Translate

29. 12. 2013.

Hoće li bageri riješiti pitanje 2000 brodskih Roma?




TRAGOM !VESTI -INFORMACIJA - REAKCIJA -

BURNA SJEDNICA

Hoće li bageri riješiti pitanje 2000 brodskih 

Roma?

Uputili smo zajednički zaključak prema Vladi koja posebnom uredbom ili odlukom može zemljište koje je u vlasništvu države darovati na ime i prezime svakog pojedinca koji živi u objektu sagrađenom na tom zemljištu, kaže Ibrahim Gušani.

                           Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Položaj Roma u Slavonskom Brodu, ali i mnogim drugim dijelovima Hrvatske katastrofalan je i dramatičan - upozorio je danas (utorak) predsjednik Nacionalne koordinacije Vijeća romske manjine Ibrahim Gušani.
Glavna tema burne sjednice bilo je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljišnim parcelama u brodskome Romskom naselju, koje je sa svojih gotovo 2.000 stanovnika među najvećima u Hrvatskoj. Rješavanje, je, naime, preduvjet za legalizaciju nelegalno izgrađenih stambenih objekata, a rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, kao što je poznato, istječe 30. lipnja.

Traže da država daruje zemljište


- Uputili smo zajednički zaključak prema Vladi koja posebnom uredbom ili odlukom može zemljište koje je u vlasništvu države, ali i ono koje je u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, darovati na ime i prezime svakog pojedinca koji živi u objektu sagrađenom na tom zemljištu - kaže Gušani.

Romi traže da se sredstva za sredstva za marginalizirane i socijalno ugrožene skupine, u koje se oni svakako ubrajaju, osiguraju po modelu Grada Zagreba. Taj model podrazumijeva da socijalno ugrožene osobe koje primaju pomoć za uzdržavanje donesu rješenje Centra za socijalnu skrb, a Grad snosi troškove arhitekata i geodeta i sve ostale.

Prijeti im izbacivanje iz kuća


Do isteka roka za legalizaciju arhitekti i geodeti trebaju izaći na teren i utvrditi činjenično stanje i zatim predati papire u katastar. U protivnom, Romima prijeti izbacivanje na ulicu i rušenje njihovih kuća!

- Jedinice lokalne samouprave i agencija za raspolaganje državnom agencijom po zakonu ne smiju darovati zemljište na ime i prezime. Osim toga, svako zemljište ima svoju tržišnu cijenu, koja je u Slavonskom Brodu 235 kuna po četvornom metru, te bi kao takvo moralo ići na javni natječaj – rekao je Robert Radić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Slavonskog Broda.


Brodski gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da bi Grad mogao dati Romima određene olakšice kod legalizacije i uvođenja komunalnih priključaka, ali i kako je jedino Vlada RH ta koja može posebnom uredbom donijeti odluku po kojoj će legalizirati sva romska naselja u Hrvatskoj.
AUTOR:
vb/VLM




Nema komentara:

Objavi komentar