Translate

02. 07. 2019.

Fabrici: Makronov stav ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435;
Faks:011 3620 607;e-mail: redakcija@euractiv.rs;web: http://www.euractiv.rs;
Fabrici: Makronov stav ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU

                                              
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je 2. jula da stav predsednika Francuske Emanuela Makrona da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Fabrici je u Novom Pazaru naglasio "jasan stav EU" da želi proširenje na ceo Zapadni Balkan. Fabrici i ministarka građevinarstva Srbije u Novom Pazaru su uručili ključeve socijalnih stanova za devet romskih porodica

 "Ja ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno, već su to paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu Evropu, ali isto tako i efikasniju", rekao je Fabrici.

 Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je istim povodom naglasila jasno opredeljenje Srbije za članstvo u EU, "o čemu će sigurno biti reči i tokom predstojeće posete predsednika Francuske".

 "Za nas su evropski standardi od velike važnosti, ali ako se tokom vremena u EU stvori neka većina koja će biti protiv proširenja EU, onda će i Srbija morati da zauzme svoj stav. Za sada mi smo jasno opredeljeni ka tome da idemo u EU", rekla je potpredsednica Vlade.

 Francuski predsednik je posle prekida samita lidera EU 1. jula naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju.

 "I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja", podvukao je Makron u Briselu.

 Makron je i ranije govorio protiv proširenja EU dok se Unija ne reformiše.

 Romi u Novom Pazaru dobili montažne kuće

 Fabrici i ministarka građevinarstva u naselju Blaževo u Novom Pazaru uručili su ključeve socijalnih stanova za devet romskih porodica.

 Vrednost projekta, koji su finansirala EU, Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva je oko 600.000 evra.

 Predstavnik romske zajednice u naselju Blaževo Mefailj Djukatani rekao je da je "ovo veoma srećan dan za ove porodice i zahvalio se donatorima i lokalnoj samoupravi".

 Gradonačelnik Nihat Biševac rekao je da će grad nastaviti da radi na poboljšanju uslova života svih građana.

 "Cilj nam je poboljšanje uslova života i bolja integracija Roma u našu lokalnu zajednicu, tako da ćemo nastaviti i u narednom periodu da radimo na tome", rekao je Biševac.

 Ambasador EU rekao je da "integracija Roma ležu u srcu svih njihovih aktivnosti, te da vredno rade na obezbeđivanju njihovog smeštaja i obrazovanja".

"Romi su najveća manjina, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi, a istovremeno su, na žalost, najizolovanija i najmarginalizovanija. Integracija se postiže obezbeđivanjem kuće, obrazovanjem, zdravljem, nalaženjem posla", rekao je Fabrici.

 Istakao je da je EU u projekte stanogradnje uložila 11,4 miliona evra, a da planira da u narednom periodu izdvoji još 20 miliona.

 Montažne kuće su priključene na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu, asfaltiran je glavni put i sedam ulica u naselju, kao i pristupni put do ambulante i škole u Blaževu.

 Izvor: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar