Translate

10. 07. 2019.

Džonson za Bregzit po svaku cenu, Hant oprezniji


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Džonson za Bregzit po svaku cenu, Hant oprezniji

Pitanje istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji dominiralo je napetim televizijskom duelom Borisa Džonsona i Džeremija Hanta, dvojice kandidata za mesto predsednika vladajuće Konzervativne stranke i naslednika Tereze Mej na čelu vlade. Džonson i Hant su se u raspravi takmičili u dokazivanju ko je od njih dvojice sposobniji da izvede Veliku Britaniju iz EU, što je već dva puta odlagano i sada je rok 31. oktobar.

I dok su obojica rekli da žele da ponovo pregovaraju sa EU o povoljnijem sporazumu o uslovima Bregzita, Hant je tokom debate hvalio svoje sposobnosti pregovaranja, dok je Džonson istakao da neće popustiti pred EU.

Džonson, koji je bio gradonačelnik Londona i šef diplomatije i važi za ubedljivog favorita, ponovio je da će on Bregzit sprovesti na vreme, sa ili bez sporazuma.

Oko 160.000 članova britanske vladajuće Konzervativne partije treba da odluče ko će na čelu stranke i na mestu premijera naslediti Terezu Mej. Ona je u junu najavila ostavku nakon što u više navrata nije uspela da obezbedi podršku parlamenta za sporazum koji je o Bregzitu postigla sa EU.

Za Hanta, televizijski duel 9. jula uveče predstavljao je jednu od poslednjih prilika da preokrene tok partijskih izbora, iako su šanse za to veoma male.

Džonson i Hant su u emisiji obojica tvrdili da će uspeti da učine ono što Tereza Mej nije i da će Britaniju izvesti iz EU, makar i bez sporazuma o uslovima "razvoda" i o budućim odnosima Londona i Unije.

Većina preduzetnika i ekonomista strahuje da bi razlaz sa EU bez sporazuma mogao da gurne Veliku Britaniju u recesiju, pošto će preko noći prestati da važe pravila bescarinskog evropskog tržišta.

Hant, sadašnji šef britanske diplomatije i dugogodišnji visoki vladin službenik kojem protivnici prebacuju manjak harizme, rekao je da nudi iskustvo, realizam i širi pristup od Džonsona.

Hant je rekao da je, za razliku od svog suparnika, spreman da na kraće vreme odloži Bregzit, kako bi postigao povoljan sporazum sa EU.

Kada ga je Džonson zbog te izjave nazvao "defetistom", Hant je sagovorniku rekao da postavlja "lažne rokove" i pitao ga da li će, ako postane premijer a Britanija 31. oktobra ne izađe iz EU, podneti ostavku.

Džonson je izbegao da odgovori, da bi zatim rekao da ne želi da u EU steknu utisak da će ubrzati njegovu ostavku tako što će odbiti sporazum.

Hant je na to konstatovao da to pokazuje da je Džonsonu samo važno da postane premijer. "Znači nije u pitanju život ili smrt...već je u pitanju Boris u broju 10 (ulica Dauning, sedište vlade)", rekao je Hant.

U žaru rasprave, Džonson u jednom trenutku nije isključio ni mogućnost suspenzije parlamenta, kako bi onemogućio da poslanici spreče Bregzit bez sporazuma. Hant je takvu mogućnost isključio.

Britanski parlament ispostavio se kao nepremostiva prepreka za premijerku Mej, pošto je u tri navrata odbio da prihvati njen sporazum o Bregzitu.

Posle televizijskog duela oglasio se bivši britanski premijer Džon Mejdžor, koji je zapretio da će tužiti Borisa Džonsona ako pokuša da suspenduje parlament kako bi 31. oktobra sproveo jednostrani Bregzit.

Bivši lider konzervativaca Mejdžor je 10. jula rekao za britanski BBC da bi bilo "krajnje i u potpunosti neprihvatljivo" da neki britanski lider pokuša da ućutka parlament i da će tražiti sudsku ocenu kako bi to sprečio.

Vodeća britanska opoziciona Laburistička partija 9. jula se, posle dugog okolišanja oko te teme, izjasnila za održavanje drugog refererenduma o Bregzitu.

Lider te partije Džeremi Korbin dugo je zastupao stav da ona mora da poštuje referendum iz 2016. na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz EU, ali je sada u pismu članovima stranke naveo da novi premijer treba da raspiše referendum i da će laburisti biti protiv Bregzita.

"U tim okolnostima, želim da pojasnim da će se laburisti zalagati za ostanak (u EU), a protiv Bregzita bez sporazuma, ili uz Torijevski (konzervativni) sporazum koji ne štiti privredu i radna mesta", naveo je Korbin.

Laburisti su u parlamentu glasali protiv sporazuma o Bregzitu Tereze Mej, ali su isto tako odbacivali opciju da Britanija napusti EU bez sporazuma.

Protivnici, ali i pristalice optuživali su laburiste da taktiziraju po pitanju Bregzita kako ne bi odbili potencijalne birače ni iz jednog od dva suprotstavljena tabora, ali su birači kaznili upravo takvo njihovo okolišanje.

Loši rezultati Laburističke partije na nedavnim lokalnim izborima i izborima za Evropski parlament ukazuju da se deo njenih pristalica okrenuo drugim strankama, u prvom redu Liberalnim demokratama i Zelenima koji su se od početka odlučno izjasnili protiv Bregzita.


Foto: Beta/AP













Nema komentara:

Objavi komentar