Translate

26. 07. 2019.



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
         
 Nešto veći broj ilegalnih prelazaka granice EU u junu                                                     
U junu je broj otkrivenih ilegalnih prelazaka granice na glavnim evropskim migrantskim rutama povećan za 6% u odnosu na maj, na oko 8.300, objavila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks). Za prvih šest meseci 2019. otkriveno je oko 42.000 ilegalnih prelazaka, gotovo za trećinu manje nego pre godinu dana. Najnoviji podaci iz Atine pokazuju međutim da je u poslednjih mesec dana priliv migranata u Grčku porastao gotovo za trećinu.

Najviše aktivnosti u junu je ponovo registrovano na istočnomediteranskoj ruti - otkriveno je gotovo 4.000 ilegalnih prelazaka granice pri čemu podaci za Kipar nisu uključeni.

Međutim, u periodu januar-jun ukupan broj otkrivenih ilegalnih prelazaka na tom putu migranata ka Evropi pao je u odnosu na istih šes meseci 2018. za 16%, na oko 21.500.

Svaki četvrti migrant otkriven na toj ruti bio je Avganistanac i uglavnom je stigao morem.

Na zapadnomediternaskoj ruti broj otkrivenih ilegalnih migranata porastao je u junu za 55% u odnosu na maj, na gotovo 2.350.

Za šest meseci 2019. na toj ruti je otkriveno 10.300 ilegalnih prelazaka, za 27% manje nego godinu dana ranije.

Na toj putanji najviše otkrivenih migranata u prvih šest meseci dolazilo je iz Maroka, Malija i Alžira.

Stagnacija broja ilegalnih prelazaka granice u junu je registrovana na centralnomediteranskoj ruti, na 1.150 , približno kao u maju.

Ukupno je tu u prvih šest meseci bilo oko 3.200 ilegalnih prelazaka, za 83% manje nego u isto vreme 2018.

Kako je saopštio Fronteks, na toj ruti je bilo najviše Tunižana, Pakistanaca i Alžiraca.
  
Na zapadnobalkanskoj ruti u junu je otkriveno gotovo 500 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice a ukupno ih je za šest meseci bilo gotovo 5.100 ili dvostruko vuše nego pre godinu dana.

Uglavnom je reč o Avganistancima i Irancima.

Fronteks je naveo da se podaci odnose na broj otkrivenih neregularnih prelazaka spoljnih granica EU, kao i da su neke osobe u posmatranom periodu možda pokušale prelazak više puta na različitim lokacijama.

U Grčkoj za 30% porastao priliv migranata

Priliv migranata i izbeglica iz Turske u Grčku porastao je između 20. juna i 20. jula za gotovo jednu trećinu u odnosu na isti period 2018, rekao je 25. jula pomoćnik ministra zaduženog za zaštitu građana Jorgos Kumucakos.

Za mesec dana registrovano je više od 3.000 dolazaka na ostrva Lezbos, Samos i Kos u Egejskom moru, što je 30% više nego u isto vreme pre godinu dana, rekao je taj novi zvaničnik koji se bavi migrantskom politikom u razgovoru za radio Skaj.

On je rekao da se taj talas ipak ne može porediti sa onim za vreme migrantske krize 2015, kada je gotovo milion ljudi ušlo u Evropu preko turske obale i Grčke.

"Međutim migrantsko pitanje ostaje i ostaće dugo na dnevnom redu", rekao je on i naglasio zabrinutost Evrope.

Ministarstvo migrantske politike integrisano je u minsitarstvo za zaštitu građana u novoj konzervativnoj vladi Kirjakosa Micotakisa posle parlamentarnih izbora početkom jula.

Micotakisova vlada nasledila je levičarsku vladu Aleksisa Ciprasa.

Taj potez su kritikovale nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava koje osuđuju zaoštravanje migrantske politike i to što upravljanje tom politikom preuzima policija.

Oni su takođe kritikovali prošlonedeljno ukidanje ukaza koji je dozvoljavao migrantima da lako dođu do broja socijalne zaštite.

Trenutno u Grčkoj, zemlji od 11 miliona stanovnika, živi oko 70.000 migranata i izbeglica.

Vlada namerava ponovo da otvori centre za pritvor ilegalnih migranata, kojih ima mnogo u nehigijenskim prihvatnim centrima na ostrvima u Egejskom moru.

Neposredno po imenovanju pomoćnik ministra za zaštitu građana najavio je da je prioritet vlade da se ojača zaštita na grčkim i evropskim granicama.

Foto: Frontex






Nema komentara:

Objavi komentar