodaštavanjem govori o upozorenjma u Izveštaju o sporosti u izgradnji i unapređenju institucija koje bi trebalo da budu stubovi demokratskog poretka.

Štaviše, te primedbe se relativizuju i pomoću pozivanja na rešavanje otvorenih pitanja u okviru dijaloga sa Prištinom. Forum podržava svaki konstruktivan stav o nastavku dijaloga, čiji je prekid izazvan uvođenjem carina od 100 procenata na proizvode iz Srbije od strane vlasti u Prištini, ali skreće pažnju da postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom nije jedini uslov za postizanje napretka u evropskim integracijama, što se vidi i iz Izveštaja Evropske komisije.

Forum stoga smatra da bi, u narednom periodu, Vlada Republike Srbije trebalo da posveti posebnu pažnju analizi primedbi koje se nalaze u Izveštaju Evropske komisije i preduzme korake koji bi vodili prevazilaženju naznačenih prepreka u daljem napretku u procesu integracija, ukoliko ostaje odlučno pri stavu da su evropske integracije njen prioritet.

Forum za međunarodne odnose, kao deo Evropskog pokreta u Srbiji, ostaje pri stavu da je strateška orijentacija Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, koja je utvrđena još 2000-te godine, od najvećeg značaja za sveobuhvatni napredak društva i dobrobit njenih građana.

Saopštenje: EPUS




Nema komentara:

Objavi komentar