Translate

31. 07. 2019.

prioritet odnosi Srbije i Kosova



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Kandidat za ambasadora SAD kaže da su prioritet odnosi Srbije i                                                           Kosova                                                                                                      
Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će njegov prioritet biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja. Američki diplomata koji je zamenik ambasadora u Moskvi, rekao je pred Odborom za spoljne poslove u Senatu, da je svestan "malignog uticaja Rusije" i istakao da je u strateškom interesu SAD da podrže Srbiju na evropskom putu.

"Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti. U strateškom je interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku državu i podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU", rekao je Godfri u uvodnoj reči na pretresu u Senatu.​

Američki diplomata o čijoj nominaciji treba da glasa Senat u punom sastavu, kazao je da je najvažnija regionalna stabilnost i da Srbija mora da normalizuje odnose sa Kosovom kako bi napredovala ka EU, preneo je Glas Amerike.

Godfri je rekao da će njegov prioritet, ako bude potvrđen kao ambasador, biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i da će ohrabrivati obe strane da se vrate za pregovarački sto.

"Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, da nađemo način da Srbija i Kosovo dođu do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo", rekao je Godfri odgovarajući na pitanje šta se može učiniti da Srbija i Kosovo dođu do rešenja.

On je rekao da je posle diplomatske službe u Moskvi, "u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija koju vodi u Evropi" i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji je rekao da je cilj SAD na Zapadnom Balkanu suprotan ciljevima Rusije, ali saglasan sa ciljem Srbije da se integriše na Zapad, te da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Američki diplomata dodao je i da će, ako bude izabran, raditi na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Entoni Godfri istakao je da će nastaviti da pritiska Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići 1991. godine i da će učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi, bez obzira na položaj i rang.

On je ocenio da su demokratija i vladavina prava važan element delovanja SAD u Srbiji i da želi da promoviše i brani demokratske vrednosti.

"Nasilje nad novinarima i pretnje nasiljem novinarima u Srbiji povećavaju autocenzuru i sprečavaju mogućnost novinara da objektivno informišu javnost", rekao je Godfri i dodao da će se, ako bude imenovan, truditi da pomogne srpskim partnerima da ojačaju demokratske institucije, štite prava manjinskih zajednica, da se bore protiv korupcije i da povećaju medijske slobode.

 Na pretresu pred Odborom za spoljne poslove Senata Godfri je rekao da će raditi na značajnim američkim investicijama u Srbiji, koje su za sada otvorile 20.000 radnih mesta od 2000. godine.
On je ocenio da će jačanje vladavine prava omogućiti Srbiji da dalje privlači investicije i zaustavi emigraciju mladih i obrazovanih.

"Srbija je učinila velike korake da reformiše svoju ekonomiju, ali mora da smanji birokratske prepreke i da se bori protiv posledica korupcije da bi bila privlačnija za poslovanje", upozorio je Godfri.

Naveo je da je Srbija važan partner u vojnim odnosima kao i u misijama za održavanje mira, a da je saradnja Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od najuspešnijih u Evropi.

Godfri je zaključio da je istorija odnosa SAD i Srbije duga i komplikovana, od saveznika u oba svetska rata do teških vremena iz devedesetih godina prošlog veka.

Entoni Godfri trenutno služi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj Mornarici i diplomatiji.

Prethodno je bio direktor Kancelarije za Irak u Birou za bliskoistočna pitanja Stejt departmenta i ministar savetnik za politička pitanja u ambasadi SAD u Bagdadu.

Tokom diplomatske karijere bio je zamenik ambasadora u Jermeniji, a službovao je i u ambasadama u Zagrebu, Dablinu i Minsku. Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i kako kaže "srpsko-hrvatski jezik".

Izvor: Beta


Nema komentara:

Objavi komentar