Translate

25. 07. 2019.

Han u Skoplju istakao značaj nastavka pravosudnih reformi



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

 Han u Skoplju istakao značaj nastavka pravosudnih reformi                                                       
Evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han ocenio je 25. jula u Skoplju da je za Severnu Makedoniju za dobijanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu u EU u oktobru važno da produži sa pravosudnim reformama i borbom protiv korupcije i da donese zakon o tužilaštvu.

"Blizu ste da napravite veliki iskorak u oktobru. Važno je da produžite da isporučujete reforme i nastavite borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Za zemlju je od posebne važnosti da se donese novi zakon o javnom tužilaštvu (kojim se rešava status Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore)", rekao je Han, a prenose lokalni mediji.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Zoranom Zaevom pozvao sve političke partije da što pre dođu do rešenja o zakonu za javno tužilaštvo.

"Za nas postoji samo nekoliko crvenih linija, a najvažnije je da se u svakom rešenju ima u vidu da ne može u tranzicijskoj fazi da bude izgubljenih slučajeva. Niko ne sme da bude amnestiran zbog nesposobnosti da se ispune određeni rokovi. To mora da bude garantovano. Mi tako gledamo vladavinu prava", rekao je evropski komesar.

Donošenje novog zakona o tužilaštvu zapelo je zbog protivljenja najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE, koja osporava rad Specijanog tužilaštva za prisluškivane razgovore koje optužuje veći broj njenih funkcionera.

Premijer Severne Makedonije, kako su preneli mediji, obećao je Hanu da će reforme da se nastave i istakao da su u Predlogu zakona o javnom tužilaštvu koji je dostavljen parlamentu uzete u obzir primedbe opozicije.

O reformama i novom zakonu za tužilaštvo Han će razgovarati i sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i manjim partnerom u Vladi, albanskom strankom DUI, a srešće se i sa šefom države Stevom Pendarovskim.

Kako prenosi skopski list Večer, predsednik VMRO DPMNE Mickoski u razgovoru sa Hanom izrazio je zabrinutost zbog zastoja u evropskim integracijama i nedobijanja datuma za početak pregovora. Mickoski je istakao i zabrinutost zbog nedostatka volje vlade u borbi protiv rastućeg kriminala, skandala i visoke korupcije.

Očekuje se da sa političkim liderima u Skoplju o istim temama kao Han 26. jula razgovara pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Riker, koji je 25. jula došao iz Grčke i posetu Severnoj Makedoniji počeo obilaskom pograničnog grada Bitolja.

Izvor: Beta
Foto: Beta





Nema komentara:

Objavi komentar