Translate

24. 07. 2019.

Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Twitter:http://twitter.com/#!/EurActivRS

Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija                                                    
Francuski parlament je definitivno odobrio uvođenje zakonskog prava na nadoknadu za autorska prava novinskih agencija i novinskih urednika, za srodna prava, s ciljem da se uspostavi ravnoteža sa internet gigantima, kao što su Gugl i Fejsbuk. Taj zakon je prvi kojim se u nacionalnom pravosuđu primenjuje evropska direktiva o autorskim pravima usvojena krajem marta u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Zakon je usvojen 23. jula sa 81 glasom za i samo jednim protiv, javila je agencija AFP.

"Možemo biti ponosni što smo prva evropska zemlja koja primenjuje ovaj deo direktive", rekao je ministar kulture Frank Rister, i dodao da je taj propis apsolutno neophodan za demokratiju i opstanak slobodnih i nezavisnih medija.

Uvođenjem srodnih prava medijima, kao što je Novinska agencija Frans pres, treba da se omogući da dobiju nadoknadu kada se njihovi tekstovi ponavljaju onlajn, preko informativnih portala, kao što je Gugl Njus, ili preko društvenih mreža, kao što je Fejsbuk.

Zakonom se iz zaštite isključuju takozvane "preterane veze" kada se radi o pojedinačnim rečima ili vrlo kratkim izvodima iz neke publikacije.

Rok za nadoknadu određen je na dve godine, u skladu sa evropskom direktivom.

Usvajanjem ovog zakona otvara se put pregovorima o načinu naplate nadoknade, ili o izboru tela koje bi bilo zaduženo za sakupljanje sredstava i upravljanje njima.

Predsednik Evropskog udruženja novinskih izdavača (ENPA) Karlo Perone (Carlo Perrone) rekao je da je "Francuska vodeća u implementaciji srodnih prava za novinske izdavače", preneo je EURACTIV.com.

Izvor: Beta
Foto: Bet




Nema komentara:

Objavi komentar