Translate

31. 07. 2019.

Vize Rusije i Kine samo u zamenu za obilje ličnih podataka



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Vize Rusije i Kine samo u zamenu za obilje ličnih podataka                                                         
Građane EU koji planiraju da putuju u Rusiju ili Kinu verovatno će neprijatno iznenaditi procedura za dobijanje viza tih zemalja, pošto obe od putnika traže veoma mnogo ličnih podataka. Od tražioca vize se zahteva da odgovori na pitanja o približnoj visini godišnjih prihoda, o sadašnjim i bivšim poslodavcima, pa čak i o deci i roditeljima, uključujući i njihovo zaposlenje i eventualno vreme i mesto smrti.

Drugim rečima, od putnika se zahteva da u aplikaciji za vizu za Rusiju ili Kinu odgovori na pitanja koja se tiču ličnih podataka čitavog niza drugih osoba.

Tražioci ruske vize moraju da nabroje vladine ili nevladine organizacije za koje su radili i da odgovore na pitanje da li su ikada bili deo terorističke organizacije ili osumnjičeni za ratne zločine, piše Euractiv.com.

Tu je i pitanje da li se tražilac vize ikada javno izjašnjavao za rušenje ustavnog poretka ili teritorijalnog suvereniteta Ruske Federacije. Ako ima nalog na nekoj od društvenih mreža, putnik je dužan i to da da prijavi.

U načelu, procedura izdavanja ruske vize daleko je više usredsređena na politička pitanja od procedure za kinesku vizu. Ipak tu su i pitanja o zloupotrebi droga i o stepenu poznavanja ruskog jezika.

Pitanje koje predstavlja poseban izazov je zahtev da se navedu sve zemlje u koje je tražilac vize putovao u poslednjih deset godina. U postupku za dobijanje kineske vize taj zahtev je uži i odnosi se na poslednjih pet godina.

U oba postupka putnik mora da pruži informacije o godišnjem prihodu. Ipak, Rusija je znatno više zainteresovana za finansijsku situaciju potencijalnog gosta, pa i za to koliko planira da potroši tokom putovanja, i posebno koliko će potrošiti na smeštaj i ishranu.

Formular za dobijanje vize može se ispuniti na posebnom sajtu konzularnog odeljenja Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije. Kina od novembra 2018. godine primenjuje sličan sistem za zemlje EU.

Među prvim zemljama u kojima je u decembru proradio novi kineski sistem za viznu aplikaciju bile su Velika Britanija, Švedska i Češka Republika. Prethodnih godina, tražioci vize popunjavali su formular na četiri strane, ali taj upitnik od decembra ima 13 stranica, sa mnogo više detaljnih pitanja.

Sistemu se trenutno može pristupiti u 17 evropskih zemalja. Prema navodima Centra za viznu aplikaciju, cilj je da se tražiocima kineske vize ponudi najpraktičnija i najbrža usluga.

Neki potpuno novi delovi aplikacije odnose se na eventualnu rodbinu u Kini i na to kako će putovanje biti finansirano. Tražilac vize mora da pruži iscrpnu informaciju o osobi koja snosi troškove puta i o fizičkom ili pravnom licu koje ga je pozvalo u Kinu.

U poređenju sa ruskim formularom, Kina je zainteresovanija za pitanja poput obrazovanja. Pored toga, Kina zahteva i opis rasporeda celog putovanja, uključujući i broj leta kojim putnik stiže u Kinu.

Jedan portparol Evropske komisije rekao je za Euractiv da EU sa Kinom pregovara o jednostavnijem sistemu izdavanja viza za kraći boravak. On je dodao da se u tom  kontekstu pregovara i o zahtevima kineske strane u procesu izdavanja viza.

Portparol je, međutim, dodao da su sadržaj aplikacije za vize i vrsta informacija koje se traže u nadležnosti vlasti zemlje domaćina.

Izvor: EURACTIV.com
Foto: Pixabay


Nema komentara:

Objavi komentar