Translate

07. 12. 2016.

Devenport: Ostvaren napredak, nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom


                                 
Objavljeno : 06.12.2016.             

Srbija je u proteklih godinu dana ostvarila napredak u rešavanju ključnih pitanja poput smanjenja budžetskog deficita, a naredne godine treba da nastavi da radi na njegovom smanjenju, kao i smanjenju javnog duga i restrukturiranju javnih preduzeća, rekli su 6. decembra predstavnici Delegacije EU u Srbiji. Na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u Privrednoj komori Srbije (PKS) rečeno je i da državna pomoć mora biti transparentnija i efikasnije usmerena na ciljeve poput povećanja konkurentosti privrede umesto da služi kao insturment socijalne pomoći. Na skupu je rečeno i da je Srbija "umereno spremna" kada je reč o uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede i kapacitetima za suočavanje sa pritiskom konkurencije i tržišta.

"U Srbiji je ostvaren dobar napredak u rešavanju nekih ključnih pitanja, kao što možemo videti iz predloga budžeta kada je reč o smanjenju budžetskog deficita, ili restrukturiranja javnih preduzeća", rekao je Devenport na skupu u PKS.

On je rekao da se rezultati reformi mogu videti u oporavku privrednog rasta i planiranom daljem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini.

Devenport je dodao da je javni dug i dalje visok i da u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda treba nastaviti fiskalnu konsolidaciju i dovršiti i restrukturiranje velikih javnih preduzeća.

On je rekao i da je nezaposelnost u Srbiji, iako je smanjena, i dalje visoka, posebno među mladima.

Šef Delegacije EU je ocenio i da Srbija ima potencijal da privuče još stranih investicija, ali da mora da reši neka pitanja u domenu vladavine prava koja otežavaju ulaganja.

"Mislim da ima više potencijala za širenje privatnog sektora i za strane investicija što otežavaju neka pitanja koja se moraju rešavati u oblasti vladavine prava", rekao je Devenport.

Šefica sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Radica Nusdorfer je rekla da je Srbija ocenjena u izveštaju EK u većini poglavlja kao "umereno spremna" i da je ostvarila "određen napredak".
Ona je dodala da nema oblasti u kome nije bilo nikakvog napretka u Srbiji, ali ni oblasti u kome je ostvaren veliki napredak.

Radica Nusdorfer je rekla da je prošlogodišnji privredni rast od 0,8% bio skroman, da se u ovoj godini oporavio, ali da je na tome potrebno dodatno raditi.

Ona je kao pozitivno izdvojila to što je Vlada Srbije posvećena uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede i fisklanoj konsolidaciji i dodala da je privredni rast realno zanosvan na povećanju investicija i izvoza.

Dodala je da je Srbija "umereno spremna" kada je reč o funkcionalnoj tržišnoj privredi i kapaciteitma za suočavanje sa pritiskom konkurencije i tržišta.

Radica Nusdorfer je rekla da problem predstavlja nedovoljno transparentno i predvidljivo poslovno okruženje i parafiskalni nameti.

Ona je rekla i da državna pomoć mora biti transparentnija i usmerena na efikansije ciljeve, poput povećanja konkurentosti privrede umesto da služi kao insturment socijalne pomoći.

Podsetila je da u oblasti energetike postoje jasne obaveze za Srbiju u okviru Energetske zajednice i ukazala na potrebu razvdajanja delatnosti u Srbijagasu.

Ona je ukazala i na kršenje Sporazuma ostabilizaciji i pridruživanju kada je reč o akcizama na kafu i pića.

Dodala je da bi EU, kada je reč o oblasti životne sredine i klimatskih promene, volela da Srbija ratifikuke Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

Autor: M.P.








Nema komentara:

Objavi komentar