Translate

09. 07. 2019.

Lideri SEECP usvojili deklaraciju o potrebi integracije regiona u EU


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435;
Faks:011 3620 607;e-mail: redakcija@euractiv.rs;web: http://www.euractiv.rs;


Lideri SEECP usvojili deklaraciju o potrebi integracije regiona u EU                                                          

Lideri zemalja Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) usvojili su 9. jula na samitu na Jahorini deklaraciju prema kojoj samo potpuna integracija celog regiona u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope.  U deklaraciji je naglašena neophodnost održavanja poticaja proširenja i kontinuirane opredeljenosti za reforme, kao i pojačavanje regionalne saradnje i obezbeđenje razvoja dobrosusedskih odnosa.

U dokumentu je izraženo opredeljenje za zajednički rad, kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim bezbednosnim pretnjama u regionu, jer je bezbednost jugoistočne Evrope osnovni preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta. Ocenjeno je i da zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promene u regionu.

Učesnici su u dokumentu posebno naglasili neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

"Jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a veoma je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Evropske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope", navodi se u deklaraciji.

U dokumentu je izražena svest o potrebi proširenja povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU, što podrazumeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmene u oblasti kulture i povezivanja mladih, čime će se stvoriti mogućnost takmičenja na globalnom tržištu.

Naglašen je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju privreda zemalja i prekograničnih veza, zbog čega je preporučeno proširenje saradnje i u toj oblasti.

"Učesnice shvataju potencijalnu pretnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno i on treba biti zajednički rešavan", piše u deklaraciji.

Zemlje članice SEECP-a smatraju da je jako važna promocija pozitivne perspektive za mlade, kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regionu SEECP-a, povećanjem ekonomske saradnje i naglašavanjem evropske perspektive, s ozbirom na to da su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je istaknuta važnost dobrosusedskih odnosa, uzajamnog poštovanja i iskrenog političkog dijaloga u rešavanju pitanja jer to, kako je navedeno, nema alternativu.

Na samitu SEECP-a na Jahorini učestvovali su članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednici Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Redžep Taip Erdogan, Milo Djukanović, Iljir Meta i Stevo Pendarovski, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo potvrdio dolazak, ali je dan uoči skupa objavio da u Sarajevo ne dolazi zbog ponižavajućeg poziva Milorada Dodika.

 Dodik je, kako su preneli mediji, uputio zvanični poziv Tačiju da prisustvuje samitu, a naknadno saopštio da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao "nedefinisani subjekt s fusnotom".
U znak solidarnosti sa Kosovom, ministarski deo skupa je 8. jula bojkotovala i Albanija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 9. jula da je jasan format u kojem Kosovo učestvuje na samitu SEECP. Ona je navela da BiH, koja je domaćin ovog samita, ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Ona je pozvala albanskog predsednika Iljira Metu da se "uzdrži od provokacija".

Premijerka Srbije je još izrazila žaljenje što predstavnici Kosova nisu prisutni na samitu SEECP, ocenivši da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje.

Ona je na skupu pozvala EU da što pre otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom jer je to veoma važno za Zapadni Balkan i izrazila "punu i bezrezervnu" podršku Srbije evrointegracijama susednih zemalja.

 Albanski predsednik Iljir Meta je na Jahorini čestitao Kosovu što će posle BiH preuzeti predsedavanje SEECP i naveo da je Kosovo "nezavisna i suverena zemlja prema kojoj se treba odnositi s poštovanjem".

Meta je izjavio da je pravo vreme da BiH "ide dalje u prepoznavanju realnosti da je Republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja" i da se prema njoj treba odnositi sa poštovanjem, te da to posebno treba da čine susedi.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Hrvatske, Grčke, Slovenije, Moldavije i Rumunije. Jedna od učesnica samita bila je i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsedavanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom pre 23 godine u Sofiji s namerom stvaranja ambijenta poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Sledeće godine SEECP-om će predsedavati Kosovo.

Izvor: Beta
Foto: Bet






Nema komentara:

Objavi komentar