Translate

12. 10. 2016.

Bregzit na sudu u Velikoj Britaniji



Bregzit na sudu u Velikoj Britaniji                                                            
Objavljeno : 12.10.2016.                             

Sudije u Engleskoj će od 13. oktobra razmatrati žalbe sudu zbog odluke premijerke Velike Britanije Tereze Mej da pokrene istupanje iz EU bez izjašnjavanja parlamenta. Stav onih koji su pokreuli postupak je da je referendum bio samo konsultativan i da je potrebno da ovakvu odluku potvrde poslanici u parlamentu, a neki od pokretača nemaju ništa protiv samog istupanja.

Ove postupke pokrenuli su građani najrazličitijih profila, od frizera do upravljača penzionih fondova, pri čemu neki od njih nemaju ništa protiv istupanja iz EU, već samo protiv načina na koji se sprovodi volja Britanaca. Tereza Mej (Theresa May) ih optužuje da žele da "zaobiđu" rezultat referenduma 23. juna na kojem su se Britanci većinom od 52% izjasnili za istupanje iz EU.


Stav onih koji su pokreuli postupak je da je referendum bio samo konsultativan i da je potrebno da ovakvu odluku potvrde poslanici u parlamentu jer samo parlament može da ukida prava koje imaju Britanci kao evropski građani.

"Parlament nas je uveo u EU i samo on nas može iz Unije izvesti", objasnio je jedan od advokata Džon Halford (John).

Poslanici su potvrdili rezultat referenduma, mada se većina njih zalagala za ostanak u EU, ali bi skupštinska rasprava o istupanju u parlamentu mogla da traje mesecima i da odloži Bregzit, tim pre što bi neki poslanici, pre svega iz laburističke opozicije, želeli da utiču na uslove istupanja iz Unije jer se plaše isuviše oštrih rezova.

Premijerka Mej je najavila da će se do kraja marta 2017. godine pozvati na član 51 Lisabonskog ugovora, čime se zvanično pokreće istupanje i pregovori o uslovima razlaza od EU, koji mogu da traju najviše dve godine. Britanska premijerka tvrdi da je pokretanje istupanja u nadležnosti vlade i da odobrenje parlamenta nije potrebno.

Prve zahteve za preispitivanje odluke pokrenuli su 37-godišnji frizer Deir Dos Santos i jedna od osnivača društva ta upravljanja fondovima SCM direkt (Direct) Djina Miler (Gina Miller). Nakon toga takozvana grupa "običnih građana" pokrenula je još jedan postupak.

"Moj klijent je bio veoma iznenađen time što ga je premijerka optužila da želi da preokrene demokratiju", izjavio je Dominik Čambers (Dominic Chambers), advokat Dos Santosa za AFP.

On navodi da njegov klijent čak nije ni glasao za ostanak u EU i da u potpunosti prihvata rezultate rederenduma, ali da je ovo izjašnjavanje samo jedna od neophodnih etapa.

Dos Santos ne želi da se ističe u javnosti, pogotovo nakon što je dobio pretnje na drušrvenim mrežama, i to je još jedan pokazatelj tenzija u Velikoj Britaniji, u kojoj se mesecima vode žestoke diskusije o evropskom pitanju.

Mej: Žele da unište Bregzit

Odžano je i protestno okupljanje ispred kancelarija advokata koji vode postupke protiv Bregzita bez odluke parlamenta.

Jedan od aktivista je Graham Pinji (Grahame Pigney), koji se iselio u Francusku i predstavlja se kao "ubeđeni evropljanin". Zajedno sa 22-godišnjim sinom Robom koji živi na Gibraltaru, jednim uzgajivačem drveća iz Velsa i jednim londosnkim studentom, prikupio je od donatora skoro 150.000 funti (164.000 evra) za sudski postupak.

"Parlament je britanskim građanima dao neka osnovna prava poput slobode kretanja, i samo Parlament može da im ih oduzme", izjavio je Pinji. 

Neposredno nakon referenduma, brojni britanski građani su, razočarani rezultatima, počeli da traže pravni način da ga ponište.

To sada ne deluje moguće, ali Tereza Mej optužuje one koji su pokrenuli postupke da imaju taj cilj.

"Ljudi koji tvrde da se član 50 može pokrenuti tek nakon saglasnosti dva doma parlamenta ne brane demokratiju, već naprotiv pokušavaju da je zaobiđu", rekao je on.

"Oni ne žele da se istupanje dobro odvije, već žele da ga unište odlaganjima", dodao je on.

Saslušanje pred Visokim sudom u Londonu trebalo bi da traje tri dana. Odluka sudija oćekuje se tek nakon nekoliko sedmica.

Analitičari smatraju da će onaj ko izgubi spor sigurno uložiti žalbu, i očekuju da će onda slućaj biti predat direktno Vrhovnom sudu.

Izvor: AFP

Nema komentara:

Objavi komentar